Easy WMS synchroniseert de PrestaShop online shop met de voorraad in het magazijn

PrestaShop warehouse solutions: integratie met WMS

19 okt 2022

De integratie van Prestashop met Warehouse Management Software is essentieel in de e-commerce logistiek. Als de webvoorraad automatisch gesynchroniseerd wordt met de werkelijke magazijnvoorraad bespaart dit niet alleen tijd, het zorgt ook voor een nauwkeurige voorraad. Dit voorkomt fouten bij bestellingen en de daaruit voortvloeiende boetes van marktplaatsen zoals Amazon.

Deze software verbetert dus niet alleen de winkelervaring van de gebruiker, maar vermindert ook het aantal foute leveringen, elimineert het risico van voorraadtekorten en vergemakkelijkt de voorbereiding van bestellingen voor operatoren.

In dit artikel bekijken we hoe PrestaShop past in de logistieke planning van een online bedrijf. En hoe deze software een klein e-commercebedrijf kan opwaarderen tot een bedrijf dat honderden of zelfs duizenden bestellingen per dag verwerkt, in combinatie met een Warehouse Management Systeem (WMS) en zonder de noodzaak van ERP.

Wat is PrestaShop en hoe werkt het?

PrestaShop is een CMS of e-commerce platform, naast concurrenten zoals Magento, WooCommerce of Shopify. Het platform werd in 2007 in Frankrijk opgericht om het voorraadbeheer in online winkels toegankelijker en eenvoudiger te maken. Deze open source software, geschreven in PHP, wordt nu door meer dan 300.000 winkels over de hele wereld gebruikt, volgens de cijfers van het bedrijf zelf.

Het platform onderscheidt zich door z'n gebruiksvriendelijkheid en intuïtieve interface. Na een eenvoudige installatie kost het maar een paar klikken om aan de slag te gaan. De software is beschikbaar in meer dan 75 talen en is compatibel met de meeste gangbare betalingssystemen (niet alleen met de meeste banken, maar ook met PayPal, Stripe, Apple Pay en vele andere). Bij sommige hostingdiensten hoort een dashboard waarmee het hoofd van de e-commerce afdeling de website gemakkelijk kan aanpassen en bestellingen kan opvolgen.

Een van de belangrijkste voordelen van PrestaShop is de schaalbaarheid. Het platform groeit mee met het e-commercebedrijf en biedt steeds alle geavanceerde functionaliteiten die een bedrijf nodig heeft. Het beschikt hierbij over een catalogus van meer dan 5.000 modules en thema's. Het platform beschikt ook over hoogwaardige ondersteunende diensten aangevuld met een uitgebreid netwerk van agentschappen en gecertificeerde technici en een community van meer dan een miljoen leden.

De complexiteit die bij het beheer van online bestellingen hoort, dwingt bedrijven om een WMS te implementeren
De complexiteit die bij het beheer van online bestellingen hoort, dwingt bedrijven om een WMS te implementeren

Inventarissen synchroniseren: PrestaShop en de actuele voorraad in het magazijn

Het synchroniseren van de magazijnvoorraad met de online winkelcatalogus is essentieel voor elk digitaal bedrijf. Als men enkel de tools van PrestaShop zelf gebruikt, wordt dit echter een omslachtige, handmatige taak die meerdere uren per dag in neemt en vatbaar is voor vergissingen. De kans op foute bestellingen is dus groot en dan kunnen marktplaatsen straffen opleggen door de producten van het bedrijf van het portaal te weren. Dit is dus een belangrijk punt dat onze volle aandacht verdient.

De meest doeltreffende oplossing is om PrestaShop te integreren met Warehouse Management Software die kan communiceren met de toepassing en de bewegingen van producten in het magazijn en op het web kan automatiseren.

Deze digitale oplossing vermindert het risico op fouten bij het voorbereiden van orders en zorgt ervoor dat de logistiek manager te allen tijde volledige controle heeft over de magazijnvoorraad en de producten vermeld op het verkoopportaal. WMS houdt dus niet enkel de voorraad in het oog, maar beheert ook de pickingactiviteiten om de bestellingen sneller te verzenden en de ruimte optimaal te benutten (slotting).

Marktplaatsen & E-commerceplatformen Integration is dé oplossing om de catalogus in de online shop te synchroniseren met de voorraad in het magazijn
Marktplaatsen & E-commerceplatformen Integration is dé oplossing om de catalogus in de online shop te synchroniseren met de voorraad in het magazijn

Easy WMS, de Warehouse Management Software van Mecalux, kan bijvoorbeeld geïntegreerd worden met PrestaShop via de Marketplace & E-commerce Platform Integration module, die speciaal voor dit doel is ontworpen.

De Marketplaces-module stemt de bestelcatalogus in de online shop af op de voorraad in het magazijn, zodat voorraadfouten en problemen met aankopen die de reputatie van de e-commerce zouden kunnen schaden, worden vermeden. Met deze software kan men niet enkel de voorraad synchroniseren van het eigen verkooppunt, maar ook het aanbod op de vele marktplaatsen waar het bedrijf aanwezig is, zoals Amazon of eBay.

De module automatiseert ook de verhouding tussen de online winkel en het magazijn: onmiddellijk na de bevestiging van de betaling wordt een automatisch order gegenereerd in het WMS, zodat de operator de bestelling kan voorbereiden.

Easy WMS beschikt ook over een geavanceerde functionaliteit voor Multi Carrier Shipping Software, hetgeen dat zeer nuttig is voor online bedrijven. Het Warehouse Management Systeem coördineert immers met de software van de verschillende transportbedrijven (UPS, DHL, DB Schenker, Colissimo, Seur, MRW, Correos Express, Nacex, Chronopost, bpost...).

ERP voor PrestaShop? Een WMS volstaat

Heb ik een ERP nodig om PrestaShop-bestellingen te beheren en te verzenden? Vanuit logistiek oogpunt is het antwoord: niet noodzakelijk. Met PrestaShop kunt u zowel bestellingen van uw klanten ontvangen als uw online winkel beheren. Met een WMS kunt u producten aanmaken, bewerken of verwijderen uit de artikelmaster, het magazijn organiseren op basis van opgeslagen SKU's en de ordervoorbereiding coördineren volgens de eisen van elke klant.

Ook Global Freaks werkt op deze manier. Deze online kleinhandelaar verkoopt verzamelbare actiefiguren op meerdere marktplaatsen en op zijn eigen website. In slechts twee jaar tijd heeft het bedrijf een uitzonderlijke groei doorgemaakt, van 90 naar 300 bestellingen per dag. Daarom hadden zij dringend nood aan een systeem dat voorraadtekorten aanpakte.

Het bedrijf richtte zich hiervoor tot Mecalux, omdat het een uitgebreide oplossing bood voor haar eisen. Enerzijds wilden ze een opslagsysteem met stellingen voor picking en anderzijds Easy WMS, software die kan integreren met de verschillende platforms waar zij hun producten op de markt brengen.

"Mecalux was de enige WMS-leverancier die integratie bood met de marktplaatsen waar wij onze producten verkopen (eBay en Amazon) en met het PrestaShop-platform om onze website te beheren," zegt Daniel Vizcarra, directeur van Global Freaks.

Dankzij Mecalux is het beheer van onze producten op PrestaShop nu gesynchroniseerd met onze voorraad in het magazijn, waardoor het risico op voorraadtekorten volledig wordt geëlimineerd. Bovendien toont Easy WMS elke operator waar elke SKU te vinden is en voorkomt het zo foute bestellingen die de reputatie van het bedrijf zouden schaden.

Global Freaks verminderde het aantal fouten in orders aanzienlijk dankzij Marketplace & E-commerce Platform Integration
Global Freaks verminderde het aantal fouten in orders aanzienlijk dankzij Marketplace & E-commerce Platform Integration

PrestaShop ja - met een WMS

Door de complexiteit van goederenontvangst, ordervoorbereiding en levering in e-commerce, samen met het beheer van de online winkel, zijn bedrijven genoodzaakt te vertrouwen op een WMS dat de activiteiten coördineert en automatiseert. Zonder WMS dat de boel in de gaten houdt, kunnen procedures zoals het plaatsen van producten of het groeperen van bestellingen een enorme kopzorg worden voor logistieke managers.

De afstemming tussen online winkels en logistiek heeft geleid tot een nieuw e-commerce model dat zowel het verkoopproces als de klantenservice ten goede komt. Het maakt een einde aan voorraadtekorten en verlaagt het percentage verkeerde bestellingen aanzienlijk. Dat levert meerdere voordelen op: de klant krijgt de beste logistieke dienst tegen de beste prijs, en de e-commerce retailer vermijdt kostenoverschrijdingen in het magazijn en verbetert zijn merkimago.

Als u een online winkel beheert en u wilt uw magazijnactiviteiten verbeteren en tegelijkertijd uw voorraad volledig synchroniseren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Een deskundig adviseur zal uw situatie analyseren en de beste oplossing voorstellen voor het minimaliseren van e-commercerisico's in uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: