Wave picking wordt aanbevolen voor magazijnen met een groot aantal artikelnummers en lichte ladingen

Wave-picking

01 jul 2021

Wave picking is een orderverzamelmethode die in een magazijn wordt toegepast. Het bestaat voornamelijk uit:

1. Groeperen van bestellingen volgens logistieke criteria zoals bezorgroute of prioriteit van verzending.

2. Ken elke wave toe aan een magazijnmedewerker die de producten op dezelfde route in een bepaalde tijd verzamelt. Een wave duurt doorgaans tussen één à vier uur, maar dit is afhankelijk van de snelheid van de magazijnstromen.

3. Voltooi het proces in de verzendzone, waar de bestellingen worden verpakt, geconsolideerd en gesorteerd op basis van het leveringsadres.

Wave picking kan ook een fase omvatten die bestemd is voor het aanvullen van lichte metalen rekken.

Hoe werkt wave picking?

Wave-picking is één van de meest efficiënte pickingtechnieken in de logistiek, vooral wanneer het wordt ondersteund door een WMS. In het algemeen worden de volgende methoden gecombineerd:

 • Batch picking: meerdere bestellingen worden gecombineerd tot één orderpickinstructie, op basis van de bezorgroute, het aantal bestellingen en de samenstelling, alsmede het werkvolume van de magazijnmedewerkers.
 • Zone picking: om de routes in de gangpaden te optimaliseren worden bestelgroepen aan de magazijnmedewerkers toegewezen op basis van de opslaglocatie van de goederen.

Afhankelijk van de apparatuur voor goederenafhandeling die de magazijnmedewerkers gebruiken, kunnen de volgende oplossingen gebruikt worden:

 • Steekwagens, rolcontainers of orderpicktrucks, waar de goederen op geplaatst kunnen worden om naar een andere zone in het magazijn gebracht te worden waar ze worden gesorteerd.
 • Trolleys waarop de artikelen tijdens het orderpicken kunnen worden gesorteerd naar sector, waardoor er minder werk nodig is om de ladingen naderhand te consolideren.

Na de wave picking worden de producten gegroepeerd en naar de verzendzone gebracht om te worden gesorteerd, als dat nog niet gebeurd is, en te worden verpakt. Het onderstaande schema geeft de kenmerken van wave-picking weer:

Dit schema toont het gebruikelijke wave pickingsproces
Dit schema toont het gebruikelijke wave pickingsproces

Wanneer een WMS gebruikt wordt, dan bepaalt dit systeem automatisch de duur van elke wave picking en creëert het de planning van de magazijnmedewerkers. Deze tool berekent de tijd die nodig is om taken te voltooien, waarbij rekening wordt gehouden met de assemblage van kits, de assemblage van pallets, het verpakken van de goederen en het aanvullen van de schappen. Bovendien kunt u het ontwerp van uw distributiecentrum raadplegen wanneer u maar wilt.

Wave picking is over het algemeen statisch, wat betekent dat er geen wijzigingen mogen worden aangebracht zodra het wave picken is begonnen. Hierdoor onderscheidt deze methode zich van andere orderpick methodes. De magazijnmedewerkers worden aan het begin van de dag of de shift geïnformeerd over de planning. Voorbeeld van een eenvoudige wave picking:

Dit schema toont de verdeling van de activiteiten met de wave picking methode
Dit schema toont de verdeling van de activiteiten met de wave picking methode

Wanneer is wave picking aan te raden in een magazijn?

Wij raden u aan wave picking in de volgende gevallen toe te passen:

 • Als het magazijn een WMS heeft of een ander systeem om de opslaglocatie van goederen te beheren. Door de complexiteit van het rangschikken van de orderregels en het verdelen ervan onder de magazijnmedewerkers, is het moeilijk deze taak handmatig uit te voeren. Het WMS garandeert dat er geen fouten worden gemaakt bij het toewijzen van taken en het uitvoeren van elke stap in het pickingsproces.
 • Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de «man to goods» orderverzamelmethode, wanneer het distributiecentrum groot is, en wanneer de producten gemakkelijk toegankelijk zijn.
 • Als er een breed scala aan artikelen opgeslagen wordt en het om lichte ladingen gaat: in dat geval zal de productiviteit van het bedrijf aanzienlijk toenemen.

Deze methode is wellicht niet geschikt voor magazijnen met veel transacties. Daarom raden wij u aan om, voordat u voor wave picking kiest, de vraag te analyseren en te evalueren of u met deze techniek effectief aan de verwachtingen van uw klanten kunt voldoen, of dat het beter is om een meer flexibele methode te kiezen, zoals waveless picking.

Voordelen van wave-picking in combinatie met een WMS

Het warehouse management systeem ondersteunt de volgende orderpicking taken:

 • Optimaliseren van de verdeling van elke orderregel: geeft alle bestellingen aan die tijdens dezelfde orderverzamelronde moeten worden klaargezet. Waarbij rekening gehouden wordt met de talrijke logistieke variabelen.
 • Een evenwichtige verdeling van de taken onder de magazijnmedewerkers, om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden tijdig worden voltooid en dat iedereen evenveel werk heeft.
 • Beter beheer van onvoorziene omstandigheden: het WMS bewaakt de logistieke processen en spoort eventuele knelpunten op. De magazijnmanager wordt op de hoogte gebracht van deze knelpunten, zodat er snel beslissingen genomen kunnen worden en het werk gemakkelijker opnieuw kan worden verdeeld.
 • Real-time toezicht op de voortgang van alle activiteiten zodat de dagelijkse planning wordt gerespecteerd.

Aangezien wave picking een flexibele orderverzamelmethode is, is het belangrijk dat het WMS aangepast wordt aan de doorlooptijden, de apparatuur voor goederenafhandeling en de logistieke variabelen van het magazijn. Inderdaad, om wave picking succesvol te laten zijn, is het cruciaal om de software aan te passen. Neem contact met ons op als u wilt weten hoe Easy WMS werkt, en wij zullen u alle functies in detail presenteren.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: