Michelin bezit in Vitoria, Spaans Baskenland, één van de grootste autobandenfabriek

De bandenfabrikant Michelin heeft zijn productiecentrum in Vitoria (Spanje) vergroot om tegemoet te komen aan de productiestijging van de afgelopen jaren.

Michelin bezit in Vitoria, Spaans Baskenland, één van de grootste autobandenfabriek

Videotranscriptie

Sinds 130 jaar produceert Michelin banden voor allerlei soorten voertuigen over de hele wereld.

Deze multinational bezit in Vitoria in Spanje, éen van de grootste en meest productieve fabrieken in Europa. Hier was een logistieke oplossing nodig die in staat zou zijn de toegenomen activiteiten van de laatste jaren te beheren. Die gedeeltelijk komt door de inlijving van een vierde productielijn.

 

Mecalux heeft bij het ontwerpen van deze oplossing rekening gehouden met de afmetingen en eigenschappen van de metalen magazijnbakken die door Michelin gebruikt worden. Deze verplaatsen zich door de hele installatie en worden in de magazijnstellingen geplaatst, zonder gebruik te maken van pallets.

Het automatische hoogbouwmagazijn is 27 meter hoog en heeft 5 gangpaden. Hierin zijn 5 magazijnkranen met enkele mast werkzaam. Het magazijn is verdeeld in twee verdiepingen met verschillende functies: de benedenverdieping is voor de inslag en de bovenste voor de uitslag.
 

De magazijnbakken komen direct van de fabriek. In tweetallen en op elkaar gestapeld. Een stapelaar aan de ingang ontstapelt de magazijnbakken en plaatst ze op kettingbanen zonder dat er pallets nodig zijn. Daarna transporteren de kettingbanen de magazijnbakken naar de gangpaden om opgeslagen te worden. Vervolgens plaatst een magazijnkraan ze in het opslagkanaal.

In het automatische magazijn worden de goederen opgeslagen volgens de opdrachten van het warehouse management systeem Easy WMS van Mecalux. Het warehouse management systeem Easy WMS is aangepast aan het communicatiesysteem BSM van Michelin, waardoor een geheel gepersonaliseerd beheer van de uitslag mogelijk is. Easy WMS beheerst de traceerbaarheid van de magazijnbakken via virtuele adressen, waardoor op elk moment bekend is waar een magazijnbak zich bevindt en of deze al is verzonden.

De stellingen zijn speciaal ontworpen om de magazijnbakken direct op te slaan, dankzij ondersteunende elementen waar de poten goed op kunnen steunen.

Op de bovenste verdieping vindt de uitslag plaats, hier vervoert een dubbele transportwagen de magazijnbakken naar de verzendzone. Deze transportwagen kan twee magazijnbakken tegelijkertijd vervoeren, waardoor de ladingen elkaar opvolgen en de goederenstromen optimaal zijn.

In deze zone bevinden zich 4 stapelaars die opnieuw de magazijnbakken op elkaar stapelen waardoor de laadtijden worden verkort en de ruimte in de vrachtwagens optimaal gebruikt wordt.

Antonio J. García-Montalvo / Projectverantwoordelijke ASRS Z/VIT / Technisch Bureau / Michelin
Dit magazijn heeft een opslagcapaciteit van 4600 pallets, en kan zowel de pallets van de 3 huidige als de toekomstige vierde productielijn herbergen. De installatie kan 120 pallets per uur verwerken. Het was belangrijk de pallets direct uit de productielijnen te kunnen nemen en tegelijkertijd de laadperrons voor de vrachtwagens te kunnen bevoorraden.
 

Mecalux heeft zich ook bezig gehouden met het brandbeveiligingssysteem, de beschermingsgaaswanden en het koelsysteem dat het magazijn op een temperatuur houdt tussen de 10 en 27 graden.

Mecalux heeft aan Michelin een turnkey-installatie geleverd die 24 uur per dag en 7 dagen per week operationeel is.

Door de oplossing van Mecalux is het productiecentrum van Michelin in Vitoria een pionier in zijn sector geworden . Innovatie en technologie ten dienste van de logistiek.