Orderpicking op middelhoog niveau

Orderpicking op middelhoog niveau wordt altijd vanuit magazijnstellingen gedaan, zowel vanuit stellingen voor algemene opslag als vanuit rekken die exclusief voor orderpicking worden gebruikt. De middelhoge niveaus bevinden zich op een hoogte van maximaal 3,5 tot 4 m.

Orderpicking op verschillende niveaus

Orderpicking op verschillende niveaus

Deze bestellingen worden op middelhoog niveau klaargezet, tussen de lagere en de hogere niveaus.

Het klaarzetten van bestellingen verloopt altijd veel sneller en vlotter, wanneer er geen tijd verloren gaat met het stijgen en dalen langs de magazijnstellingen. Hoewel door het gebruik van hoge niveaus het beschikbare volume beter wordt benut, is het raadzaam een zone op middelhoog niveau te bestemmen voor het klaarzetten van orders, waarbij producten met een hoge omloopsnelheid in de lage tot middelhoge niveaus van de magazijnstellingen worden opgeslagen en het klaarzetten ervan alleen op middelhoog niveau wordt uitgevoerd.

 

Het klaarzetten van bestellingen op middelhoog niveau

Er zijn twee uitgangssituaties waarbij deze strategie aan te raden is:

  1. In magazijnen (of magazijnzones) die uitsluitend bedoeld zijn voor orderpicking en waar een groot aantal bestellingen per dag worden verwerkt.
  2. In een distributiecentrum met een groot ordervolume, maar met een beperkt aantal artikelen per bestelling. Bij het ontwerpen van een magazijn (of magazijnzone), exclusief bestemd voor orderpicking waar een zeer groot aantal bestellingen per dag afgehandeld wordt, zorgt dit type systeem voor de vereiste snelheid bij het klaarzetten ervan.

Een magazijn (of magazijnzone) voor het klaarzetten van bestellingen op middelhoog niveau, dient bij voorkeur te worden ontworpen met legbordstellingen voor handmatige orderpicking. De in- en uitslag wordt bij toerbeurt uitgevoerd. Als de snelheid van het klaarzetten van orders dit vereist, dan kan het systeem worden aangevuld met diverse orderpicktrucks voor lagere niveaus, die door het gangpad zo min mogelijk te verlaten, voor een optimale productiviteit zorgen.

 

Magazijn voor een producent van elektronische componenten

Magazijn voor een producent van elektronische componenten

 

Wanneer grote snelheid vereist is, dan kan er in elk gangpad een orderpicktruck worden ingezet, waardoor er een onovertroffen productiviteit met betrekking tot het klaarzetten van de bestellingen wordt gewaarborgd. In dat geval moet er een horizontaal transportsysteem aan de voorkant van de gangpaden worden geïnstalleerd, dat bestaat uit transportbanen of automatische magazijnwagens. Hierdoor hoeven de orderverzamelaars de bestellingen die klaar zijn, slechts op deze transportelementen te plaatsen, zodat er nauwelijks tijd verloren gaat.

In distributiecentra met een groot aantal bestellingen en een beperkt aantal artikelen, moeten deze in het centrale gedeelte van de installatie worden opgeslagen. Op deze manier kan een middelhoog heffende orderpicktruck voor het verzamelen van de producten worden gebruikt, waardoor een groot tijdverlies wordt voorkomen, dat zich zou voordoen bij het gebruik van hoogheffende orderpicktrucks. Bovendien zijn de investeringskosten behoorlijk lager, omdat middelhoog heffende orderpicktrucks aanzienlijk goedkoper zijn dan hoogheffende.

Machines die geschikt zijn voor orderpicking op deze niveaus, zijn de zogeheten middelhoog heffende orderpicktrucks.

Other topics in this category