Magazijn van Artys in Frankrijk voor het beheer van audiovisueel materiaal

Magazijn van Artys in Frankrijk voor het beheer van audiovisueel materiaal

In het Artys magazijn in Frankrijk kan een grote verscheidenheid aan audiovisueel materiaal opgeslagen worden

Artys logo

Tijdens een concert, een voorstelling of een toneelstuk, is er veel materiaal nodig (licht- en geluidsmateriaal, decors, enzovoort) om het publiek te laten genieten. Artys, een Franse onderneming die deel uitmaakt van de BERTO-groep en de logistiek omtrent dit soort evenementen organiseert, heeft onlangs een nieuw distributiecentrum geopend waar al het materiaal opgeslagen wordt. Mecalux heeft verrijdbare draagarmstellingen en stellingen met twee entresol- of tussenvloeren geïnstalleerd om zo de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken.

  • Technische kenmerken
  • PDF Downloaden

Logistiek voor podium- en theaterkunst en andere evenementen

In 1987 startte Alain Befort, Frans musicus en account manager, Artys Light Sound Transfer. Sindsdien levert deze onderneming logistieke oplossingen en transport aan andere bedrijven, die in meer dan 34 Europese landen live evenementen en voorstellingen organiseren.

Artys zorgt voor het materiaal dat nodig is voor elk project (licht- en geluidsmateriaal, beeldschermen, podia, enzovoort) en voor het transport naar de plaats van bestemming.

Evenementen organiseren: een echte uitdaging

Een live evenement vereist zeer veel materiaal. Het beheer van al dit materiaal is een complexe en delicate taak, omdat de goederen over het algemeen zeer uiteenlopende kenmerken en afmetingen hebben. Bovendien moet elk product zorgvuldig behandeld worden om eventuele schade te voorkomen.

Een andere moeilijkheid is de organisatie van het werk. De evenementen vinden op zeer verschillende data plaats, wat de planning van de verschillende leveringen bemoeilijkt. Er zijn bijvoorbeeld meer aanvragen voor de services van Artys in het voorjaar en in de zomer, daar dit een periode is waarin veel muziekfestivals in de openlucht plaatsvinden.

Artys heeft onlangs een nieuw magazijn geopend van 1630 m² in de Franse plaats Saint-Michel-sur-Orge (25 kilometer ten zuiden van Parijs) waar alle producten, die nodig zijn voor het leveren van de service aan klanten, opgeslagen worden. Mecalux heeft het magazijn voorzien van drie oplossingen, en volgens Philippe Armand, Operationeel Directeur: « Daardoor is het mogelijk de goederen al naargelang hun afmeting op te slaan ».

Elk product wordt bewaard in het juiste opslagsysteem:

  • Verrijdbare draagarmstellingen voor lange en grote ladingen.
  • Palletstellingen voor producten die op pallets geplaatst kunnen worden.
  • Entresol- of Tussenvloeren om « Flight Cases » op te slaan, dit zijn magazijnbakken voor kleine producten zoals muziekinstrumenten, licht- en geluidsapparatuur, audiovisueel materiaal, kabels, enzovoort.

Op het moment dat het nieuwe magazijn werd ingericht, was één van de hoofddoelen van Artys het verkrijgen van een zo groot mogelijke opslagcapaciteit. Volgens de Operationeel Directeur van het bedrijf: « Wij wilden de ruimte in het magazijn optimaliseren zodat we er al onze producten zouden kunnen opslaan ».

Philippe Armand - Operationeel Directeur Artys
« Voor ons nieuwe magazijn hebben wij een beroep gedaan op Mecalux vanwege de goede relatie die we met hen hebben, en omdat ze producten van goede kwaliteit leveren. Wij hadden magazijnstellingen nodig voor onze goederen en wij hebben gekozen voor rekken van Mecalux omdat deze zeer sterk zijn en gemakkelijk in gebruik. Wij zijn zeer te spreken over onze samenwerking ».

Opslag van een veelheid aan artikelen

De opslagoplossingen van Mecalux zijn speciaal ontworpen om de verscheidenheid aan artikelen te beheren die Artys in zijn catalogus vermeldt.

Draagarmstelllingen
Elf verrijdbare draagarmstellingen zijn geïnstalleerd, voor de opslag van lange en volumineuze artikelen. Elke draagarmstelling is 9 m hoog, verdeeld in drie niveaus en 14 m lang, waardoor de beschikbare opslagruimte in het magazijn optimaal benut wordt.

Het betreft een verrijdbare magazijnstelling met minder gangpaden, voor een optimale opslagcapaciteit. De stellingen steunen op verrijdbare bases die zijdelings verplaatst kunnen worden. De magazijnmedewerker geeft via een afstandsbediening de opdracht een bepaald gangpad te openen teneinde goederen in of uit te slaan.

De stellingen bestaan uit staanders en draagarmen waarop de lading wordt geplaatst. De onderdelen kunnen gemakkelijk op een andere manier geïnstalleerd worden. Volgens de Operationeel Directeur: « Daardoor kunnen ze ook aangepast worden aan verschillende hoogtes en aan verschillende soorten goederen ».

Palletstellingen
Artys gebruikt de magazijnstellingen voor volumineuze producten zoals banden of grote koffers, die op pallets geplaatst worden zodat ze gemakkelijker afgehandeld kunnen worden.

Het meest opvallende kenmerk van dit opslagsysteem is de multifunctionaliteit ervan. De stellingen bevatten onderdelen en accessoires waardoor de entresol- of tussenvloeren gemakkelijk aangepast kunnen worden aan elk type laadeenheid, ongeacht de grootte.

Dit systeem houdt ook rekening met de werkprocessen van de onderneming; producten kunnen gedurende lange tijd (sommige goederen zelfs meerdere maanden) opgeslagen worden en kunnen op een bepaald moment ook snel uitgeslagen worden.

De Operationeel Directeur brengt onder de aandacht dat: « Deze stellingen zeer sterk en stevig zijn. Ze vangen alle schokken op die veroorzaakt worden door de magazijnmedewerkers met hun heftrucks ».

Entresol- of Tussenvloeren
Het platform heeft buiten het vloerniveau twee entresol- of tussenvloeren. Volgens Philippe Armand: « Deze oplossing heeft het voorhanden zijnde oppervlak waarover wij beschikken verdrievoudigd ». Op deze manier wordt de gehele hoogte van het gebouw benut en wordt de beschikbare ruimte geoptimaliseerd om een grotere opslagcapaciteit te verkrijgen.

Elke entresol- of tussenvloer heeft een andere indeling en is geschikt gemaakt voor de grote verscheidenheid aan producten die door Artys worden opgeslagen.

De voordelen voor Artys

  • Grote opslagcapaciteit: Mecalux heeft het gehele oppervlak van het magazijn gebruikt om de grootste opslagcapaciteit te verkrijgen.
  • Optimaal goederenbeheer: De opslagoplossingen bieden directe toegang tot de goederen, wat de opslagafhandeling versnelt en het voorraadbeheer vergemakkelijkt.
  • Multifunctionele opslagsystemen: In het nieuwe magazijn kan het bedrijf alle producten opslaan die nodig zijn, met velerlei afmetingen, allerhande kenmerken en verschillende gebruiksfrequenties.
Artys magazijn: Palletstellingen
Hoogte van de stellingen: 9 m
Lengte van de stellingen: 14 m

Vraag een deskundige