Goederen correct op een pallet plaatsen

Het correct laden van pallets is fundamenteel om het omvallen van de lading te voorkomen. De standaardisering van pallets en magazijnbakken heeft grote voordelen voor het samenstellen van de laadeenheden, omdat de dozen op elkaar kunnen worden gestapeld waardoor de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. 

Voor een goede stabiliteit van het geheel is het zeer belangrijk de dozen correct op de pallets te stapelen. Daarom zijn de maten van kartonnen dozen tegenwoordig steeds vaker delers van de afmetingen van de Europallet (1200 en 800 mm) om zo het oppervlak van de pallets goed te benutten.

Dozen worden gewoonlijk op twee manieren op de pallets gestapeld, zoals hieronder wordt getoond.

 

Verstekstapeling

Verstekstapeling

Kolomstapeling

Kolomstapeling

 

 

In het eerste voorbeeld, met in verstek gestapelde dozen, is voor dozen van 400 x 200 mm gekozen en in het tweede voorbeeld bedragen de afmetingen van de dozen 400 x 300 mm. Beide afmetingen zijn delers van 1200 en 800 mm, waardoor het oppervlak maximaal wordt benut.

De eerste manier is stabieler omdat de dozen in verstek zijn gestapeld. Bij in verstek gestapelde dozen is het raadzaam het geheel met omsnoeringsbanden of krimpfolie te omwikkelen. Bij kolomstapeling van dozen is men verplicht de goederen met omsnoeringsbanden of krimpfolie te omwikkelen.

Men moet er rekening mee houden dat de stapel loze ruimten kan bevatten, afhankelijk van de afmetingen van de dozen.

Voorbeelden van hoe de lading op een pallet geplaatst wordt

Voorbeelden van laadeenheden met in verstek geplaatste dozen, waarvan de afmetingen delers zijn van het palletformaat

 

Overhangen van de lading

Zelfs wanneer de goederen omsnoerd zijn, gaat de lading toch vaak overhangen. Dit wordt veroorzaakt door de verschillende bewegingen tijdens het transport en bij de afhandeling van de pallets. Hierdoor veranderen de afmetingen van de laadeenheden, vooral aan de bovenkant. Hieronder worden enkele voorbeelden weergegeven:

 

Pallet met producten die op de juiste manier zijn gestapeld

Pallet met producten die op de juiste manier zijn gestapeld

Zijdelings overhangend

Zijdelings overhangend

 
Waaiervorm

Waaiervorm

Bolvormig

Bolvormig

 

 

Andere problemen bij het stapelen

Wanneer de afmetingen van de gebruikte dozen niet zijn afgestemd op die van de pallet waarop ze worden gestapeld, kunnen er zich twee situaties voordoen.

  • Of men verliest opslagcapaciteit op de pallet, zoals wordt getoond in het volgende voorbeeld:
     

 

  • Of de afmetingen van de laag dozen zijn groter dan die van de pallet. Men moet daarop bedacht zijn en de opslagkanalen met voldoende ruimte ontwerpen.

 

 

Other topics in this category