De Groep Pocelanosa heeft de bouw van zijn logistieke distributiecentrum toevertrouwd aan Mecalux

Met de integratie van het geautomatiseerde magazijn van Venís in het logistieke complex van Porcelanosa Grupo vervolledigt Mecalux een van de vooraanstaande logistieke infrastructuren in de keramische sector

De Groep Pocelanosa heeft de bouw van zijn logistieke distributiecentrum toevertrouwd aan Mecalux

Videotranscriptie

De warmte van vuur, de eenvoud van zand... dit zijn de basiselementen waarmee Porcelanosa een solide onderneming heeft opgebouwd die alle sectoren van de keramische industrie omvat, van aardewerktegels tot oplossingen voor moderne architectuur.

Vijf logistieke centra, in Castellón, zijn het resultaat van een jarenlange nauwe samenwerking met Mecalux, die voor elk project de meest geschikte oplossingen heeft ontworpen en geïmplementeerd volgens het principe van "innovatie, technologie en uitmuntendheid". Drie woorden die de filosofie van het bedrijf samenvatten en die hebben geleid tot de samenwerking met grote ondernemingen zoals Porcelanosa.

Mecalux startte dit grote project met de bouw van het logistieke centrum van Porcelanosa in 2003, gevolgd door het centrum in Ceranco, alvorens zes jaar later de centra van Antic Colonial en Noken te bouwen en, ten slotte, in 2011 het centrum van Venis.

Venis, een pionier op het gebied van vloer- en wandtegels, dat een breed scala aan producten en afwerkingen biedt, is de laatste van de 5 logistieke centra die Mecalux voor de Porcelanosa Groep heeft gebouwd. Alle onderdelen van dit centrum zijn volledig uitgerust met de nieuwste en meest geavanceerde technologieën.

De cyclus begint bij de pallets met de eindproducten. Deze komen voornamelijk uit het productiecentrum, dat via een ondergrondse tunnel van meer dan 1 kilometer lang, in verbinding staat met het magazijn.

Gedurende het gehele traject worden de pallets beheert door het warehouse management systeem Easy WMS van Mecalux, en worden ze via dubbele liften die twee pallets, van elk 1600 kilo tegelijk kunnen vervoeren, tot bij het magazijn gebracht.

Naast de tunnelingang beschikt het magazijn nog over een alternatieve ingang voor pallets afkomstig uit andere centra. De pallets worden op rollen- en kettingbanen naar de identificatiezone getransporteerd, waar het warehouse management systeem van Mecalux Easy WMS alle handelingen beheert. Hier worden ze gemeten en gewogen en wordt er gecontroleerd of de pallets niet beschadigd zijn.

De alternatieve ingang wordt ook gebruikt voor lege pallets. Zowel deze als de pallets van andere centra zijn onderworpen aan een strenge kwaliteitscontrole. Het magazijn van Venis: 7.000 vierkante meter, 31 meter hoog en een opslagcapaciteit van 65.000 pallets.

Het magazijn bestaat uit tien gangpaden waar tien magazijnkranen met dubbele mast rijden, die de pallets optillen en ze volgens de opdrachten van het warehouse management systeem Easy WMS van Mecalux op een strategische positie plaatsen. De goederen met de hoogste omloopsnelheid worden zo dicht mogelijk aan het begin van het gangpad geplaatst. De magazijnkranen met dubbele mast werken met snelheden tot 180 meter per minuut en kunnen tot 237 gecombineerde handelingen uitvoeren. De magazijnkranen zijn in staat om gemiddeld 15% van de verbruikte stroom her te gebruiken. Het project van dit logistieke centrum, dat door Mecalux op maat is gemaakt voorziet in de behoeften van Venis. Ook is er ruimte voor toekomstige uitbreidingen. De verzending van goederen vereiste ook enkele specifieke oplossingen van Mecalux, zowel voor de orderpickzone, die gecompliceerder is, als voor de zone met compleet geladen pallets die klaarstaan.

De orderpickzone bestaat uit acht werkbladen die in totaal 31 bestellingen tegelijkertijd kunnen voorbereiden. Grijparmen zorgen ervoor dat de magazijnmedewerkers de goederen moeiteloos kunnen hanteren, waardoor het gemakkelijker is om zware goederen af te handelen en het hele proces wordt versneld. De werkbladen zijn uitgerust met hydraulische systemen die in de hoogte verstelbaar zijn, en de ergonomie op de werkvloer voor de magazijnmedewerkers verbeteren. Het warehouse management systeem Easy WMS van Mecalux beheert het klaarzetten en verzenden van bestellingen, waardoor het mogelijk is om per picklocatie aan vier bestellingen tegelijk te werken. Twee dubbeldiepe transportwagens rijden door de orderpickzone, op veilige afstand van elkaar en verdelen de goederen over de werkbladen.

In het logistieke centrum van Venis telt ieder detail. Mecalux heeft bij Venis een tunnel gebouwd die de pickingzone met de verzendzone verbindt, waardoor de zone waarin de transportwagens rijden , wordt vermeden.

De verzendzone bestaat uit twee ruimtes voor compleet geladen pallets en twee andere voor orderpicking pallets . De compleet geladen pallets worden aan beide kanten van het magazijn over zes rijen verdeeld. De pallets afkomstig uit de orderpickzone worden ingepakt voor verzending. De grote verscheidenheid aan producten van Porcelanosa heeft geleid tot specifieke eisen in sommige logistieke centra van de groep. Zo moeten bij Antic Colonial parketvloeren worden opgeslagen in grote, platte pakketten op dubbele pallets. Daar dit ongebruikelijke afmetingen zijn, heeft Mecalux hiervoor op maat gemaakte liften, magazijnkranen en orderpickstations ontworpen. In het geval van Noken, een ander bedrijf van de Porcelanosa Groep, dat sanitair en kranen produceert, en vooral kleine producten opslaat, heeft Mecalux een automatisch magazijn ontworpen voor magazijnbakken in plaats van voor pallets. Deze oplossing vergemakkelijkt de in- en uitslag van goederen.

Dit zijn de dagelijkse werkzaamheden in de logistieke centra van de Porcelanosa Groep, een toonaangevend bedrijf op het gebied van kwaliteit en innovatie in de logistieke dienstverlening. Een uitdaging die Porcelanosa en Mecalux meer dan 15 jaar geleden zijn aangegaan en die zich weerspiegelt in de vijf tot nu toe gebouwde automatische logistieke centra.

Mecalux en Porcelanosa. Dankzij de lange samenwerking zijn ze in staat klanten kwaliteitsproducten te leveren. De technologie en ervaring van Mecalux ten dienste van de Porcelanosa Groep.