Sprinklers geïntegreerd in magazijnstellingen

Veiligheid in het magazijn door middel van risicopreventie

22 apr 2021

Er zijn oplossingen die de veiligheid in het magazijn verhogen en de meest voorkomende risico's helpen voorkomen. Dit kunnen producten zijn voor de opslag van goederen, elektronische apparatuur of software die logistieke stromen automatiseren. Al deze maatregelen verkorten de benodigde tijd voor het uitvoeren van de werkzaamheden, vereenvoudigen de taken, maken ze efficiënter en verminderen de risico's.

Het welzijn van de werknemers en de houdbaarheid van de goederen hangen hier rechtstreeks van af. Daarom stellen we u oplossingen voor die u zullen helpen om de risicopreventie en de veiligheid in het magazijn te bevorderen.

Automatische opslagoplossingen om de veiligheid in logistieke magazijnen te verbeteren

Automatisering van magazijnen is een trend waarbij elektronische systemen worden geïmplementeerd die de risico's aanzienlijk verminderen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

1. Noodknoppen

Voor noodsituaties, waarbij magazijnmedewerkers en/of goederen betrokken kunnen zijn, is het noodzakelijk dat u noodknoppen plaatst op strategische plekken in uw magazijn. Deze kunnen door iedere magazijnmedewerker geactiveerd worden, waardoor direct alle machines stilgezet worden.

2. Nabijheidssensoren en bewegingsdectors

Om botsingen met andere onderdelen te voorkomen, zijn er sensoren in de automatische opslagoplossingen geïntegreerd, zoals bijvoorbeeld bij de magazijnkranen en de verrijdbare stellingen. Deze zijn uiterst efficiënt. Ze zenden licht- of geluidssignalen uit als waarschuwing, wanneer een heftruck of een magazijnmedewerker een dode hoek nadert.

3. Elektrisch monorailsysteem

Uw installaties moeten goed schoon zijn als u uitglijden of valpartijen vanaf de verschillende niveaus wilt voorkomen. Als u bijvoorbeeld een elektrisch monorailsysteem (EMS) gebruikt, dan vereenvoudigt u de organisatie van uw distributiecentrum, verbetert u de netheid ervan en komt er vloerruimte vrij.

Software voor de veiligheid in het magazijn

Software voor procesmanagement, zoals Easy WMS van Mecalux, bevordert de veiligheid in het magazijn en de risicopreventie.

Een van de belangrijkste doelstellingen is het aantal handmatige handelingen van de magazijnmedewerkers bij het klaarzetten van de bestellingen te verminderen. Hiervoor stuurt het systeem informatie door die de afhandeling van de goederen optimaliseert. Het systeem organiseert de artikelen naargelang de omloopsnelheid: de populairste producten worden op ooghoogte en binnen het bereik van de magazijnmedewerkers opgeslagen, terwijl de minst populaire op lagere of hogere niveaus worden geplaatst.

Hoe gevarieerder de bewegingen, hoe kleiner de kans dat uw magazijnmedewerkers last krijgen van spier- en skeletaandoeningen genoemd CANS.(complaints of arm, neck and/or shoulder).

Magazijnstellingen die risico's in het magazijn minimaliseren

Het onderhoud en de keuze van de magazijnstellingen die bij uw producten passen, zijn twee essentiële elementen om de veiligheid in het magazijn te garanderen.

Het is ook noodzakelijk een analyse te maken van wat nodig is om de goederen correct op te slaan, en van de concurrentie waarmee uw distributiecentrum te maken heeft in de nabij gelegen gebieden. Hoogbouwstellingen zijn bijvoorbeeld een ideale oplossing voor locaties met een hoge aardbevingsgevoeligheid of sterke windstoten

Anderzijds verhoogt u ook de veiligheid van het magazijn door magazijnstellingen te kiezen die geschikt zijn voor het gewicht en de vorm van uw laadeenheden.

Draagarmstellingen zijn bijvoorbeeld ideaal voor de opslag van lange goederen. Bij plaatsing buiten is een corrosiewerende afwerking onontbeerlijk.

Bouw van een magazijn met geïntegreerde draagarmstellingen, die bestand zijn tegen aardbevingen en sterke windstoten.
Bouw van een magazijn met geïntegreerde draagarmstellingen, die bestand zijn tegen aardbevingen en sterke windstoten.

Veiligheid in het magazijn: brandpreventiesystemen

Een brand kan leiden tot verlies van goederen of zelfs tot grotere schade. Om uw installatie zo goed mogelijk te beschermen, raden wij aan voorzieningen te installeren die voldoen aan de volgende drie doelstellingen: preventie, detectie en bestrijding.

1. Branddetectiesystemen

Dit zijn sensoren die een alarmsignaal afgeven wanneer brand uitbreekt of rook wordt gedetecteerd.

2. Blusinstallaties

Verspreiden water, gas of schuim om een beginnende brand te blussen of in te beperken. Als uw distributiecentrum groot is, raden wij u aan een sprinklerinstallatie te installeren bij uw magazijnstellingen, om de veiligheid in het magazijn te vergroten.

3. Brandveiligheidssystemen

Als u met grote hoeveelheden goederen of gevaarlijke stoffen werkt, raden onze deskundigen u aan uw ruimte af te scheiden met brandwerende scheidingswanden en brandwerende deuren. Met deze oplossingen kunt u een brand in een bepaalde ruimte snel isoleren en onder controle krijgen, zodat deze zich niet naar de rest van uw magazijn uitbreidt.

Tegenwoordig maken steeds meer logistieke managers zich zorgen over de veiligheid van hun distributiecentrum. Als u meer over dit onderwerp wilt weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: