Bonded opslag is een essentiële oplossing voor het importeren van goederen

Bonded warehouses: uw bondgenoot bij het beheren van in- en uitvoer

02 mrt 2023

Een bonded warehouse is een soort magazijn dat bedrijven gebruiken om goederen uit het buitenland op te slaan zonder dat zij de bijbehorende belastingen hoeven te betalen totdat de eindbestemming van de goederen is bepaald.

In dit artikel leggen wij uit wat een bonded warehouse is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is een bonded warehouse?

De meest gebruikelijke definitie van een bonded warehouse is een magazijn om goederen uit het buitenland te bewaren onder toezicht van de douaneautoriteiten. Gedurende de tijd dat de producten in het magazijn liggen, is de depothoudende onderneming vrijgesteld van de betaling van belastingen en rechten. Die moet ze pas betalen wanneer de goederen uiteindelijk naar hun eindbestemming worden gestuurd.

Invoerders die niet bederfbare goederen met een hoge waarde en een lage tot gemiddelde omloopsnelheid behandelen, maken bijvoorbeeld vaak gebruik van bonded warehouses omdat zij hierdoor de betaling van de rechten kunnen uitstellen tot de definitieve verzending van de goederen.

Bonded warehouses worden ook vaak gebruikt door internationale handelsondernemingen (ook wel trading companies die in een bepaald gebied voorraden willen aanhouden om deze naar elders uit te voeren (en ook in hetzelfde land op de markt te brengen). Dit is bv. het geval bij een onderneming die producten uit de Verenigde Staten opslaat in een haven in Portugal en ze vervolgens naar andere Europese landen verzendt.

Voordelen van een bonded warehouse

Een bonded warehouse is een oplossing die de internationale handel vergemakkelijkt. Een van de belangrijkste voordelen is dat men geen belastingen en rechten moet betalen totdat de goederen het magazijn hebben verlaten. Dit betekent dat de betaling gelijktijdig met de eigenlijke verkoop kan plaatsvinden, zodat de onderneming geen belasting hoeft voor te schieten.

Een ander voordeel ten opzichte van andere soorten gereglementeerde magazijnen is dat de goederen wettelijk gezien voor onbepaalde tijd in opslag kunnen blijven (met uitzondering natuurlijk van bederfelijke producten met een houdbaarheidsdatum). Betekent dit dan dat het bedrijf dat eigenaar is van de producten er geen toegang toe heeft tijdens de opslag? Helemaal niet. Hoewel de goederen onder toezicht staan, heeft men er toegang toe om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het opsmukken van de goederen of ze overbrengen naar een ander bonded warehouse.

Het is ook mogelijk om slechts een deel van de goederen in bewaring te nemen. Zo kunnen de producten geleidelijk worden verdeeld, afhankelijk van de vraag. De bijhorende taksen worden betaald op het ogenblik dat de goederen het magazijn verlaten en staan in verhouding tot het aantal uitgeslagen producten.

Het gebruik van een bonded warehouse biedt ook voordelen wat betreft de snelheid van de levering. Bij verkoop verzenden de importbedrijven een product rechtstreeks vanuit het land van de verkoop, aangezien zij daar over voorraad beschikken. Dit verkort de levertijden.

In een bonded warehouse kunnen goederen voor onbepaalde tijd opgeslagen blijven
In een bonded warehouse kunnen goederen voor onbepaalde tijd opgeslagen blijven

Soorten bonded warehouses

Er zijn twee soorten bonded warehouses:

  • Particulier bonded warehouses: deze worden enkel gebruikt voor de gemachtigde persoon of onderneming. Enkel goederen die verband houden met hun activiteit worden er opgeslagen.
  • Publieke bonded warehouses: deze staan ter beschikking van privé-ondernemingen of de overheid. Alle bedrijven kunnen er gebruik van maken. De partij die ervoor moet zorgen dat de goederen aan de voorschriften voldoen, kan de entreposeur zijn (de persoon of onderneming die gemachtigd is het entrepot te beheren), de bewaargever (de persoon of onderneming die de goederen in bewaring geeft) of de douaneautoriteiten.

Ongeacht het type bonded warehouse is de functie ervan steeds hetzelfde: goederen voor onbepaalde tijd bewaren totdat zij een douanebestemming krijgen.

Verschil tussen bonded warehouse en belastingentrepot

Een bonded warehouse mag niet worden verward met een belastingentrepot. Hoewel de functie van beide in wezen hetzelfde is - de opslag van goederen uit het buitenland onder een belastingvrijstellingsregeling tot hun definitieve verzending - mogen de goederen in belastingentrepots wettelijk maximaal vijf jaar worden opgeslagen.

Belastingentrepots bevinden zich gewoonlijk in havens, aan de grens of op luchthavens en staan onder permanent toezicht van een erkende douane-expediteur. Zij bieden een oplossing voor invoerders van alcoholhoudende dranken die de belastingen op hun producten willen regelen op het moment dat deze op de markt worden gebracht.

Een voorbeeld van een bonded warehouse is dat van Luís Simões in Guadalajara (Spanje), uitgerust met Mecalux-opslagsystemen. Dit logistieke bedrijf biedt transport-, opslag- en orderpickingoplossingen aan allerhande bedrijven en beschikt over een centrum dat verdeeld is in twee magazijnen en twee bonded warehouses voor drankenbedrijven.

Als logistieke bedrijf heeft Luís Simões twee bonded warehouses voor drankenbedrijven die zijn uitgerust met Mecalux-stellingen
Als logistieke bedrijf heeft Luís Simões twee bonded warehouses voor drankenbedrijven die zijn uitgerust met Mecalux-stellingen

Opslagoplossingen voor een bonded warehouse

In een bonded warehouse worden, zoals we hebben gezien, allerlei goederen van verschillende klanten voor langere tijd opgeslagen. U vraagt zich vast af hoe zo'n magazijn eruit ziet.

Een bonded warehouse moet uitgerust zijn met opslagsystemen die het beheer vergemakkelijken van uiteenlopende goederen, van pallets en dozen tot containers. De meest efficiënte oplossing is een conventionele palletstelling, die bijzonder geschikt is voor producten op palletten met een groot aantal SKU's. Deze stellingen bieden directe toegang tot de producten, wat helpt om ze vlot op te slaan en op te halen.

Daarnaast moeten de magazijnen beschikken over opslagsystemen die zoveel mogelijk items kunnen opslaan en ervoor zorgen dat ze daar voor onbepaalde tijd in optimale omstandigheden bewaard bijven. De beste oplossing hiervoor is een Pallet Shuttle-systeem voor het laden en lossen van pallets. Deze oplossing maakt het mogelijk de goederen te verdichten en een groot volume aan pallets op te slaan in een beperkte ruimte. Door een gemotoriseerde pallet shuttle te gebruiken kunnen snel grote volumes inkomende en uitgaande goederen verwerkt worden, op het juiste moment.

Een bonded warehouse moet ook goederen gekoeld kunnen opslaan. Voor temperatuurgecontroleerde opslag van producten is het bijvoorbeeld zinvol om over koel- of vriesruimtes te beschikken.

Ten slotte wordt er ook een groot aantal SKU's opgeslagen die ook nog eens allemaal aan verschillende klanten kunnen toebehoren. Het is dus van essentieel belang te beschikken over Warehouse Management Software (WMS) om de voorraad te controleren en de in- en uitgaande goederen te monitoren.

In een bonded warehouse biedt het Pallet Shuttle-systeem plaats aan veel producten in een beperkte ruimte
In een bonded warehouse biedt het Pallet Shuttle-systeem plaats aan veel producten in een beperkte ruimte

Oplossing voor de internationale handel

Een bonded warehouse is een magazijn voor de opslag van producten uit het buitenland dat wordt gebruikt door verschillende bedrijven uit allerhande sectoren die producten invoeren of hun goederen in andere landen verdelen. Het belangrijkste voordeel is duidelijk: de taksen worden pas betaald nadat de goederen zijn verzonden.

In deze magazijnen worden veel verschillende producten voor onbepaalde tijd opgeslagen. Het is dus noodzakelijk om oplossingen te hebben die de opslag en orderpicking vergemakkelijken en tegelijkertijd de producten in perfecte staat behouden. Bij Mecalux hebben we uitgebreide ervaring met de inrichting van elk type magazijn: neem contact met ons op zodat we u kunnen adviseren over de meest efficiënte opslagsystemen voor uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: