Mecalux bouwt een automatisch hoogbouwmagazijn van meer dan 4500 meter hoog voor Cepsa

Het nieuwe automatische magazijn vertegenwoordigt een van de grootste investeringen voor de opslag van olie en smeermiddelen van Cepsa

LEIDERSCHAP, INNOVATIE, TECHNOLOGIE

Videotranscriptie

In Algeciras, in de provincie Cadiz, bevindt zich de meest productieve raffinaderij van Cepsa in Spanje. Een indrukwekkende installatie met een oppervlak van anderhalf miljoen vierkante meter.

De fabriek voor de productie- en conditionering van smeermiddelen en oliën bevindt zich op dezelfde plaats als het door Mecalux gebouwde automatische hoogbouwmagazijn, dat de verpakkingszone verbindt met de verzendzone... en dit alles op hetzelfde oppervlak als die de eerdere installatie innam. Bij de installatie van het hoogbouwmagazijn zijn de normale werkzaamheden nooit onderbroken.

Stéphane Barthélémy - Operations manager smeermiddelen bij Cepsa
Het nieuwe automatische hoogbouwmagazijn is een van de grootste investeringen van de smeermiddelenafdeling van Cepsa. In Mecalux hebben we de ideale partner gevonden en de resultaten zijn uitstekend...de productie-, verpakkings- en verzendprocessen zijn nu geïntegreerd in één en dezelfde installatie.

ALBERT FORÉS – Verkoopmanager, automatiseringsafdeling van de Mecalux Groep
Een van de meest complexe onderdelen was het demonteren van 25% van het al bestaande centrum, zonder de productie te beïnvloeden.
 

Het resultaat is een automatisch hoogbouwmagazijn met 7 magazijnkranen en dubbeldiepe magazijnstellingen met 18 laadniveaus.

Het magazijn van meer dan 4500 vierkante meter en met een opslagcapaciteit voor 27.000 pallets zorgt voor een ononderbroken en veilige goederenstroom; vanaf de binnenkomst van lege vaten en containers in de fabriek tot de verzending van de bestellingen naar de klant.

Stéphane Barthélémy - Operations manager smeermiddelen bij Cepsa
De bouw van het nieuwe automatische hoogbouwmagazijn heeft ons vele voordelen opgeleverd. We hebben de productieprocessen kunnen verbeteren, de verzending en de levering van de bestellingen aan de klanten kunnen stroomlijnen en versnellen, en we hebben de traceerbaarheid van al onze processen kunnen waarborgen.
 

De eindproducten komen het magazijn via de verpakkingszone binnen.

De vaten worden vanuit een aangrenzende fabriek via rollenbanen aangevoerd. De meest gebruikte formaten zijn 1, 4 en 5 liter voor standaard vaten, 20 liter voor metalen vaten en voor containers 1000 liter.

De mengers vullen de vaten met het overeenkomstige type smeermiddel. Vervolgens wordt de container of het vat van een etiket voorzien om de traceerbaarheid te garanderen.

Afhankelijk van hun formaat worden ze in kratten of direct op pallets geplaatst voor een correcte opslag.

Eenmaal op de rollenbanen, controleert het identificatiestation de staat van de pallets en of ze aan de gestelde normen voldoen.

Van daaruit transporteren vervoerswagentjes de pallets naar de toegangspunten van het magazijn.

Daar nemen magazijnkranen de pallets over en plaatsen ze op de best beschikbare locatie.

Daarnaast beheert dit magazijn ook de grondstoffen en lege pallets. De aanvoer van deze producten vindt plaatst via de verzendzone.

Om het grote productievolume van de smeermiddelenfabriek van Cepsa te kunnen beheersen, dat bijna 170.000 ton per jaar vertegenwoordigd, is dit magazijn uitgerust met 7 magazijnkranen met telescopische vorken die de goederen in dubbeldiepe stellingen met 18 laadniveaus plaatsen.

Deze magazijnkranen van Mecalux verplaatsen zich met een snelheid van 200 meter per minuut en kunnen 168 gecombineerde handelingen per uur uitvoeren, waardoor de in- en uitslagprocessen worden versneld.

Het magazijn is uitgerust met belangrijke veiligheidsvoorzieningen. Zeven gangpaden, elk uitgerust met een automatische brandwerende deur, geven toegang tot het magazijn. Het magazijn is voorzien van strategisch geplaatste brandwerende gordijnen.

Het warehouse management systeem Easy WMS van Mecalux wijst de meest geschikte locatie toe aan elke pallet, en garandeert een perfect voorraadbeheer en een maximale opslagcapaciteit.

De orderpickzone beschikt ook over een aanvoerwagen voor het beheer van hoge goederenstromen. Grijparmen zorgen ervoor dat de magazijnmedewerkers de goederen moeiteloos kunnen afhandelen, waardoor het werken met zware producten gemakkelijker en sneller verloopt.

Het warehouse management systeem Easy WMS van Mecalux beheert ook dit proces en maakt reverse-picking mogelijk, waardoor de tijden voor het klaarzetten van de bestellingen verbeteren.

Uiteindelijk worden de bestellingen die klaar zijn voor verzending in de uitgangskanalen geplaatst, gegroepeerd op bestemming, vrachtwagen, klant, pakbon of een ander kenmerk, om te worden geladen in de vrachtwagens die klaar staan bij de laadperrons.

Stéphane Barthélémy - Operations manager smeermiddelen bij Cepsa
Mecalux is een goede partner geweest die ons in staat heeft gesteld ons doel te bereiken: een veelzijdige installatie te bouwen, een installatie waarmee we een groot aantal verschillende producten af kunnen handelen....alleen al wat betreft eindproducten werken we met meer dan 1700 referenties.
 

Het resultaat van deze samenwerking tussen Mecalux en Cepsa is een uitstekend voorbeeld van integratie en automatisering, waarbij tevens de impact op het milieu wordt teruggebracht en de veiligheid, de effectiviteit en rentabiliteit van alle processen worden verveelvoudigd.