Palletopslag met directe toegang

«Palletopslag» omvat een verzameling systemen waarbij de pallets met de goederen direct, met behulp van heftrucks, in de stellingen worden geplaatst. Bij deze manier van opslag zijn er drie onmisbare elementen: de stellingen, de pallets en de heftrucks of andere apparatuur voor goederenafhandeling. Elk van deze elementen wordt gekozen op basis van het product dat moet worden afgehandeld, de opslagbehoeften, de werkwijze, de toewijzing van de opslaglocatie en het warehouse management systeem.

De opslag van pallets in stellingen kan op twee manieren plaatsvinden: met directe toegang tot de pallets of door middel van groepering.

  • Bij directe toegang zijn de opgeslagen pallets gemakkelijk stuk voor stuk te beheren. Afhankelijk van het ontwerp van de installatie of het afhandelingsmaterieel dat wordt gebruikt, kan het zijn dat de verkregen opslagcapaciteit niet optimaal is.
  • Bij groeperingssystemen is de verkregen opslagcapaciteit gewoonlijk hoger, hoewel dit ten koste gaat van de directe toegang tot de individuele pallets.

Hieronder analyseren we elk van deze methoden, zodat men voor elke situatie het meest geschikte opslagsysteem kan kiezen.

Centraal magazijn van een bedrijf in de keramische sector

Centraal magazijn van een bedrijf in de keramische sector

 

Opslagsystemen met directe toegang tot de pallets

Alleen conventionele magazijnstellingen zijn geschikt voor een directe toegang tot alle opgeslagen pallets. Deze magazijnstellingen kunnen statisch (wanneer ze aan de vloer worden verankerd) of verrijdbaar zijn (wanneer ze op een gemotoriseerde basis worden geplaatst).

 

 

Gepalletiseerde goederen

Gepalletiseerde goederen

 

In het geval van statische magazijnstellingen, worden deze opgesteld aan beide zijden van het gangpad waardoor heftrucks of andere apparatuur voor goederenafhandeling zich voortbewegen. De breedte van het gangpad wordt bepaald door het type apparatuur voor goederenafhandeling dat wordt gebruikt. Aan beide zijden van het gangpad is een enkelzijdige magazijnstelling geïnstalleerd.

Magazijnstellingen kunnen op verrijdbare bases worden geplaatst. Wanneer deze verrijdbare bases zich verplaatsen over geleiderails die in de vloer zijn ingebed, dan spreekt men over «verrijdbare stellingen» of «Moviracks».

Tegenwoordig zijn de gebruikte bedieningselementen en veiligheidsvoorzieningen die in dit type opslagsysteem gebruikt worden, volledig automatisch, wat een soepele en veilige afhandeling garandeert. Ze kunnen ook handmatig worden bediend via een knop aan de voorkant van de magazijnstellingen of door middel van een afstandsbediening.

 

Conventioneel opslagsysteem met directe toegang tot de pallets.

Conventioneel opslagsysteem met directe toegang tot de pallets

Opslag en distributie van diepvriesproducten

Opslag en distributie van diepvriesproducten

 

Door middel van het Movirack-systeem heeft men directe toegang tot elke pallet en wordt de ruimte dusdanig gebruikt, dat men maar één (verplaatsbaar) gangpad nodig heeft om toegang te krijgen tot de verschillende stellingen.

 

Geleiderails voor verrijdbare stellingen

Geleiderails voor verrijdbare stellingen.

Geleiderails voor verrijdbare stellingen  data-cke-saved-src=

Geleiderails voor verrijdbare stellingen

 
Bedieningselementen voor verrijdbare stellingen

Bedieningselementen voor verrijdbare stellingen

1. BM Bedieningspaneel met antenne
2. Bedieningselement aan de verrijdbare stelling
3. Bedieningsknoppen
4. Hoofdschakelkast
5. Afstandsbediening
 

Afhankelijk van de beschikbare ruimte in de installatie, het aantal gangpaden en de gebruikte heftruck, kan men met deze verrijdbare stellingen tussen de 80 à 120% meer opslagcapaciteit verkrijgen ten opzichte van statische magazijnstellingen, hoewel de goederenafhandeling minder vlot zal verlopen.

Other topics in this category