Orderpicking vanaf pallets

Kleine of middelgrote artikelen bedoelt voor orderpicking hoeven niet altijd op speciaal hiervoor ontworpen magazijnstellingen te worden opgeslagen. Bij het klaarzetten van bestellingen komt het vaak voor dat het product direct van de pallets wordt gehaald.

  • Als deze optie op de lagere niveaus van de palletstellingen wordt toegepast, worden palletwagens, pompwagens of laag heffende orderpicktrucks gebruikt.
  • Wanneer dit systeem op de hogere niveaus wordt toegepast, is het noodzakelijk middelhoog en hoog heffende orderpicktrucks te gebruiken, of tri-directionele smallegangentrucks (man-up orderpicktruck of combitruck).

Dit zijn goede oplossingen wanneer elke pallet slechts één artikelnummer bevat.  En wanneer het orderpicken op de lagere niveaus, artikelen betreft met een hoge omloopsnelheid. En op de hogere niveaus, producten met een gemiddelde of lage omloopsnelheid. In het laatste geval is het aantal orderregels dat kan worden klaargezet niet van belang.

 

Orderpicking op vloerniveau in een magazijn met palletstellingen

Orderpicking op vloerniveau in een magazijn met palletstellingen

Magazijn met legbordstellingen en orderpicktrucks voor de opslag van losse magazijnbakken

Magazijn met legbordstellingen en orderpicktrucks voor de opslag van losse magazijnbakken

Magazijn voor orderpicking vanaf pallets op hogere niveaus

Magazijn voor orderpicking vanaf pallets op hogere niveaus

Gecombineerd magazijn

Gecombineerd magazijn

 

Het klaarzetten van bestellingen direct vanuit de magazijnstellingen brengt ook een aantal beperkingen met zich mee waarmee men rekening moet houden. De pallets die leeg raken, moeten worden aangevuld met andere pallets die zich in een bufferzone bevinden. In sommige magazijnen worden de hogere niveaus gebruikt voor de opslag van deze reserve laadeenheden, die dienen voor het aanvullen van de lagere niveaus waar de orderpicking plaatsvindt.

Bij producten met een grote omloopsnelheid is het beter twee pallets van elk artikel op de pickniveaus te plaatsen, zodat er geen wachttijden ontstaan tijdens het aanvullen (terwijl de ene pallet wordt verwisseld, is de andere beschikbaar voor orderpicking). Om het aantal orderregels dat voorbereid kan worden te verhogen, moeten er aparte gangpaden voor opslag en aanvulling zijn, en afzonderlijke gangpaden voor het klaarzetten van bestellingen.

Het komt ook vaak voor dat de onderste niveaus van de palletstellingen worden voorzien van legborden voor de orderpicking. Bij dit type oplossing kunnen de artikelen met een hoge omloopsnelheid op pallets worden opgeslagen die direct op de vloer geplaatst worden.

Om ongelukken te voorkomen en als veiligheidsmaatregel, mogen er geen andere heftrucks in die gangpaden komen waar een magazijnmedewerker aan het orderpicken is.

 

 

 

 
Magazijnmedewerker voert de orderpick-taken direct vanaf de pallets uit

Magazijnmedewerker voert de orderpicktaken direct vanaf de pallets uit

 

Andere artikelen in deze rubriek