De verschillende onderdelen van een magazijnstelling zorgen voor de veiligheid, de stabiliteit en het draagvermogen ervan

Stelling onderdelen

30 sep 2021

De verschillende elementen van een stellingsysteem vormen de structuur ervan en maken een veilige opslag van laadeenheden mogelijk. In dit artikel worden de belangrijkste onderdelen van een magazijnstelling besproken en wordt de functie ervan uitgelegd. Er zal worden uitgegaan van een palletstelling vanwege de grote verscheidenheid aan onderdelen. Structurele elementen zoals liggers, ladders of jukken en draagliggers zijn evenwel gemeenschappelijk voor alle metalen rekken.

De onderdelen van een magazijnstelling kunnen in twee categorieën worden ingedeeld: bevestigingselementen zoals staanders, liggers, ladders of jukken, en aanvullende accessoires. Deze laatste kunnen van tweeërlei aard zijn: accessoires die bedoeld zijn om de constructie aan te passen aan de laadeenheden, zoals speciale rekken of ondersteuningen voor vaten. Of accessoires die de veiligheid van de structuur en de installatie verhogen zoals bijvoorbeeld doorvalbeveiligingen, vergrendelingssystemen, nivelleringsplaten of etikethouders. De volgende illustratie geeft een overzicht van de verschillende onderdelen van een magazijnstelling. Hieronder worden ze in detail toegelicht.

De verschillende onderdelen van een magazijnstelling zorgen voor de veiligheid, de stabiliteit en het draagvermogen ervan
 
De verschillende onderdelen van een industriële magazijnstelling garanderen de veiligheid, de stabiliteit en het draagvermogen ervan

De basiselementen van industriële magazijnstellingen

Dit zijn de belangrijkste onderdelen van metalen rekken:

Staanders

Dit zijn metalen onderdelen die de ladder of juk vormen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende soorten laadeenheden, belastingen en afmetingen. Alle staanders hebben een voetstuk waarmee de structuur aan de vloer van het magazijn wordt bevestigd.

De staanders vormen de metalen onderdelen van de ladders of jukken
De staanders vormen de metalen onderdelen van de ladders of jukken

Schoren

Dit zijn metalen profielen die twee staanders met elkaar verbinden en zo de structuur van een ladder of juk vormen. De schoren versterken het draagvermogen van de staanders en waarborgen zo de stabiliteit van de metalen rekken.

Schoren verbinden de staanders met elkaar en vormen zo de ladder- of jukstructuur
Schoren verbinden de staanders met elkaar en vormen zo de ladder- of jukstructuur

Ladders of jukken

Dit is de verticale structuur van de magazijnstelling. Ze bestaan uit twee staanders plus schoren, voetstukken en bijkomende accessoires.

Ladders of jukken zorgen voor de verticaliteit van metalen magazijnstellingen
Ladders of jukken zorgen voor de verticaliteit van metalen magazijnstellingen

Liggers

Dit zijn horizontale metalen profielen die rechtstreeks aan de ladders of jukken worden bevestigd. Deze ondersteunen de pallets of de legborden waarop de goederen worden geplaatst. In installaties waar pallets worden opgeslagen, kan een palletstopper worden aangebracht om te voorkomen dat de goederen kunnen vallen.

De liggers zorgen voor de stijfheid van de structuur
De liggers zorgen voor de stijfheid van de structuur

Legborden

De legborden rusten op de liggers waardoor de goederen erop kunnen worden opgeslagen. Het gaat om gegalvaniseerde metalen gaasroosters of om houten platen, afhankelijk van het soort goederen.

De legborden zijn onderdelen waarop de artikelen worden geplaatst
Legborden zijn onderdelen waarop de goederen worden geplaatst

Kruisschoren

Dit zijn metalen profielen die loodrecht achter de liggers worden aangebracht en die de stabiliteit van de goederen versterken. Deze onderdelen voorkomen dat een beschadigde pallet of een europallet die vanaf de brede kant is ingeslagen, per ongeluk valt.

De kruisschoren worden aan de liggers bevestigd om de stabiliteit van de goederen te garanderen wanneer de pallets vanaf de brede kant worden afgehandeld
De kruisschoren worden aan de liggers bevestigd om de stabiliteit van de goederen te garanderen wanneer de pallets vanaf de brede kant worden afgehandeld

Schoorbevestigingen

Dit zijn metalen profielen die aan de ladders of jukken worden bevestigd om het draagvermogen van de stelling te vergroten. Om de vereiste stijfheid te bereiken wordt elk profiel uitgerust met een spanner.

Schoorbevestigingen zijn metalen profielen die op de ladder of juk zijn aangebracht om de structuur te versterken

Schoorbevestigingen zijn metalen profielen die op de ladders of jukken worden aangebracht om de structuur te verstevigen.

