Een magazijnmedewerker coördineert de werkzaamheden in het kader van de logistieke distributie

Logistiek en distributie: 5 grote uitdagingen voor een magazijn

16 mrt 2021

Sinds verscheidene jaren vindt er in de logistiek en distributie een voortdurende revolutie plaats waar geen einde aan lijkt te komen. Het magazijn is het belangrijkste element dat bijdraagt aan het correct functionneren van de logistiek en distributie, aangezien de eindproducten vanuit het warehouse naar de klanten verzonden worden.

Wat zijn sleutelelementen in de distributielogistiek? Hieronder zullen wij deze vraag bespreken en de belangrijkste uitdagingen identificeren, waarmee magazijnen tegenwoordig op het gebied van logistiek en distributie, worden geconfronteerd.

De plaats van het magazijn in de distributielogistiek

De belangrijkste fasen in de logistiek en distributie:

  • Prognoses van de marktvraag: dit element is zeer nuttig om voorraadtekorten of slecht voorraadbeheer tijdens piekperiodes te voorkomen.
  • Inkoopbeheer of procurement management: planning is absoluut noodzakelijk om de inkoopkosten te beperken. Het is inderdaad uiterst belangrijk dat u precies weet wat u in voorraad hebt en dat u een grondige controle van de inventaris uitvoert.
  • Magazijnbeheer: omvat alle handelingen die in een magazijn plaatsvinden, zoals goederenontvangst, adressering, verzending en het gehele proces van het klaarzetten en inpakken van de bestellingen.
  • Selectie van de wijze van vervoer en distributiekanalen: de locatie van uw magazijn is een van de factoren die direct invloed heeft op uw distributielogistiek.
  • Beheer van bestellingen en betalingen: zodra de handeling met succes is voltooid, dan is het noodzakelijk dat u overgaat tot het controleren van de lopende betalingen zodat het gehele proces kan worden afgesloten.

Uitdagingen waar de distributielogistiek mee te maken krijgt

Om u gemakkelijk te kunnen aanpassen aan de veelvuldige veranderingen in de logistiek en distributie, is het belangrijk dat u de uitdagingen in kaart brengt waarmee u dagelijks wordt geconfronteerd.

1. Optimaliseren van de processen

Het voorkomen van inactiviteit in uw distributielogistiek is een doel dat u kunt bereiken door een nauwkeurige planning van de processen. Als u concurrerend wilt blijven, zult u ook verbeterpunten in uw magazijn moeten identificeren en meten. Het is belangrijk dat elke handeling aangepast wordt aan uw onderneming, aan de bedrijfsbehoeften en aan de sector waarin u werkzaam bent. Met real-time informatie kunt u strategische beslissingen nemen en de uitvoering van de processen grondig in de gaten houden.

Gegevensanalyse is essentieel voor de besluitvorming in de logistiek en distributie
Gegevensanalyse is essentieel voor de besluitvorming in de logistiek en distributie

2. Een stuk grond vinden en het winstgevend maken

De logistieke en distributieketens hebben geleid tot een onderverdeling van de vastgoedmarkt: er worden al verscheidene jaren steeds grotere loodsen verhuurd en gebruikt om aan de behoeften van de e-commerce te voldoen.

Hoewel magazijnen overal worden geïnstalleerd en de vastgoedprijzen betaalbaar blijven, is het een echte uitdaging om ruimtes van meer dan 100.000 m² rendabel te maken.

In bepaalde Europese steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia, verslaat de logistieke vastgoedmarkt bezettingsrecords. Deze trend drijft de grondprijzen op en dwingt bedrijven hun processen voortdurend te herzien teneinde hun winstgevendheid te verhogen.

3. De magazijnindeling herzien

Hoe kunt u uw ruimte optimaal benutten en de benodigde arbeidstijd voor het uitvoeren van de werkzaamheden door uw logistieke medewerkers verkorten? Het ontwerpen of herontwerpen van een magazijn in een voortdurend veranderende omgeving, is een uitdaging die de logistieke sector moet aangaan.

Magazijnen vormen steeds complexere puzzels waarbij technologie onmisbaar is: van automatische opslagoplossingen tot gespecialiseerde warehouse management software.

4 Medewerkers loyaal maken en motiveren

Hoewel de indruk gewekt kan worden dat de robots geleidelijk de magazijnen overnemen, blijft het werk van de medewerkers onontbeerlijk voor de uitvoering van vele taken. Het is niet ongewoon om distributiecentra te zien met sterk geautomatiseerde zones, en met zones waar meer handmatig gewerkt wordt.

Het geven van de juiste training, het motiveren van de magazijnmedewerkers en het optimaliseren van de kosten zijn de belangrijkste doelstellingen van logistieke en distributie strategieën.

5. Integreren en coördineren van alle aspecten van de distributielogistiek

Het combineren van alle elementen van de logistieke en distributie keten is een echte uitdaging: alle processen moeten op elkaar aansluiten (vervoermiddelen, aankooporders, goederenstromen, betalingsbeheer, enzovoort). Hierbij speelt de technologie een sleutelrol.

Door de snel wijzigende markteisen ondergaan de activiteiten in verband met distributielogistiek, voortdurende veranderingen. Dankzij geavanceerde technologische oplossingen kunnen professionals al deze veranderingen echter beter bevatten.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: