De orderpicker verzamelt alle artikelen voor iedere bestelling

Wat houdt het werk van een orderpicker in?

12 jan 2023

De orderverzamelaar, ook wel orderpicker genoemd, is de magazijnmedewerker die verantwoordelijk is voor het verzamelen en bundelen van de producten waaruit een bestelling bestaat. Dankzij de invoering van nieuwe technologieën zijn alle logistieke processen beter op elkaar afgestemd, en worden de werkstations waar de magazijnmedewerkers actief zijn, voorzien van de benodigde artikelen. De orderverzamelaar blijft, met of zonder automatisering, een sleutelrol spelen in het magazijn.

In dit artikel gaan we dieper in op dit profiel, de opleiding die nodig is om orderpicker te worden, de taken die ze uitvoeren binnen het logistieke centrum en in het bijzonder, hoe deze rol zich heeft ontwikkeld sinds de invoering van automatische opslag- en orderpicksystemen.

Wat is een orderpicker?

Een orderpicker is een logistiek medewerker met als belangrijkste taak, het verzamelen van alle producten die deel uitmaken van een bestelling en deze te bundelen voor verzending. De orderpicker is echter niet alleen verantwoordelijk voor het verzamelen van de gevraagde artikelnummers, maar bijvoorbeeld ook voor het controleren van de artikelen op schade, het handmatig bijwerken van de voorraden indien er geen Warehouse Management Software aanwezig is, het etiketteren van de goederen en het doorgeven van de bestellingen aan de verzendafdeling.

In automatische faciliteiten worden de goederen door middel van automatische transportsystemen naar de magazijnmedewerkers gebracht, zodat deze zich niet door het magazijn hoeven te verplaatsen. De toegenomen automatisering van magazijnen heeft de werkomstandigheden van orderpickers verbeterd. Ze worden nu meestal bijgestaan door semi-automatische picksystemen, zoals pick-to-light, voice picking of collaboratieve robots die hen helpen met de meest repetitieve taken of de taken die de meeste inspanning vergen.

De orderverzamelaar kan gebruik maken van hulpmiddelen, zoals voice picking
De orderverzamelaar kan gebruik maken van hulpmiddelen, zoals voice picking

Wat doet een orderpicker?

Elk magazijn heeft een eigen logistiek plan, waarin alle taken van de magazijnmedewerkers en die van de magazijn- of logistiek manager zijn vastgelegd.

De meest voorkomende taken van de orderpicker zijn:

  • Het bundelen van de artikelen en de bestellingen consolideren. Nadat alle artikelen van de bestelling zijn gebundeld, worden deze door de orderverzamelaar geconsolideerd.
  • Het verpakken en etiketteren van bestellingen. De orderpicker die voor deze taak een specifiek werkstation tot zijn beschikking heeft, pakt de bestelling in en plakt het etiket op de juiste plaats.
  • Ook vult hij de nodige documenten in om de bestelling af te ronden en te valideren. Bij het handmatig verzamelen moet de warehouse picker het nodige papierwerk invullen, ter bevestiging dat de bestelling is klaargezet. Naarmate het volume van de bestellingen toeneemt, wordt het essentieel om een software te gebruiken om vergissingen en tekortkomingen te voorkomen.
  • Het aanvullen van lege opslaglocaties of slots. De orderpicker is ook verantwoordelijk voor de bevoorrading van de verschillende opslaglocaties. Dit proces kan handmatig of met behulp van Warehouse Management Software worden uitgevoerd. In automatische magazijnen wordt deze taak door automatische opslag- en transportsystemen sneller afgehandeld.

Beroepsprofiel van een orderpicker

Orderverzamelen is één van de belangrijkste werkzaamheden van een orderpicker, vandaar dat dit profiel zo gevraagd is in allerlei logistieke faciliteiten waar bestellingen worden klaargezet; van detailhandelsbedrijven en supermarkten tot logistieke distributiecentra.

De rol van orderverzamelaar vereist verantwoordelijkheid, aanpassingsvermogen en het vermogen om meerdere taken tegelijk uit te voeren zonder aan efficiëntie of productiviteit in te boeten. Hiertoe worden magazijnmedewerkers ondersteund door technologische apparaten die de werkzaamheden optimaliseren, zoals RFID-readers. Naast andere vaardigheden moet de orderpicker weten hoe de technologie voor automatische gegevensinvoer moet worden gebruikt, of dit nu handmatig, of met een barcodescanner of RFID-reader gebeurt.

In traditionele magazijnen waar de belangrijkste laadeenheid de pallet is, is het belangrijk dat de orderverzamelaar een erkende opleiding heeft in het gebruik van pompwagens of vorkheftrucks. Waarom? Vaak betreft het orderverzamelen pallets, die met behulp van pompwagens of vorkheftrucks worden verplaatst.

De functie van orderpicker is een profiel waar veel vraag naar is, met name door de toenemende e-commerce activiteiten. De orderpickers in e-commerce magazijnen staan voor een echte uitdaging: met kleinere laadeenheden, zeer uiteenlopende bestellingen en een 24/7 bezorging, is de techniek onmisbaar, om vergissingen of vertragingen in de afleveringen te voorkomen die het concurrentievermogen van het bedrijf kunnen schaden.

Scholing in het werken met pompwagens of vorkheftrucks kan zeer belangrijk zijn voor een orderverzamelaar
Scholing in het werken met pompwagens of vorkheftrucks is zeer belangrijk voor een orderverzamelaar

Van een traditioneel magazijn naar een magazijn 4.0: de ontwikkeling van de functie van orderverzamelaar

De afgelopen jaren heeft de opkomst van nieuwe technologieën de logistieke processen binnen en buiten het magazijn veranderd. Orderverzamelaars blijven echter een belangrijke rol spelen in traditionele en in automatische magazijnen.

De techniek heeft de taken van de magazijnmedewerkers geoptimaliseerd, waardoor vergissingen door handmatige afhandeling worden voorkomen. De eerste stap om een optimale productiviteit bij het orderverzamelen te garanderen is de implementatie van Warehouse Management Software zoals Easy WMS van Mecalux. Deze toepassing maakt rechtstreeks verbinding met de hulpmiddelen zoals voice picking en pick-to-light, en met de mobile gebruikersinterface die stap voor stap aangeeft wat de orderpicker moet doen.

Het optimaliseren van de logistieke faciliteiten door de automatisering van de werkzaamheden en de invoering van automatische transport- en opslagsystemen heeft de taken van de orderverzamelaars radicaal veranderd. Bij de goods-to-man methode worden de artikelen rechtstreeks aan de magazijnmedewerker geleverd, zodat deze zich niet door het magazijn hoeft te verplaatsen. Eén van de meest gebruikte oplossingen om deze werkmethode toe te passen, is de installatie van de Miniload met transportbanen voor dozen, die de artikelen automatisch naar de ergonomische werkstations van de orderpickers vervoeren.

Bij de automatisering van het orderverzamelen kunnen tenslotte ook robots worden ingezet om de orderverzamelaar bij deze taak te ondersteunen. Er zijn oplossingen zoals Autonome Mobiele Robots (AMR) en pick-and-place robots, die zorgen voor betere werkomstandigheden en waarmee zware goederen sneller worden vervoerd, waardoor de productiviteit bij het orderverzamelen toeneemt.

De Miniload is dé ideale oplossing om de bevoorrading van een werkstation voor het klaarzetten van bestellingen te versnellen
De Miniload is dé ideale oplossing om de bevoorrading van een pickstation te versnellen

Orderpicker: een professionele medewerker die gebruik maakt van de meest recente technologieën

De orderverzamelaars zijn de magazijnmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor de meest kostbare activiteit van het magazijn: het klaarzetten van de bestellingen. De intensivering van de e-commerce en het beleid van gratis retourzendingen en leveringen binnen 24 uur, dwingen ondernemingen ertoe om vergissingen in deze logistieke fase te voorkomen teneinde hun concurrentievermogen op peil te houden. Op welke manier? Door het werk van de orderpicker te combineren met Warehouse Management Software, een applicatie die de magazijnmedewerker begeleidt bij het uitvoeren van de werkzaamheden en daarbij steeds de volgende stap aangeeft.

Dankzij de invoering van automatische systemen in het magazijn, is bovendien de productiviteit van de orderverzamelaars geoptimaliseerd, aangezien deze zich niet langer door de verschillende gangpaden hoeven te verplaatsen om de artikelen die besteld zijn te verzamelen. Deze automatische oplossingen leveren de artikelen aan de werkstations voor orderpicking waardoor de productiviteit van de magazijnmedewerkers aanzienlijk wordt verhoogd.

Wenst u het werk van uw orderverzamelaars te verbeteren, aarzel dan niet om contact op te nemen met Mecalux. Als internationale leverancier van intralogistieke oplossingen beschikken we over een breed scala aan op maat gemaakte oplossingen om een optimale efficiëntie en productiviteit in magazijnen te bereiken.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: