Orderpicktechnologieën: RFID, pick-to-light, put-to-light en voice-picking

Alle tot nu toe beschreven varianten en strategieën van handmatige orderpicking kunnen worden verbeterd door vier technologieën: radio-frequency identification (RFID)pick-to-lightput-to-light en voice-picking. Al deze systemen zijn geschikt voor het klaarzetten van bestellingen vanaf pallets of vanuit dozen.

 

Radio-frequency identification (RFID)

In het hoofdstuk «Radio-frequency identification-technologie» wordt het functioneren van RFID en het belang van deze nuttige apparaten voor het verbeteren van het magazijnbeheer, uitvoerig besproken. Het is belangrijk het juiste type gebruikersinterface (draagbaar, als polsband of voor heftrucks) te kiezen, voor de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Tevens moet men over een effectief en gebruiksvriendelijke softwaresysteem beschikken.

 

Draagbare gebruikersinterface

 

Draagbare gebruikersinterface

 

Gebruikersinterface voor heftruck

Gebruikersinterface voor heftruck

Pick-to-light-systemen

Pick-to-light systemen bestaan uit een aantal lichtgevende apparaten met nummerindicatie die de magazijnmedewerker aangeven waar het product zich bevindt dat hij moet halen, en hoeveel hij ervan nodig heeft. Voor een optimaal functioneren, zijn ze verbonden met het WMS van het magazijn. Ze kunnen zowel worden gebruikt bij doorrolstellingen voor dozen als bij palletstellingen. Ook kunnen de pick-to-light apparaten lampen met verschillende kleuren hebben, waardoor meerdere bestellingen tegelijkertijd kunnen worden klaargezet en elke kleur een andere order aangeeft.

 

Magazijn voor een bedrijf in de farmaceutische industrie

Magazijn voor een bedrijf in de farmaceutische industrie

 

Put-to-light systemen

Het derde type voorziening dat de efficiëntie van de orderpicking kan verbeteren, is het put-to-light systeem. De werking daarvan is precies het tegenovergestelde van pick-to-light, omdat in dit geval het apparaat, dat overeenkomstige kenmerken vertoont, wordt gebruikt om de magazijnmedewerker aan te geven in welke laadeenheid hij de artikelen moet plaatsen en hoeveel. Beide systemen vullen elkaar aan. Het put-to-light systeem kan op pallets worden aangebracht of op apparatuur voor goederenafhandeling waarmee meerdere bestellingen worden klaargezet.

Werking van pick-to-light en put-to-light systemen

Werking van pick-to-light en put-to-light systemen

 

Voice-picking systemen

De laatste technologie die we in dit artikel bespreken is voice-gestuurde orderpicking (voice-picking). Deze technologie baseert zich op gebruikersinterfaces die zijn uitgerust met spraakherkenningssystemen, waardoor ze instructies kunnen geven en bevestigingen kunnen ontvangen via mondelinge communicatie met de magazijnmedewerker.

Elke magazijnmedewerker draagt een gebruikersinterface, voorzien van een koptelefoon met microfoon, waardoor ze de handen vrij hebben. Dit resulteert in een aanzienlijke toename van het aantal handelingen dat kan worden uitgevoerd. Dit is tevens een zeer goede oplossing voor het werken in vriesruimtes, omdat het gebruik van handschoenen de bediening van andere typen gebruikersinterfaces bemoeilijkt (denk daarbij bijvoorbeeld aan de beperkingen bij het bedienen van touchscreens).

Toepassing van voice picking in een geautomatiseerd logistiek centrum voor de opslag en distributie van diepvriesproducten.

Toepassing van voice-picking in een geautomatiseerd logistiek centrum voor de opslag en distributie van diepvriesproducten

Other topics in this category