Pompwagens zijn de meest gebruikte apparatuur voor materiaalbehandeling in magazijnen

Apparatuur voor materiaalbehandeling

15 nov 2023

Apparatuur voor materiaalbehandeling is essentieel in een magazijn: elke logistieke faciliteit heeft transportsystemen nodig om goederen te verplaatsen van de ontvangstzone naar de opslagzone en vervolgens naar de verzendzone.

Er is een grote verscheidenheid aan apparatuur voor materiaalbehandeling op de markt, geschikt voor elke zone of afhandeling in het magazijn. Om de oplossing te kiezen die het beste past bij de logistieke behoefte is het noodzakelijk om de specifieke kenmerken van de mogelijke opties te begrijpen.

In een magazijn is apparatuur voor materiaalbehandeling van het grootste belang omdat de efficiëntie van de faciliteit er in grote mate van afhangt. Een weloverwogen keuze van het materieel optimaliseert de werkzaamheden, drukt de logistieke kosten en verkleint de kans op ongelukken.

Wat is apparatuur voor materiaalbehandeling?

Apparatuur voor goederenbehandeling in de logistiek is per definitie een machine die wordt gebruikt om materialen, goederen of producten te transporteren, op te slaan, te controleren en af te handelen tijdens de productie-, opslag- en distributieprocessen.

Apparatuur voor goederenbehandeling wordt in de meeste industriële faciliteiten ingezet zoals magazijnen, fabrieken en distributiecentra.

In een magazijn wordt apparatuur voor goederenbehandeling gebruikt om laadeenheden te laden, te lossen en te transporteren tussen de ontvangst-, opslag-, orderpick- en verzendzones. Aangezien er in elke zone verschillende activiteiten worden uitgevoerd, is het essentieel om over specifieke transportmiddelen te beschikken om aan elke behoefte te voldoen en de productiviteit te optimaliseren.

Apparatuur voor goederenbehandeling die in een magazijn wordt ingezet kan worden onderverdeeld in drie categorieën: handmatige apparatuur zoals bijvoorbeeld pompwagens, gemotoriseerde apparatuur zoals vorkheftrucks en automatische apparatuur zoals rollenbanen of transportbanen.

Vorkheftrucks zijn zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met palletstellingen
Vorkheftrucks zijn uitermate geschikt voor het werken in palletstellingen

Soorten apparatuur voor goederenbehandeling in een magazijn

De verschillende soorten apparatuur voor materiaalbehandeling die in een magazijn worden gebruikt kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen:

1. Apparatuur voor goederenbehandeling

Handmatige apparatuur voor materiaalbehandeling wordt uitsluitend door de magazijnmedewerkers bediend. De pompwagen of transpallet is de meest gebruikte machine in een handmatig magazijn. De parallelle vorken ondersteunen de laadeenheid en tillen deze iets van de grond, zodat deze gemakkelijker te verplaatsen is.

De pompwagen is een bijzonder veelzijdig apparaat omdat het kan worden gebruikt voor een groot aantal activiteiten, van het laden en lossen van vrachtwagens tot het verplaatsen van pallets en magazijnbakken. Het kan ook worden ingezet voor orderpicking.

De categorie handmatige transportmiddelen omvat ook orderpickkarren, die essentieel zijn voor het pick-to-cart klaarzetten van bestellingen, ergonomische pickstations en steekwagens voor het transport van dozen of niet gepalletiseerde pakketten.

De orderpickkar wordt gebruikt om bestellingen met kleine artikelen klaar te zetten
De orderpickkar wordt gebruikt voor het klaarzetten van bestellingen bestaande uit kleine artikelen

2. Gemotoriseerde apparatuur voor goederenbehandeling

Gemotoriseerde apparatuur voor materiaalbehandeling is apparatuur die wordt bediend door magazijnmedewerkers vanaf platforms of vanuit cabines die worden aangedreven door motoren.

De categorie heftrucks omvat een groot aantal gemotoriseerde machines voor goederenbehandeling. Terwijl de tegenwicht heftruck één van de populairste is vanwege zijn grote veelzijdigheid, wordt de reachtruck het meest gebruikt in magazijnen met zeer uiteenlopende goederen. Tridirectionele heftrucks worden gebruikt in faciliteiten waar een grote verscheidenheid aan goederen wordt verwerkt, maar waar de ruimte optimaal moet worden benut. Tot slot zijn zijladers ideaal voor het hanteren van lange of volumineuze goederen.

Deze categorie omvat ook gemotoriseerde apparatuur die speciaal is ontworpen voor het klaarzetten van bestellingen: orderpicktrucks. Deze machines ondersteunen magazijnmedewerkers bij het oppakken van producten, met name op de lagere niveaus van de magazijnstellingen.

De tridirectionele smallegangentruck kan laadeenheden tot een hoogte van meer dan 14 meter optillen
De tridirectionele smallegangentruck kan laadeenheden optillen tot een hoogte van meer dan 14 meter

3. Apparatuur voor geautomatiseerde materiaalbehandeling

Apparatuur voor geautomatiseerde goederenbehandeling werkt met behulp van een Warehouse Control System (WCS) dat alle verplaatsingen van de machines aanstuurt. In deze categorie valt de magazijnkraan voor bakken en pallets op door zijn vermogen en wendbaarheid om goederen in en uit te slaan. Er zijn verschillende soorten magazijnkranen: kranen met één of twee masten en de automatische tridirectionele kranen. Deze zijn zeer geschikt voor magazijnen die al werken met handmatige tridirectionele heftrucks en die willen automatiseren zonder de bedrijfsactiviteiten te onderbreken.

Transportbanen, met rollen of kettingen, zijn een ander type apparatuur voor materiaalbehandeling dat veel wordt gebruikt in gerobotiseerde magazijnen. Deze worden gebruikt voor het intern transport van dozen en pallets en verbinden de verschillende zones in het magazijn met elkaar, of de productielijnen en de fabriek met het warehouse. Net als transportbanen zijn AGV's en AMR-robots bijzonder geschikt voor omgevingen met continue, repetitieve goederenstromen, waardoor tijd wordt bespaard en de productiviteit wordt verhoogd.

Aan de andere kant zijn palletliften een efficiënte oplossing voor het compenseren van niveauverschillen of voor het verticaal verplaatsen van laadeenheden in automatische magazijnen. Daarnaast zijn er nog twee andere systemen: pendeltransporten hebben als functie om goederen van het ene naar het andere punt te verplaatsen, maar oplossingen zoals het automatische Pallet Shuttle-systeem verplaatsen pallets in de opslagkanalen van de magazijnstellingen zelf.

Les convoyeurs pour bacs peuvent également être employés pour la préparation des commandes
Transportbanen voor dozen kunnen ook worden gebruikt om bestellingen klaar te zetten

Het belang van het kiezen van de juiste apparatuur voor goederenbehandeling

Welke apparatuur voor materiaalbehandeling is er nodig in een magazijn? Dit is waarschijnlijk de vraag die veel logistiek managers zich stellen bij het kiezen van apparatuur voor goederenbehandeling die ze voor hun werkzaamheden nodig zullen hebben. Het is belangrijk om de juiste apparatuur voor goederenafhandeling te kiezen omdat het gebruik ervan bepalend is voor de indeling van het magazijn en het aantal magazijnmedewerkers dat nodig is om de werkzaamheden uit te voeren.

Afhankelijk van het gekozen opslagsysteem en de goederen die daarin moeten worden opgeslagen is het noodzakelijk om een bepaald type apparatuur voor goederenafhandeling aan te schaffen. In het geval van draagarmstellingen voor lange ladingen is het bijvoorbeeld gebruikelijk om zijladers te gebruiken. Aan de andere kant moeten orderpicktrucks of orderpickkarren worden gebruikt voor het verzamelen van kleine producten.

Tijdens het selectieproces is het ook van groot belang om te bepalen of handmatige of automatische apparatuur voor goederenafhandeling de voorkeur verdient. Handmatige apparatuur is uiteraard goedkoper en hoeft niet eerst geïnstalleerd te worden. Afhankelijk van het volume van de bedrijfsactiviteiten en de logistieke vereisten van het bedrijf, zal de keuze voor automatische verwerkingsapparatuur vaak de beste oplossing zijn om de werkzaamheden in het magazijn te versnellen.

Apparatuur voor goederenbehandeling als drijvende kracht achter het magazijn

Magazijnstellingen vormen de hoeksteen van elk magazijn, aangezien de goederen anders alleen op de vloer zouden kunnen worden opgeslagen. Maar het is net zo belangrijk om de juiste apparatuur te hebben voor het verplaatsen, laden en lossen van goederen.

Apparatuur voor goederenbehandeling en magazijnstellingen vormen een aanvulling op elkaar en waarborgen efficiënte logistieke activiteiten. Deze twee elementen zijn onmisbaar voor het goed functioneren van een magazijn en de keuze voor het ene is onlosmakelijk verbonden met de keuze voor het andere.

Wenst u het maximale uit uw opslagsystemen en apparatuur voor materiaalbehandeling te halen? Neem dan contact met ons op, een expert zal u graag adviseren omtrent de mogelijkheden voor het verkrijgen van een efficiënte logistiek.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: