Manna Foods : een optimale opslagcapaciteit op een minimale ruimte

Manna Foods : een optimale opslagcapaciteit op een minimale ruimte

De gemotoriseerde shuttle versnelt de in- en uitslag van de goederen bij Manna Foods

Manna Foods

De producent van sauzen, Manna Foods, heeft zijn magazijn in het Belgische Wijnegem getransformeerd door er een Pallet Shuttle-systeem van Mecalux te installeren. Deze opslagoplossing maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en biedt een grotere opslagcapaciteit: 1120 pallets op enkel 350 m2. Met behulp van een automatische shuttle voor goederenafhandeling worden de pallets sneller in- en uitgeslagen.

  • Afbeeldingen
  • Het magazijn van Manna Foods in België is uitgerust met de Pallet Shuttle
    The racking unit takes up 3,767 ft² and can store up to 1,120 pallets
  • Technische kenmerken
  • PDF Downloaden

Smaak en kwaliteit

Sinds de oprichting in 1935, produceert en verkoopt Manna Foods heerlijke koude sauzen, zoals mayonaise, barbecue grill of curry ketchup, alsmede warme sauzen, zoals carbonara, bolognaise of chinese curry.

Het hoofddoel van dit familiebedrijf is sauzen te ontwikkelen om een groeiend aantal klanten tevreden te stellen, zowel in België en in de rest van Europa, als daarbuiten. Daartoe worden de beste ingrediënten op de markt geselecteerd en worden de productieprocessen voortdurend gemoderniseerd.

Een nieuw magazijn

Door een productietoename, had Manna Foods meer opslagruimte nodig, en verhuisde het bedrijf in 2018 naar een nieuw magazijn van 2700 m² in het Noord-Belgische Wijnegem. « Vanuit dit magazijn distribueren wij onze sauzen aan supermarkten en kruidenierszaken. Om ervoor te zorgen dat onze producten op tijd bij de klanten afgeleverd worden, moet onze logistiek zeer efficiënt zijn », zegt Sven Geysels, Logistiek Manager bij Manna Foods.

Aanvankelijk werden alle goederen van het bedrijf opgeslagen in palletstellingen, een oplossing die de in- en uitslag van goederen vereenvoudigde. Naarmate de productie toenam, moesten sommige artikelen echter rechtstreeks op de vloer worden geplaatst. « Het was verspilde ruimte. We realiseerde ons toen, dat de beschikbare opslagruimte geoptimaliseerd moest worden om meer producten op te slaan », legt Sven Geysels uit.

Het bedrijf reorganiseerde zijn magazijn door palletstellingen uitgerust met het semi-automatische Pallet Shuttle-systeem van Mecalux, te installeren. « We bezochten het magazijn van een klant van Mecalux die met deze oplossing werkte, en hebben met hem ideeën uitgewisseld, met name met betrekking tot zijn ervaringen ermee. Vanaf dat moment waren wij ervan overtuigd dat deze opslagoplossing het best aan onze behoeften zou voldoen. »

Kenmerken van de Pallet Shuttle

Mecalux installeerde 29 meter lange en 8 meter hoge magazijnstellingen, die voorzien zijn van een semi-automatisch Pallet Shuttle-systeem. De oplossing beslaat slechts 350 m² maar levert een opslagcapaciteit voor 1120 pallets.

Dit is een systeem voor compacte opslag met zeer diepe opslagkanalen waarin de pallets achter elkaar worden geplaatst. Bij Manna Foods, kan elk opslagkanaal tot maximaal 14 pallets bevatten. Sven Geysels: « Met deze oplossing wordt de beschikbare opslagruimte optimaal benut en kunnen we veel meer pallets opslaan. »

Dit systeem maakt de opslag dynamischer en veiliger: een gemotoriseerde shuttle brengt de pallet naar de eerste vrije opslaglocatie in het opslagkanaal. De magazijnmedewerkers hoeven niet de opslagkanalen in te gaan om de goederen te plaatsen. « We zijn zeer tevreden, we hebben aan flexibiliteit en efficiëntie gewonnen bij de verschillende afhandelingen in ons magazijn », zegt Sven Geysels.

Deze wendbaarheid is voor Manna Foods van essentieel belang gebleken om de klant de gewenste service te kunnen bieden en tegelijkertijd een continue goederenstroom in het magazijn te waarborgen. Elke dag worden gemiddeld 100 pallets van de productielijnen ontvangen die moeten worden opgeslagen. Ze worden verdeeld over de magazijnstellingen en opgeslagen al naar gelang hun omloopsnelheid (A, B of C). Tegelijkertijd worden 136 pallets verzonden naar klanten van Manna Foods, met name in de Benelux en Afrika.

De werking van dit opslagsysteem is zeer eenvoudig en vereist een minimale inspanning van de magazijnmedewerker: met behulp van een reachtruck positioneert hij de shuttle in het desbetreffende opslagkanaal en plaatst vervolgens de pallet op de homepositie, die vervolgens automatisch door de Pallet Shuttle naar de eerste vrije opslaglocatie wordt verplaatst. Deze handeling wordt in omgekeerde volgorde uitgevoerd om de pallets uit te slaan.

Sven Geysels: « Onze magazijnmedewerkers hebben zich dit systeem snel eigen gemaakt en zijn veel efficiënter geworden. Voorafgaand aan de ingebruikname heeft Mecalux een training georganiseerd die zeer nuttig en praktisch is gebleken voor ons team. Het is een intelligent systeem, gemakkelijk in het gebruik. De magazijnmedewerkers hebben de veiligheidshandleiding niet meer hoeven te raadplegen. »

De magazijnmedewerkers sturen de Pallet Shuttles aan via een gebruikersinterface of tablet. Deze laatste biedt vele functionaliteiten zoals het bepalen van het aantal pallets dat moet worden uitgeslagen, het opmaken van een inventaris of het kiezen van een strategie om de goederen te beheren (FIFO of LIFO).

Een efficiënte logistiek

Manna Foods heeft de opslagcapaciteit in zijn magazijn in Wijnegem vergroot dankzij het Pallet Shuttle-systeem van Mecalux, een oplossing waarmee de beschikbare oppervlakte kan worden geoptimaliseerd zodat een groter aantal goederen in een beperkte ruimte kan worden opgeslagen.

Het belangrijkste voordeel is het gemakkelijke en snelle beheer van de goederen. De automatische shuttle garandeert immers een veel snellere en veiligere verplaatsing van de pallets.

Zo kan Manna Foods met gemak, het hoofd bieden aan de verwachte productiestijging in de komende jaren, en tegelijkertijd haar klanten blijven leveren met de stiptheid om welke het bedrijf bekend staat. Sven Geysels: « Ondanks de moeilijkheden veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus, zijn wij gegroeid, wat niet onbelangrijk is. Ons doel is nu om dit groeitempo voort te zetten en volgend jaar een groei van 7% tot 10% te bereiken. »

Het semi-automatische Pallet Shuttle-systeem van Mecalux heeft ons in staat gesteld de beschikbare oppervlakte optimaal te benutten en meer producten op te slaan. Wij zijn zeer tevreden met ons nieuwe magazijn, we hebben aan flexibiliteit en efficiëntie gewonnen bij het uitvoeren van de verschillende werkzaamheden.

Sven Geysels, Logistiek Manager bij Manna Foods

De voordelen voor Manna Foods

  • Optimalisatie van de beschikbare oppervlakte: in de magazijnstellingen wordt alle beschikbare ruimte gebruikt om de 1120 pallets op te slaan.
  • Efficiënt goederenbeheer: de Pallet Shuttle slaat de goederen snel in en uit, waarbij een minimale interventie nodig is van de magazijnmedewerker.
  • Eenvoudig te gebruiken systeem: de magazijnmedewerkers plaatsen de pallets in de opslagkanalen waarna de Pallet Shuttle ze naar de eerst beschikbare opslaglocatie verplaatst.
Semi-automatische Pallet Shuttle-systeem
Opslagcapaciteit: 1120 pallets
Afmetingen van de pallets: 800 x 1200 mm
Maximaal gewicht van de pallets: 800 kg
Hoogte van de magazijnstellingen: 8 m
Lengte van de magazijnstellingen: 29 m

GEBRUIKTE PRODUCTEN