Nivelleringsplaten

Wanneer de staanders op een onregelmatige vloer staan kunnen nivelleringsplaten worden aangebracht. Dit zijn metalen onderdelen die het zwaartepunt van de palletstelling handhaven.

Nivelleringsplaten zorgen ervoor dat de stellingen perfect zijn uitgelijnd met de magazijnvloer
Nivelleringsplaten zorgen ervoor dat de stellingen perfect worden afgesteld op de vloer van het magazijn

Vergrendelingssysteem

De veiligheidspin tussen de ligger en de staander voorkomt dat de ligger per ongeluk losraakt. Deze geïntegreerde beveiliging versterkt de gehele structuur, aangezien deze niet kan worden ontgrendeld zonder de ligger te demonteren.

De veiligheidspin voorkomt dat de ligger losraakt van de staander
De veiligheidspin voorkomt dat de ligger losraakt van de staander

Ladder- of jukverbinding

Dit stelling onderdeel van metaal, verbindt twee verschillende rekken met elkaar.

De ladder- of jukverbinding is een metalen profiel dat twee verschillende stellingen met elkaar verbindt tot een module
De ladder- of jukverbinding is een metalen profiel dat twee verschillende rekken met elkaar verbindt tot één module

Soorten legborden

Palletstellingen beschikken niet over legborden, aangezien de pallets rechtstreeks op de liggers steunen. Daarentegen moeten goederen die niet op pallets staan op legborden worden geplaatst. In dat geval kunnen palletstellingen worden voorzien van verschillende soorten legborden, afhankelijk van de aard van de goederen die moeten worden opgeslagen:

Gegalvaniseerde legborden

Deze worden rechtstreeks op de liggers gemonteerd en vereisen geen extra bevestiging. Door hun grote draagvermogen zijn deze ideaal voor de opslag van volumineuze goederen.

Gegalvaniseerde legborden zijn uitermate geschikt voor het opslaan van zware ladingen
Gegalvaniseerde legborden zijn ideaal voor het opslaan van zware goederen

Metalen roosters

Ze kunnen rechtstreeks in elk opslagniveau van de stelling worden geplaatst en worden meestal gebruikt voor de orderpicking op verschillende niveaus. Er zijn verschillende varianten; gegroefd, geribbeld of geperforeerd, al naar gelang de mate van luchtcirculatie die het opgeslagen product nodig heeft.

Metalen rekken zijn ideaal voor orderpicking
Metalen roosters zijn geschikt voor orderpicking op verschillende niveaus

Gaasroosters

Dit is een rechthoekig gelast gaasrooster dat, wanneer het op de liggers wordt geplaatst, de structuur verstevigt. De sprinklers functioneren goed in combinatie met gaasroosters aangezien het water er doorheen stroomt.

Gaasroosters zorgen voor watercirculatie in geval van brand
Gaasroosters zorgen voor een goede watercirculatie in geval van brand

Legborden van spaanplaat

Deze zijn geschikt voor de opslag van allerlei soorten goederen. Afhankelijk van de omvang en het gewicht van de goederen kunnen legborden van spaanplaat worden toegevoegd om de opslagcapaciteit te vergroten.

Legborden van spaanplaat zijn perfect voor het opslaan van allerlei soorten laadeenheden
Legborden van spaanplaat zijn perfect voor het opslaan van allerlei soorten goederen

Veiligheidsvoorzieningen voor magazijnstellingen

De stelling onderdelen omvatten ook accessoires om de veiligheid van de goederen, de installatie en de magazijnmedewerkers te vergroten. Hieronder volgen de meest voorkomende veiligheidsaccessoires.

Beveiligingen

De metalen magazijnstellingen bevatten beveiligingen om schade aan de structuur te voorkomen in geval van een botsing:

  1. Beschermingen aan de zijkant van de ladders- en jukken die zich aan de uiteinden van de stelling bevinden. Dit zijn de plekken die het meest blootstaan aan botsingen.
  2. Ladder- of jukbeschermers om schade aan de structuur te voorkomen wanneer vorkheftrucks in het magazijn worden gebruikt.
  3. Hoekbeschermers, in tweeën gevouwen metalen platen die de staanders aan de buitenkant beschermen wanneer het niet mogelijk is staanderbeschermers aan te brengen.
  4. Staanderbeschermers zijn zeer van belang wanneer de staanders niet alleen aan de basis, maar ook op een bepaalde hoogte moeten worden beschermd.
Aan stelling onderdelen kunnen schokbestendige beschermingen worden toegevoegd om de stabiliteit te waarborgen
Aan stelling onderdelen kunnen schokbestendige beschermingen worden toegevoegd om de stabiliteit te waarborgen

Beschermingsgaaswanden

Deze worden aan de achterkant van de magazijnstelling gemonteerd om te voorkomen dat goederen per ongeluk uit de stelling vallen.

Beschermingsgaaswanden worden aan de achterkant van de stellingen gemonteerd om te voorkomen dat goederen eruit vallen

Beschermingsgaaswanden worden aan de achterkant van de stellingen aangebracht om te voorkomen dat goederen eruit kunnen vallen

Dragers voor afwijkende ladingen

De structuur van de metalen rekken kan dankzij specifieke accessoires worden aangepast zodat afwijkende ladingen eenvoudig kunnen worden opgeslagen. Hieronder volgen de voornaamste:

Magazijnbak-steunen

Dit zijn onderdelen van metaal die lijken op draagliggers en die haaks op de liggers worden geplaatst zodat magazijnbakken kunnen worden ingeslagen. Om ervoor te zorgen dat de laadeenheid op zijn plaats wordt gehouden worden per magazijnbak twee steunen aan beide zijden aangebracht.

Magazijnbak-steunen zijn metalen profielen die ontworpen zijn om deze vast te zetten
Magazijnbaksteunen zijn metalen profielen waarmee een magazijnbak wordt vastgezet

Ton- of barrelsteunen

Maken het mogelijk om vaten op te slaan. Het kan bestaan uit twee rollen waarop de tonnen of vaten omgedraaid kunnen worden om de opgeslagen vloeistof eruit te halen, of uit een V-vormige steun van 50 mm dat de opslag van het vat mogelijk maakt.

Ton- of barrelsteunen worden aan de liggers bevestigd om de opslag van vaten of andere cilindrische producten te vergemakkelijken
Ton- of barrelsteunen worden aan de liggers bevestigd om de opslag van vaten of andere cilindrische producten te vergemakkelijken

Bobijn- of haspeldragers

Hiermee kunnen spoelen of andere cilindrische elementen worden opgeslagen. Er zijn twee verschillende configuraties mogelijk, afhankelijk van de karakteristieken van de goederen, de afmetingen van de laadeenheid of de functionaliteit van de stellingen in het magazijn.

De bobijn- of haspeldrager wordt gebruikt voor de opslag van bobijnen in magazijnstellingen
De bobijn- of haspeldragers worden gebruikt om metalen rekken geschikt te maken voor de opslag van bobijnen

Elementen ter identificatie

Elementen die geen deel uitmaken van de structuur van de stellingen maar die de veiligheid in het magazijn verhogen en de identificatie van goederen door de gebruiker vergemakkelijken, dienen eveneens te worden vermeld. Hieronder volgen de meest voorkomende:

Belastingborden

Dit zijn een rechthoekige borden van PVC waarop de technische kenmerken van de stelling staan vermeld. Deze worden aan de uiteinden van de magazijnstellingen aangebracht zodat deze zichtbaar zijn voor de magazijnmedewerkers, de technici of de orderpickers.

Het belastingbord is een veiligheidsvoorziening die de kenmerken van elke magazijnstelling weergeeft
Een belastingbord is een veiligheidsvoorziening die de eigenschappen van elke magazijnstelling bevat

Locatieborden

Het betreft rechthoekige metalen borden die aan de uiteinden van de magazijnstellingen, aan het begin en het einde van elk gangpad, een interne identificatiecode weergeven. Zo kunnen de magazijnmedewerkers eenvoudig de metalen stellingen in het gangpad, of het type lading dat er wordt opgeslagen, identificeren.

Locatieborden worden aan de staanders bevestigd zodat de magazijnmedewerkers de magazijnstellingen gemakkelijk kunnen identificeren
Locatieborden worden aan de staanders bevestigd zodat magazijnmedewerkers de stelling gemakkelijk kan identificeren

Etikethouders

Deze worden bevestigd aan de staander of ligger voor eenvoudige identificatie van de goederen. Het wordt rechtstreeks aan de staander worden bevestigd met behulp van een houder.

De etikethouder is een accessoire die aan de staander wordt bevestigd om de legborden te identificeren door middel van een code
De etikethouder is een accessoire dat aan de staander wordt bevestigd om de legborden te identificeren door middel van een code

Kwaliteit en veiligheid voor elk onderdeel van de industriële stellingen

Alle onderdelen van een stelling zorgen voor stabiliteit, stijfheid en draagvermogen. Deze opslagsystemen beschikken ook over een groot aantal onderdelen om industriële stellingen aan te passen aan allerlei soorten goederen en laadeenheden.

Ten slotte verhogen de onderdelen van een magazijnstelling, zoals schoren of dwarsliggers, het draagvermogen van het systeem terwijl het brede assortiment legborden of liggers het gemakkelijk maakt deze opslagsystemen aan te passen aan de behoeften van de klant. Voor meer informatie over Mecalux conventionele palletstellingen kunt u met ons contact opnemen. Eén van onze experts zal u adviseren over de beste oplossing voor uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: