Een magazijnmedewerker maakt gebruikt van een tablet in een vrieshuis

Oplossingen om de koudeketen te beschermen

27 apr 2021

Als u als logistiek manager gekoelde of diepgevroren producten opslaat in uw magazijn, vertellen we u niets nieuws wanneer we zeggen dat het van essentieel belang is dat u uw koudeketen handhaaft. Maar zoals u weet, is het een echte uitdaging om producten binnen een bepaald temperatuurbereik te houden gedurende alle fasen in de toeleveringsketen of Supply Chain.

Om de handhaving van de koudeketen in uw distributiecentrum te vergemakkelijken, moet u weten dat een reeks automatische en handmatige oplossingen bijdragen tot de conservering van voedingsmiddelen, medicijnen of chemische artikelen. Om welke oplossingen gaat het? Wanneer u de koudeketen op een efficiënte manier wilt beheren, dan raden wij u aan rekening te houden met de volgende factoren:

Adviezen om uw koudeketen te waarborgen

1. Optimaliseer de opslagcapaciteit van uw koel- of vriesruimtes

Om minder energie te gebruiken en een hogere winstgevendheid te behalen, is het belangrijk dat u elke beschikbare vierkante meter in uw distributiecentrum optimaal benut.

Voorbeeld: bij eenzelfde oppervlakte kunt u in stellingen voor compacte opslag en in Movirack verrijdbare stellingen, veel meer goederen opslaan, waardoor u optimaal gebruik maakt van de beschikbare opslagruimte.

Vergelijking van de opslagcapaciteit in conventionele magazijnstellingen en verrijdbare stellingen: deze laatste worden zeer vaak gebruikt in vriescellen omdat ze de opslagcapaciteit vergroten
Vergelijking van de opslagcapaciteit in conventionele magazijnstellingen en verrijdbare stellingen: deze laatste worden zeer vaak gebruikt in vriescellen omdat ze de opslagcapaciteit vergroten

2. Beperk handmatige werkzaamheden

Probeer de tijd die uw magazijnmedewerkers in koel- of vriescellen doorbrengen te beperken: ze mogen er alleen toegang tot krijgen wanneer dit strikt noodzakelijk is. Op deze manier voorkomt u koudeverlies, ongevallen of fouten door menselijk handelen.

3. Traceer uw goederen en producten

Om er zeker van te zijn dat u goed geconserveerde artikelen verzendt, is het noodzakelijk dat u een doorlopende inventaris toepast, zodat u voortdurend op de hoogte bent van uw voorraden. Hiervoor moet u een warehouse management systeem gebruiken, zoals Easy WMS van Mecalux, dat de informatiestromen in real time weergeeft.

Oplossingen om de koel- of koudeketen te beschermen

Indien uw centrum gekoelde of diepgevroren producten opslaat, is het van fundamenteel belang dat u de volgende technologieën integreert om uw koudeketen te garanderen:

1. Automatische installaties

De kwaliteit van het werk en de produktiviteit van de logistieke medewerkers in een omgeving met lage temperaturen zijn lager dan die in traditionele distributiecentra. Wij raden u aan, wanneer u gebruik maakt van een koel- of vrieshuis, uw logistieke stromen te automatiseren om fouten te verminderen, die de oorzaak zijn van een cold chain break.

Afhankelijk van het aantal verschillende artikelnummers dat u beheert, kunt u:

  • Enkel- of dubbeldiepe magazijnstellingen gebruiken
  • Een Pallet Shuttle-systeem installeren met magazijnkranen of -wagentjes.

2. Security Airlock Systems (SAS)

Het Security Airlock System (SAS) vormt een ingang met twee deuren, dat zich vooraan de koel- of vriesruimte bevindt. Open deze twee deuren nooit tegelijkertijd.

Dankzij dit systeem worden de goederen bij een constante temperatuur opgeslagen, en vermindert u de risico’s op koudeverlies en condensatie.

3. Laadzones

Om uw koudeketen te behouden, kunt u de producten ook vooraf bewaren in een ruimte met een constante temperatuur.

De goederen verlaten de koel- of vriescellen via rollenbanen of kettingtransportbanden, gaan door een veiligheids SAS en worden vervoerd tot aan de laadzone.

4. Een automatisch ordervoorbereidingsproces

Het is uiterst belangrijk om deze handeling in de koel- of vriesruimtes te automatiseren om de koudeketen te handhaven. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van robots voor het klaarzetten van de bestellingen, waardoor de arbeidsomstandigheden van uw magazijnmedewerkers verbeteren. De magazijnmedewerkers hoeven enkel de plastic folie van de pallets te verwijderen zodat de robots verder kunnen werken. Deze oplossing vereist de implementatie van een WMS in uw magazijn.

Als u ervoor kiest dit proces handmatig uit te voeren, dan moet u de magazijnwerknemers uitrusten met voice-picking systemen, zodat zij hun handen vrij hebben om zich te concentreren op de afhandeling van de producten.

Dankzij deze oplossingen zult u erin slagen de koudeketen te handhaven, de opslagcapaciteit te optimaliseren, de veiligheid in uw distributiecentrum te vergroten, de productiviteit te verhogen, en sneller een return on investment te behalen. Ontdek hoe onze ervaring andere bedrijven heeft geholpen die, net als u, hun koel- en vrieshuizen wilden optimaliseren.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: