Het nieuwe magazijn van de logistieke dienstverlener Katoen Natie in Italië

Het nieuwe magazijn van de logistieke dienstverlener Katoen Natie in Italië

Semi-automatische Pallet Shuttle in magazijn van Katoen Natie in Italië

Katoen Natie

Het nieuwe magazijn van de logistieke dienstverlener Katoen Natie in Italië bestaat uit palletstellingen en het semi-automatische Pallet Shuttle-systeem van Mecalux. Deze oplossingen maken optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en bieden een opslagcapaciteit van 7765 pallets. De stellingen zijn verstevigd om magazijnmedewerkers en goederen te beschermen tegen eventuele aardbevingen.

  • Afbeeldingen
  • Technische kenmerken
  • PDF Downloaden

Opslag en transport voor alle sectoren

Katoen Natie opgericht in 1854 in de haven van Antwerpen (België), is een logistieke dienstverlener en havenexploitant die diensten aanbiedt aan bedrijven in verschillende sectoren (consumentenmarkt, farmaceutische industrie, chemische industrie, levensmiddelenindustrie, enzovoort).

Het bedrijf beschikt over 6.000 m² opslagruimte in meer dan 30 landen en verspreid over vijf continenten. Elk magazijn is aangepast aan de specifieke behoeften van de klant (sommige klanten hebben bijvoorbeeld een constante temperatuur nodig, andere een kamertemperatuur, enzovoort).

Onlangs heeft Katoen Natie, met hulp van Mecalux, een nieuw magazijn geopend op het intermodale logistieke platform van Rivalta Scrivia in Noord-Italië. Dit is een van de meest ontwikkelde en industriële regio's van het land.

Een aardbevingsbestendig magazijn

Het magazijn is 11,5 m hoog en is verdeeld in vier verschillende ruimtes. In elke ruimte zijn palletstellingen en een stellingblok met het semi-automatische Pallet Shuttle-systeem geïnstalleerd. De totale opslagcapaciteit bedraagt 7765 pallets van 1000 x 1200 mm en een maximaal gewicht van 1.000 kg elk. De stellingen zijn zelfdragend, dat wil zeggen dat ze het eigen gewicht, het gewicht van de goederen, van de koude lucht generatoren alsmede van de beschermingsgaaswanden en het dak ondersteunen.

Bij het ontwerp en de bouw van de stellingen, heeft Mecalux rekening gehouden met de specificaties zoals vermeld in de Italiaanse norm NTC 2008 en de Europese norm EN 16681. Beide normen geven de grondslagen voor aardbevingsbestendig ontwerpen.

Aardbevingen in Italië

Italië is het meest aardbevingsgevoelige land in Europa. Wanneer de Adriatische plaat onder de Euraziatische plaat verdwijnt (fenomeen dat bekend staat als subductie), dan botst deze laatste tegen de Afrikaanse plaat, wat aardbevingen tot gevolg heeft.

Daarom zijn preventieve maatregelen noodzakelijk. De gebouwen moeten voldoen aan de aardbevingsbestendige normen die toegepast dienen te worden om de constructies te beschermen en om eventuele consequenties van de aardbevingen waar mogelijk te beperken.

Vacuümverpakking waarborgen

Het nieuwe magazijn van Katoen Natie is bestemd voor de opslag van de grondstoffen van één van zijn belangrijkste klanten, een toonaangevend Italiaans bedrijf in de zoetwarensector. Het bedrijf gebruikt big-bags om bulkgoederen, in dit geval hazelnoten, op te slaan. De zakken worden op pallets geplaatst, wat de afhandeling en de opslag in de stellingen vergemakkelijkt.

Voordat de zakken het magazijn binnenkomen, worden ze vacuüm verpakt om de eigenschappen van de gedroogde vruchten te behouden gedurende de maanden dat ze opgeslagen kunnen blijven.

Voor de klant van Katoen Natie, is een vacuümverpakking essentieel om de beste kwaliteit van zijn producten te garanderen. « Het conserveren van vacuümverpakte producten is een prioriteit, en daarom moeten de opgeslagen goederen regelmatig gecontroleerd worden » merkt Giacomo Alberto Mongini, Projectmanager bij Katoen Natie, op. Mecalux heeft hiermee rekening gehouden bij het ontwerpen van de opslagsystemen, en heeft aldus een oplossing geleverd die de controle van de goederen vergemakkelijkt.

Het hoogste niveau van de stellingen is smaller en daar kunnen geen pallets geplaatst worden; alleen de Pallet Shuttle kan er circuleren.

De Pallet Shuttle heeft aan de onderkant een camera, waardoor de magazijnmedewerkers de beelden van de big bags op het niveau eronder kunnen bekijken op de gebruikersinterface en kunnen verifiëren of deze niet beschadigd zijn.

De sleutels tot succesvolle magazijnactiviteiten

Volgens de projectmanager van de onderneming: « Het Pallet Shuttle-systeem heeft de afhandelingstijd van de goederen enorm verminderd. Bovendien zijn de risico's op ongevallen afgenomen, daar de reachtrucks niet meer in de stellingen komen ».

De werking van het opslagsysteem is inderdaad zeer eenvoudig en de in- en uitslag gebeurt zeer snel. De magazijnmedewerkers zetten de Pallet Shuttle in het juiste opslagkanaal, ze plaatsen achtereenvolgens de pallets één voor één op de eerste positie waar de shuttle ze komt halen en vervoert naar de eerste beschikbare plek. Om de goederen uit te slaan wordt dezelfde procedure in omgekeerde richting uitgevoerd.

Dit is een essentieel punt voor Katoen Natie, want het product komt zeer seizoensgebonden het magazijn binnen (met grote pieken tussen januari en april) maar wordt gedurende het hele jaar verzonden (de pallets worden dagelijks vervoerd naar de productiezone, die zich op enkele kilometers van het magazijn bevindt). De snelheid was één van de prioriteiten van de klant waaraan het Pallet Shuttle-systeem ook heeft kunnen voldoen. Bovendien heeft Mecalux, tijdens de inrichting van het magazijn, het beschikbare oppervlak maximaal gebruikt om « de opslagcapaciteit in dezelfde ruimte te vergroten », legt de heer Mongini uit.

Giacomo Alberto Mongini - Projectmanager Katoen Natie
« Het termijn voor het ontwerp en de uitvoering van dit project was zeer kort. Mecalux was uitzonderlijk stipt en nauwkeurig tijdens de levering van het Pallet Shuttle-systeem. De leverings- en montagetermijnen van de magazijnstellingen voldeden aan al onze verwachtingen ».

Voordelen voor Katoen Natie

  • Een snel functionerende inrij- of doorrijstelling: De Pallet Shuttle is het meest behendige onderdeel van de inrij- of doorrijstelling, daar het hierdoor mogelijk is pallets in of uit te slaan met minimale tussenkomst van magazijnmedewerkers.
  • Controle van de goederen: De goederen moeten uiterst nauwkeurig gecontroleerd worden om te voorkomen dat de vacuümverpakking stuk gaat. Het Pallet Shuttle-systeem is voorzien van een camera om de staat van de pallets te controleren, zonder dat deze verwijderd hoeven te worden.
  • Bescherming tegen aardbevingen: Het magazijn is speciaal ontworpen om te voldoen aan de geografische beperkingen, dat wil zeggen het hoge risico op aardbevingen.
Pallet Shuttle-systeem
Opslagcapaciteit: 6850 pallets
Afmetingen van de pallets: 1000 x 1200 mm
Maximaal gewicht van de pallets: 1.000 kg
Aantal opslagkanalen: 780
Hoogte van de stellingen: 11,5 m
Lengte van de stellingen: 62 m
Diepte van de opslagkanalen: 13 m