Het consolidatiemagazijn is een logistieke faciliteit die individuele bestellingen consolideert tot grotere verzendingen

Welke rol speelt het consolidatiemagazijn in de logistiek?

29 nov 2023

Het consolidatiemagazijn is een logistieke faciliteit waarmee bedrijven die een groot volume aan bestellingen moeten afhandelen of over meerdere vestigingen of distributiecentra beschikken, de verzendingen kunnen bespoedigen.

Het hoofddoel is het consolideren van zendingen, dat wil zeggen het groeperen van verschillende afzonderlijke bestellingen in één enkel transport om meerdere transporten te vermijden en zo extra transportkosten te voorkomen.

Wat is een consolidatie magazijn?

Een consolidatiemagazijn is een faciliteit die individuele bestellingen ontvangt van andere logistieke centra of van verschillende leveranciers, of zelfs van verschillende klanten, zoals in de 3PL-logistiek, en deze samenvoegt tot grotere partijen om het transport te vergemakkelijken.

Het consolidatieproces in deze logistieke centra bestaat uit het ordenen en sorteren van bestellingen voordat ze worden verzonden. Deze handeling kan eenvoudig zijn als de bestellingen volle pallets betreffen, waarbij bijvoorbeeld 33 pallets in dezelfde vrachtwagen worden gegroepeerd, maar wordt complexer als de laadeenheid uit dozen bestaat en het volume van de bestellingen erg groot is.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van het consolideren van laadeenheden is het verlagen van de transportkosten voor elke bestelling. Door de bestellingen van verschillende klanten in één transport te groeperen, is het mogelijk om de leveringskosten op te splitsen en de vrachtwagens volledig te benutten. Deze verlaging van de transportkosten is vooral voordelig voor bedrijven die actief zijn op e-commerce verkoopkanalen, waar gebruikers steeds meer gewend raken aan gratis of goedkope leveringen.

De opkomst van e-commerce en B2C-kanalen heeft geleid tot het ontstaan van het consolidatie magazijn, wat veel voorkomt in B2B. Steeds meer 3PL-leveranciers hebben bijvoorbeeld een consolidatiemagazijn in de buurt van een distributiecentrum, zodat bestellingen per zending of bezorgroute kunnen worden gegroepeerd.

Warehouse Management Software automatiseert consolidatietaken in magazijnen zoals ontvangst en opslag
Software voor magazijnbeheer automatiseert consolidatietaken in het magazijn, zoals de ontvangst en de opslag

De verschillende fasen van consolidatie

Consolidatiewerkzaamheden, uitgevoerd in specifieke zones van het magazijn, bestaan onder andere uit:

  • Ontvangst en sortering van producten. Bij de losperrons worden artikelen of grondstoffen van verschillende leveranciers of klanten ontvangen, wordt de bijbehorende documentatie gevalideerd en worden de producten gesorteerd in een tijdelijke opslagruimte.
  • Goederenopslag. Zodra de goederen zijn geregistreerd in de Warehouse Management Software, slaan de magazijnmedewerkers ze op volgens de criteria en regels die vooraf zijn opgesteld door de Logistiek Manager.
  • Product afhandeling. Om distributie mogelijk te maken moeten de goederen een aantal processen doorlopen waaronder het wegen, het verpakken en het conditioneren.
  • Consolidatie tot één zending. Goederen worden samengevoegd tot één partij om gegroepeerde verzending te vereenvoudigen. In deze fase wordt ook de nodige documentatie voorbereid, waarin bijvoorbeeld de details van de bestellingen of de laadeenheden worden gespecificeerd.
  • Verzending van goederen. Zodra de zending geconsolideerd is wordt de voorraad mechanisch of automatisch in de vrachtwagen geladen voor bezorging aan de volgende schakel in de toeleveringsketen of aan de eindklant.

De consolidatiefasen kunnen variëren afhankelijk van het type magazijn, de eigenschappen van het product of het aantal bestellingen waaruit de geconsolideerde laadeenheden bestaan.

Automatische oplossingen zoals transportbanen voor dozen optimaliseren de goederenstromen in het consolidatiemagazijn
Geautomatiseerde oplossingen zoals transportbanen voor dozen zorgen voor optimale goederenstromen in het consolidatie magazijn

De voor- en nadelen van het consolidatie magazijn

Het consolidatiemagazijn is één van de mogelijke oplossingen om de toeleveringsketen of supply chain te verbeteren. Hieronder volgen enkele van de voordelen:

  • Lagere transportkosten. Dankzij het consolidatiemagazijn dalen de vervoerskosten aangezien laadeenheden kunnen worden gegroepeerd en de transportkosten kunnen worden gedeeld.
  • Efficiënte logistieke service. Door orders te groeperen kan de frequentie van verzendingen en het transport van goederen worden verhoogd, evenals het aantal bezorgroutes. Consolidatie draagt ook bij aan de verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening aan klanten.
  • Optimaal gebruik van de beschikbare opslagruimte. Het consolideren van laadeenheden betekent meer verzendingen en dus minder voorraad, waardoor de beschikbare opslagruimte in de faciliteit optimaal kan worden benut.

Eén van de grootste nadelen van een consolidatie magazijn is dat het een perfecte afstemming vereist tussen de leveranciers en de vervoerders, wat complex kan zijn vanwege het grote aantal bestellingen dat voor veel verschillende klanten wordt beheerd.

Om eventuele vergissingen bij het consolideren van laadeenheden te voorkomen, moet er ook meer tijd worden besteed aan logistieke planning om een efficiënte samenwerking tussen de verschillende activiteiten te waarborgen.

Hoe kan men een consolidatiemagazijn automatiseren?

De ontwikkeling van de e-commerce heeft de complexiteit van de orderconsolidatie vergroot en daarom hebben veel bedrijven ervoor gekozen om de logistieke processen in de consolidatiemagazijnen te automatiseren.

De automatisering van deze consolidatie magazijnen begint met de implementatie van een beheersoftware om de activiteiten te stroomlijnen en een volledig beheer van de goederen te verzekeren. Consolidatiemagazijnen worden gekenmerkt door een groot aantal verschillende artikelnummers en afnemers. Met Warehouse Management Software zoals Easy WMS van Mecalux kunnen voorraden in real time worden beheerd en kunnen operators de werkzaamheden zien die stapsgewijs moeten worden uitgevoerd volgens de vereisten van elke afzonderlijke bestelling.

De volgende stap is het bepalen van de processen die geautomatiseerd moeten worden. In consolidatiemagazijnen met continue goederenstromen of waar veel bestellingen worden afgehandeld is het gebruikelijk om alle of een deel van de activiteiten te automatiseren om de kosten te optimaliseren, processen te verbeteren en de prestaties van de faciliteit te verhogen.

Het logistieke distributiecentrum van Luis Simões in Spanje is een voorbeeld van gedeeltelijke automatisering. Het middelpunt van deze faciliteit is een geautomatiseerd magazijn dat is uitgerust met het Pallet Shuttle-systeem van Mecalux. Het automatische magazijn speelt een essentiële rol in de consolidatie en verzending van goederen: het slaat de bestellingen van het logistieke distributiecentrum op en verzendt ze op het juiste moment, in de juiste volgorde en volgens de vooraf bepaalde instructies.

Een andere manier om een consolidatiemagazijn te automatiseren is door mechanische apparatuur te vervangen door oplossingen zoals transportbanen voor dozen, waarmee een continue aanvoer naar consolidatiestations wordt gegarandeerd. Een goed voorbeeld van een zone voor opslag en orderconsolidatie is de geautomatiseerde logistieke oplossing die Mecalux heeft ontworpen voor het Franse e-commercebedrijf Spartoo. In dit e-commerce magazijn loopt een transportbandensysteem dwars door de twee gebouwen waaruit de installatie bestaat. Hierdoor zijn de vier niveaus van de entresol- of tussenvloer met elkaar verbonden en gebeurt de distributie van artikelen naar de goederenconsolidatie-, sorteer- en verzendzones automatisch.

Het consolidatiemagazijn, een oplossing om bestellingen sneller te verzenden

Het consolidatiemagazijn is één van de oplossingen voor een efficiënte toeleveringsketen en het vermijden van de extra kosten die gepaard gaan met het beheer van zendingen. Dit type logistieke faciliteit is ontworpen om uiteenlopende bestellingen te consolideren tot grotere zendingen en zo de verzendkosten te verlagen. Het consolideren van transporten is essentieel voor bedrijven met e-commerce kanalen die verschillende, gefragmenteerde bestellingen moeten beheren.

Als u een consolidatiemagazijn wilt integreren in uw supply chain of deze logistieke activiteit wilt optimaliseren, neem dan contact met ons op. Eén van onze experts zal u adviseren met betrekking tot de beste oplossing voor uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: