Verrijdbare stellingen (Movirack)

Verrijdbare stellingen

Movirack

Verrijdbaar opslagsysteem voor pallets dat compacte opslag combineert met rechtstreekse toegang tot alle pallets en de magazijncapaciteit aanzienlijk verhoogt.

Het product

Mobiele opslag: optimale benutting van de ruimte met directe toegang

Verrijdbare stellingen zijn een opslagoplossing met hoge dichtheid die de opslagcapaciteit aanzienlijk verhoogt met directe toegang tot elk pallet. De stellingen zijn gebouwd op gemotoriseerde verrijdbare onderstellen die zijwaarts bewegen op rails.

Met het Movirack systeem van Mecalux wordt het volume maximaal benut. De stellingblokken kunnen immers worden samengevoegd of gescheiden telkens wanneer er zich een gangpad moet openen.

Movirack is een verrijdbaar opslagsysteem

Voordelen van verrijdbare stellingen

  • Grotere opslagcapaciteit: stellingen op verrijdbare onderstellen bieden een capaciteit die 80 tot 120% groter is dan conventionele stellingen.
  • Directe toegang: het is het enige systeem voor compacte opslagsysteem dat directe toegang biedt tot alle opgeslagen voorraad.
  • Energiebesparing in gekoelde ruimten: door een beter gebruik van de ruimte is het volume van de te koelen lucht veel kleiner, waardoor het energieverbruik daalt.
  • Geschikt voor picking: de bedrijfsmodus met Meerdere Gangen maakt het mogelijk om tot 3 gangen tegelijk te openen in plaats van slechts één voor picking.
  • Veelzijdigheid: in mobiele stellingen kunnen ook ladingen worden opgeslagen die niet geschikt zijn voor pallets, zoals rollen, buizen of profielen.
  • Schaalbaar: het systeem groeit mee met het magazijn. Het kan immers worden uitgebreid door extra mobiele stellingen toe te voegen.
  • Veilig en duurzaam: de stellingen zijn robuuste constructies en uitgerust met talrijke veiligheidsvoorzieningen om de operatoren en goederen te beschermen.
  • Hoog laadvermogen: elk verrijdbaar onderstel kan meer dan 600 ton verplaatsen.
Verrijdbare palletstellingen voor magazijnen bieden een hoge capaciteit en directe toegang tot de goederen

Movirack stellingen hebben ons geholpen onze opslagcapaciteit aanzienlijk te vergroten

Denso
Rafael López Hoofd productie en logistiek
Denso
(Barcelona, Spanje)

Toepassingen van verrijdbare pallet stellingen

Ideaal voor met een hoge opslagdichtheid en directe toegang tot elke pallet

Het systeem voor mobiele palletopslag is perfect voor bedrijven die een uniforme toegang tot alle opgeslagen pallets willen en tegelijkertijd de beschikbare ruimte optimaal willen benutten.

Verrijdbare palletstellingen op rails worden aanbevolen voor magazijnen met een grote verscheidenheid aan SKU's

Magazijnen met meerdere SKU's

Verrijdbare palletstellingen zijn ideaal voor magazijnen met een grote verscheidenheid aan SKU's met een gemiddelde en lage omloopsnelheid.

Mobiele verrijdbare stellingen zijn perfect voor koel- en vrieshuizen

Koel- en vrieshuizen

Door deze stellingen te gebruiken in koel- en vriesruimten vermindert het energieverbruik aanzienlijk.

Het Movirack systeem wordt ook gebruikt voor de opslag van goederen die niet op pallets liggen

Compacte opslag van goederen die niet op pallets staan

Speciale ladingen zoals vaten en rollen (met specifieke steunen) of buizen en profielen (met draagarmstellingen) kunnen ook worden opgeslagen.

Mobiele verrijdbare onderstellen vergroten de capaciteit van magazijnen met ruimtegebrek

Magazijnen met een beperkte ruimte

Deze vergroten de capaciteit met hetzelfde oppervlak zonder aan toegankelijkheid in te boeten.

Hoe werken industriële verrijdbare stellingen

Automatische beweging die op afstand of vanaf de verrijdbare onderstellen wordt bestuurd

De bediening van mobiele verrijdbare stellingen is uiterst eenvoudig. Zodra de operator een gangpad heeft gekozen, activeert hij of zij het systeem en schuiven de stellingen automatisch op totdat het gekozen gangpad vrij is.

Getuigenissen

Càrniques Celrà en Càrniques de Juià, van de Olots Meats Group

Movirack zorgt niet alleen voor meer opslagcapaciteit, maar helpt ook de productie. De operatoren hebben zich zeer goed aan de werking van het systeem aangepast, zodat we efficiënter kunnen opereren en we een grondige controle van de goederen hebben.

Xavier Roca Algemeen Directeur
Càrniques Celrà en Càrniques de Juià, van de Olots Meats Group
(Girona, Spanje)
Havi Logistics

Om te begrijpen hoe efficiënt het systeem werkt, kunnen we de cijfers bekijken. Ten eerste zijn de opslagkosten met 64% gedaald. Ten tweede is de opslagcapaciteit met 55% toegenomen. Ten derde is de investering na 1,2 jaar terugverdiend. En dit alles met behoud van een hoge productiviteit.

Massimo d’Alessandro Hoofd magazijn
Havi Logistics Italië
(Lodi, Italië)

Dankzij de Movirack kan een groot aantal pallets met verschillende SKU's opgeslagen worden in een beperkte ruimte met directe toegang tot de pallets. Dit maakt het beheer van de goederen en uiteindelijk het voorraadbeheer makkelijker. Wij hebben voor Mecalux gekozen omdat het wereldwijd een van de toonaangevende bedrijven in de sector is, vanwege de dienstverlening aan de klant en de concurrerende prijs.

Andrzej Zajączkowski Logistiek manager
Refresco
(Mogielnica, Polen)
Sabarot

Met deze oplossing kunnen we de ruimte veel beter benutten in vergelijking met palletstellingen. Bovendien is het ideaal voor koude opslag, dankzij de energie- en dus kostenbesparingen.

Romain Favre Eigenaar
Sabarot
(Chaspuzac, Frankrijk)
Besafilm

De Movirack stellingen hebben onze verwachtingen overtroffen. Wij zijn zeer tevreden met de grotere opslagcapaciteit zonder de directe toegang tot de producten te verliezen. We gebruiken de stellingen nu al een jaar 24 uur per dag en we hebben nog geen problemen gehad.

Youri Beltrame Algemeen Directeur
Besafilm
(Colognola ai Colli, Italië)
Mooijer-Volendam B.V.

De Movirack stellingen benutten de volledige oppervlakte van ons magazijn en bieden ons de nodige opslagcapaciteit om onze klanten te bevoorraden. Bovendien zijn de gangpaden breed genoeg om binnen te werken en vooral voor de picking.

René Mooijer
Mooijer-Volendam B.V.
(Volendam, Nederland)

Onderdelen van verrijdbare stellingen

De verschillende onderdelen van de Movirack stellingen van Mecalux worden gemaakt met kwalitatieve materialen. Dit garandeert een uitstekende betrouwbaarheid alsook een lange levensduur.

Verrijdbare pallet stellingen zijn structureel vergelijkbaar met conventionele statische stellingen. Het enige verschil is ze gemonteerd worden op gemotoriseerde verrijdbare onderstellen die bestaan uit geleiders, liggers, motoren, aandrijfassen en andere onderdelen.

Operatoren kunnen de werking van de mobiele stellingen zowel vanuit ingebouwde kasten (er is er een aan het einde van elk verrijdbaar onderstel) als via draadloze bediening (die zij bijvoorbeeld vanaf de vorkheftruck kunnen gebruiken) bedienen.

Het Movirack systeem voldoet aan alle geldende veiligheidsvoorschriften en bevat de nodige voorzieningen voor een probleemloze werking.

Het Movirack systeem bestaat uit vaste metalen stellingen en mobiele stellingen

Metalen stellingen

Het Movirack systeem bestaat uit vaste stellingen aan de uiteinden, meestal met enkele toegang en stellingen met dubbele toegang die zijn geplaatst op verrijdbare onderstellen.

De geleiders vormen de hoofdstructuur van de verrijdbare onderstellen

Geleiders

Deze vormen de hoofdstructuur van de verrijdbare onderstellen en worden onder de jukken aangebracht. Zij bestaan uit drie lagers: voor het aandrijfwiel, voor het geleidewiel en voor het vrijloop- of loopwiel.

De motoren brengen het vermogen over op de aandrijfwielen van de Movirack stelling

Motoren

Via een systeem van tandwielen brengen zij de kracht over op de aandrijfwielen van de geleider. Het aantal motoren in elk verrijdbaar onderstel is afhankelijk van het gewicht van de lading en de lengte van de onderstellen.

De dubbele tandwielen zorgen ervoor dat de geleiders van het Movirack systeem gelijkmatig bewegen

Dubbele tandwielen

Een dubbel tandwiel en een dubbel rondsel laten de geleider gelijkmatig bewegen en verlengen zo de levensduur van de mechanische onderdelen.

Frequentieregelaars regelen de snelheid van de motoren van de verrijdbare stellingen

Frequentieomvormers

Deze regelen de snelheid van de motoren zodat het starten en stoppen van de verrijdbare onderstellen geleidelijk verloopt.

De aandrijfassen van de mobiele verrijdbare stellingen zorgen voor extra tractiepunten

Aandrijfassen

De aandrijfassen zorgen voor extra tractiepunten om zo een gelijke verplaatsing van de onderstellen te bereiken.

De verstevigingen bieden extra stijfheid aan de verrijdbare onderstellen van Movirack stellingen

Verstevigingen

De ruitvormige opstelling met centrale versterking voorkomt vervorming in de lengterichting van de verrijdbare onderstellen.

De wielen van de verrijdbare onderstellen rijden over verzonken rails

Verzonken rails

Elementen waarop de wielen van de geleiders lopen. Er zijn twee soorten rails: één voor de drijf- en loopwielen en één voor de geleidewielen.

De hoofdkast van de mobiele stellingen bevat de besturings-PLC

Hoofdbesturingskast

Deze kast bevat het systeem dat alle onderstellen bedient. Het omvat o.a. de besturings-PLC, frequentieregelaars en een display met de systeemstatus.

De verrijdbare onderstellen van de Movirack kunnen worden bestuurd vanuit de ingebouwde kasten

Ingebouwde kasten

Deze bevinden zich aan de voorkant van elk verrijdbaar onderstel. Deze bevatten drukknoppen om de stellingen te verplaatsen, een lichtsignaal en een noodknop.

De schakelkast maakt het mogelijk de werk- en bedrijfsmodi van de verrijdbare stellingen te kiezen

Schakelkast

Deze kast wordt op een zichtbare locatie in de buurt van de verrijdbare palletstellingen geplaatst. De kast beschikt over een keuzeschakelaar met twee standen om de werkmodus te kiezen en een keuzeschakelaar met drie standen om de bedrijfsmodus te kiezen.

Met de afstandsbediening kan de operator de opening van de gangpaden vanuit de vorkheftruck bedienen

Afstandsbediening

Hierdoor hoeven operatoren hun heftruck niet te verlaten om gangpaden te openen of om het systeem te resetten (volgens een veiligheidsprotocol).

De resetknop wordt geactiveerd na afloop van de werkzaamheden in een bepaalde gang

Resetknop

Als de operator klaar is in het gangpad moet deze knop worden ingedrukt om het systeem te resetten. Dit ontgrendelt de onderstellen waarna ze opnieuw verplaatst kunnen worden.

Afstandsmeters zorgen ervoor dat de verrijdbare onderstellen soepel en veilig stoppen

Afstandsmeters

Deze bevinden zich op het uiteinde van de geleiders en zorgen voor een soepele en veilige stop van de verrijdbare onderstellen op een voorgeprogrammeerde afstand.

De externe veiligheidsbarrière schakelt de stroomtoevoer van het Movirack systeem uit als een operator het gangpad betreedt

Externe veiligheidsbarrière

Driedubbele straal die de volledige voorkant van het systeem beschermt. Zodra de operator het gangpad betreedt, wordt de stroom onderbroken en kunnen de stellingen niet meer bewegen.

De interne veiligheidsbarrière stopt het onderstel als de barrière wordt doorbroken

Interne veiligheidsbarrière

Fotocellen op de hoeken van de onderstellen vormen een barrière in de lengterichting, parallel aan het gangpad. Als de straal wordt onderbroken terwijl een onderstel beweegt, wordt deze automatisch gestopt.

Noodknoppen leggen de werking van de Movirack stellingen volledig stil

Noodknop

De operator kan het systeem in geval van nood stoppen. Deze knoppen bevinden zich in alle kasten (algemeen, schakelkast en ingebouwde kast) en ook in een centrale staander wanneer de lengte van alle onderstellen meer dan 25 m bedraagt.

