Orderpicking op vloerniveau

Onder orderpicking op vloerniveau wordt het klaarzetten van bestellingen verstaan, waarbij complete laadeenheden (bijvoorbeeld pallets) op de vloer worden geplaatst waaruit de artikelen gehaald worden, die deel uitmaken van de uiteindelijke orders.

Voorbeeld van orderpicking bij een bedrijf in de transport- en distributiesector

Voorbeeld van orderpicking bij een bedrijf in de transport- en distributiesector

 

Systemen voor de uitvoering

Het meest geëigende systeem voor het samenstellen van de orders op dit niveau is het groeperen van complete laadeenheden in een daarvoor geschikte zone, met als doel bestellingen zo snel mogelijk klaar te zetten. Hiervoor kunnen de laadeenheden in één, twee of meer rijen of in een "U"-vorm worden geplaatst.

  • De laadeenheden kunnen in één rij geplaatst worden wanneer het aantal artikelen van een gemiddelde bestelling (wat het meest voorkomt bij magazijnprocessen) niet erg groot is. Zo kan er een rij van passende omvang worden gevormd. De orderverzamelaar kan zijn werkzaamheden binnen een acceptabele tijd uitvoeren, zonder buitengewoon moe te worden. Deze opstelling moet ook worden gebruikt wanneer de beschikbare ruimte voor de ordervoorbereiding dit vereist, hetzij omdat de zone voor het klaarzetten van bestellingen langgerekt is, hetzij omdat er geen alternatief is.
  • Een opstelling in twee of meer parallelle rijen van de complete laadeenheden, kan (en dit is raadzaam) worden toegepast wanneer het mogelijk is de voorbereidingszone te verdubbelen of te verveelvoudigen. Tussen de rijen komt een gangpad, waardoor de orderverzamelaars zich verplaatsen.
  • De derde toepasbare configuratie is in een "U"-vorm. Deze opstelling kan zowel worden gebruikt in situaties waarbij er weinig complete laadeenheden zijn, als in situaties met een groot aantal complete laadeenheden. Dit heeft als aanzienlijk voordeel dat de voorbereiding erg snel klaar is. Maar het nadeel is dat hiervoor meer ruimte nodig is.

 

Redenen om te kiezen voor het klaarzetten van bestellingen op vloerniveau

Deze methode vereist lage investeringskosten. En dit is niet de enige reden om hiervoor te kiezen: 

  • Door dit systeem is de productiviteit hoger. Door de opstelling van de laadeenheden op de vloer gaat er minder tijd verloren aan het zoeken naar de laadeenheden of artikelen die deel uitmaken van de bestelling.
  • Omdat ze op de vloer staan is ook de toegang tot de laadeenheden gemakkelijker dan wanneer ze zich op verschillende niveaus in de magazijnstellingen bevinden.
  • Er worden minder fouten gemaakt omdat men het product of artikel beter kan bereiken en gemakkelijker kan identificeren, waardoor er een betere controle is. Dit vermindert de kans op vergissingen aanzienlijk, zowel bij het verzamelen als bij het nachecken.

Het grootste nadeel van deze manier van werken is dat het erg veel ruimte vereist. Wanneer men hier niet over beschikt, kan men deze werkwijze alleen gebruiken voor een beperkt aantal artikelen of laadeenheden.

 

Magazijn voor bedrijven in de transport- en distributiesector

Magazijn voor bedrijven in de transport- en distributiesector

 

De meest geschikte middelen voor het klaarzetten van de bestellingen op vloerniveau

De meest geschikte apparatuur voor het klaarzetten van bestellingen op vloerniveau: pallettrucks, handmatige, semi-elektrische en elektrische. Over het algemeen is alle hefapparatuur, zelfs de meest eenvoudige pompwagen, geschikt voor het klaarzetten van bestellingen op vloerniveau.

Desalniettemin is het ideale apparaat de zogeheten orderpicktruck voor lage niveaus of «low-level orderpicker», dat is ontworpen om meerdere bestellingen tegelijkertijd klaar te zetten.

 

Magazijnmedewerker die een transpallet gebruikt bij de goederenafhandeling

Magazijnmedewerker die een transpallet gebruikt bij de goederenafhandeling

 

Andere artikelen in deze rubriek