De gebouwschil van hoogbouwmagazijnen

Hoogbouwmagazijnen zijn constructies met een vloer waarop de magazijnstellingen worden geplaatst. Deze interne structuur en de opgeslagen goederen worden beschermd door twee componenten die het gebouw vormgeven: het dak en de gebouwschil.

  • Voor de realisatie van het dak van dit soort magazijnen maakt men vaak gebruik van staalplaten die aan een geraamte geschroefd of gesoldeerd worden, en vervolgens aan de bovenkant van de magazijnstellingen worden bevestigd. Dit geraamte kan de vorm hebben van een lessenaars- of zadeldak en kan ook plat zijn, al naargelang de klimatologische omstandigheden ter plaatse.
  • Voor de afsluiting van de zijkanten van dit soort gebouwen wordt gewoonlijk gebruik gemaakt van panelen die op drie verschillende manieren kunnen worden bevestigd: of direct aan de magazijnstellingen of aan een frame dat vervolgens bevestigd wordt aan de stellingen of, als derde optie, aan een vrijstaand frame.

Ook kan men er voor kiezen een betonnen muur op te trekken tot een bepaalde hoogte. Voor deze mogelijkheid wordt vaak gekozen bij installaties met aangrenzende bijgebouwen waar de ondersteunende diensten van het magazijn worden uitgevoerd.

De keuze voor een van deze systemen moet worden genomen op basis van verschillende factoren, zoals de hoogte van het gebouw, de windkracht, de heersende thermische en klimatologische omstandigheden en tevens de eigenschappen van het materiaal dat voor de bekledingspanelen zal worden gebruikt. Er zijn nog meer relevante aspecten die betrekking hebben op de structuur en de installatie van hoogbouwmagazijnen, maar die maken eerder deel uit van architectonische disciplines dan van industrieel ontwerpen.

 

Gecombineerde installaties

Gewoonlijk worden alleen de gebouwen bestemd voor opslag, dat wil zeggen het magazijn, gebouwd door middel van dit zelfdragende systeem. De zones voor de ontvangst, het inpakken en het verzenden van de goederen worden gewoonlijk ondergebracht in lagere, aangrenzende gebouwen.

Op deze manier worden kosten bespaard omdat de lagere aangrenzende gebouwen precies op maat gemaakt worden, en voldoen aan het strikt noodzakelijke volume.

Other topics in this category