De typeplaatjes bevatten de technische informatie over de mobiele verrijdbare stellingen

Typeplaatjes

Deze bevatten de technische informatie van het systeem en worden zichtbaar geplaatst aan het uiteinde van de mobiele stellingen.

Accessoires voor Movirack verrijdbare stellingen

Aanvullende oplossingen die de kosten verlagen en de efficiëntie en veelzijdigheid van het systeem vergroten

Systeem voor automatische verlichting van het gangpad

Automatische gangverlichting

Dit systeem biedt Mecalux standaard aan voor alle magazijnen. Hierbij wordt alleen de gang verlicht waarin wordt gewerkt om het energieverbruik te verminderen en verhitting te voorkomen.

De steunplaten worden geïnstalleerd boven het voetpad van de Movirack verrijdbare stellingen

Steunplaten

Deze kunnen worden geïnstalleerd in de buitenste gang, op een hoogte die de veilige doorgang van vorkheftrucks vergemakkelijkt. Ook aan de overkant boven het gangpad voor voetgangers (op 2,1 m).

De teller houdt bij hoeveel vorkheftrucks in het gangpad aanwezig zijn

Teller van het aantal vorkheftrucks

Veiligheidsvoorziening die het aantal vorkheftrucks in het gangpad controleert. De stellingen kunnen pas bewegen als de teller vaststelt dat er geen vorkheftrucks meer in het gangpad staan.

Zijdelingse bescherming beschermt de buitenste geleiders van de verrijdbare onderstellen tegen aanrijdingen

Zijdelingse bescherming

De buitenkant van de verrijdbare onderstellen wordt verstevigd om te voorkomen dat vorkheftrucks per ongeluk tegen transportbanden botsen of de kant raken.

Voor de mobiele stellingen zijn dezelfde accessoires beschikbaar als voor conventionele systemen

Accessoires voor conventionele stellingen

Dezelfde accessoires die beschikbaar zijn voor conventionele stellingen, zijn ook beschikbaar voor de Movirack verrijdbare palletstellingen: houders voor vaten, containers en spoelen, schappen, enz.

Catalogi

Catalog - 6 - Verrijdbaren-basisvloeren - nl_BE

Movirack verrijdbare stellingen (catalogus)

Hoge opslagdichtheid op verrijdbare onderstellen

Download
Keuringen magazijnstellingen

Technische controle van stellingen (catalogus)

Gebruik, inspectie en onderhoud van stellingen

Download
Catalog - 0 - Opslagoplossingen-voor-pallets - nl_BE

Oplossingen voor opslag op pallets (catalogus)

Opslagsystemen voor producten op pallets

Download
Catalog - 54 - Easy-wms - nl_BE

Warehouse Management Software

Technologische innovatie voor efficiënte magazijnen

Download

Veelgestelde vragen

Verrijdbare palletstellingen zijn een opslagsysteem voor pallets dat bestaat uit stellingen die zijn gebouwd op verrijdbare onderstellen die zijwaarts bewegen op rails die in de vloer zijn ingebed. Het Movirack systeem biedt zowel directe toegang als hoge dichtheid. De stellingen kunnen immers bijna volledig worden dicht gereden, met één werkgang afhankelijk van de locatie die moet worden bereikt.

De verrijdbare stellingen van Movirack zijn een uitstekende keuze wanneer u de beschikbare oppervlakte beter wilt benutten en tegelijkertijd toegang wil tot alle opgeslagen pallets. Dit systeem combineert de kenmerken van conventionele stellingen voor pallets (directe toegang, meerdere SKU's, veelzijdigheid) met de voordelen van opslagoplossingen met hoge dichtheid (ruimtebesparing, grotere opslagcapaciteit).

Natuurlijk. De stellingen zijn voorzien van veiligheidsvoorzieningen die voldoen aan de geldende voorschriften en de veilige werking van mobiele stellingen garanderen. Zowel de operatoren als de opgeslagen goederen worden goed beschermd. De verrijdbare onderstellen zijn vervaardigd overeenkomstig de veiligheidsvoorschriften van UNE 15095 en zijn CE-gemarkeerd. Daarnaast voldoen ze aan de overige voorschriften die gelden voor conventionele stellingen.

Om de Movirack verrijdbare palletstelling te kunnen installeren op de vloer van het magazijn moeten verzonken rails worden geïnstalleerd waarop de verrijdbare onderstellen van de stellingen kunnen rijden. De techniek die hiervoor wordt gebruikt verschilt, afhankelijk of het gaat om een nieuw of een bestaand magazijn. Mecalux begeleidt de klant tijdens het hele proces.

Bij de standaardmontage worden maximaal 16 verrijdbare onderstellen per blok of geheel gepland. Als extra verrijdbare magazijn stellingen nodig zijn, wordt een vaste stelling geïnstalleerd, gevolgd door een aantal onderstellen. Soms kunnen er echter ook magazijnen met meer dan 16 verrijdbare onderstellen per blok worden gebouwd.

Dit is een beslissing die in de ontwerpfase moet worden genomen. Bij maximale groepering wordt er met slechts één gangpad voor vorkheftrucks gewerkt. Als de klant dat wenst, kunnen er echter meerdere gangpaden tegelijk worden geopend. Dit gaat dan wel ten koste van het aantal verrijdbare onderstellen en dus van de opslagcapaciteit.

De breedte van het gangpad wordt bepaald in de ontwerpfase en is afhankelijk van het gebruikte type vorkheftruck. De vorkheftruck moet immers goed kunnen manoeuvreren.

Het gangpad bij Movirack stellingen kan meer dan 40 m diep zijn. De uiteindelijke diepte wordt bepaald door de wensen van de klant en de evacuatieregels van elk magazijn.

De gemiddelde verplaatsingssnelheid van verrijdbare onderstellen ligt tussen 3,5 en 4 meter per minuut. Dat betekent dat een verrijdbaar onderstel minder dan 50 seconden nodig heeft om een gangpad van 3 meter te openen.

De Movirack verrijdbare palletstellingen bieden drie automatische bedrijfsmodi (Gang, Meerdere Gangen en Parkeren) en een handmatige modus voor onderhoud. De Gangmodus wordt gebruikt om een enkel gangpad te openen waar de vorkheftruck kunnen inrijden om pallets in of uit te halen. In de modus met Meerdere Gangen is het mogelijk om tegelijkertijd tot drie gangen te openen. Deze zijn smaller dan de enkele gang en worden gebruikt voor picking. In de Parkerenstand wordt de breedte van het gangpad verdeeld over alle mogelijke gangen, zodat alle verrijdbare onderstellen op dezelfde onderlinge afstand worden gezet. Deze functie wordt vaak geactiveerd voor een betere luchtcirculatie, vooral in koelhuizen en ook voor inventarisatie of orderpicking. De handmatige modus, ten slotte, wordt voornamelijk gebruikt voor onderhoudstaken. De onderstellen worden afzonderlijk verplaatst door een bedieningsknop ingedrukt te houden die op de kast aan boord van de verrijdbare onderstellen is gebouwd.

Elke installatie wordt geleverd met één afstandsbediening, maar indien gewenst kunnen er meerdere worden geleverd.

Elk model vorkheftruck met voorlader (tegengewicht en reachtrucks) kan worden gebruikt, op voorwaarde dat de gangbreedte en de hefhoogte het toelaten. Reachtrucks zijn het meest geschikte type. Zij kunnen immers werken in een gangpad van minder dan 3 m, hun hefhoogte 10 m bedraagt meer dan en beschutten de operator tegen de kou (vooral nuttig bij het werken in koude omgevingen).

Nee. Movirack verrijdbare stellingen kunnen worden uitgerust met dezelfde accessoires als conventionele statische stellingen zodat ook niet gepalletiseerde goederen kunnen worden opgeslagen. Dit betekent dat de stellingen op verrijdbare onderstellen kunnen worden aangepast voor de opslag van verschillende soorten laadeenheden, zoals containers, spoelen en vaten. Het Movirack systeem in combinatie met draagarmstellingen is dan weer de perfecte oplossing voor de groepering van lange en omvangrijke ladingen (buizen, profielen en platen bijvoorbeeld).

Ja. Het Movirack systeem is geschikt voor orderpicking vanuit de stellingen zelf. Dit dankzij de bedrijfsmodus Meerdere Gangen, waarmee tot drie gangpaden tegelijk kunnen worden geopend in plaats van slechts één.

De Movirack verrijdbare magazijn stellingen zijn geschikt voor magazijnen die werken bij omgevingstemperatuur, gekoelde of bevroren temperaturen. Deze oplossing is bijzonder geschikt voor temperatuurgecontroleerde opslag. Omdat de ruimte optimaal wordt benut, leidt dit tot aanzienlijke besparingen op het energieverbruik.

Vraag een deskundige