Automatische magazijnkranen verhogen de productiviteit in warehouses

Automatische magazijnkranen: definitie en toepassingsmogelijkheden

05 okt 2023

Automatische magazijnkranen zijn een onmisbaar onderdeel geworden van Logistiek 4.0, aangezien ze de perfecte oplossing zijn voor het verhogen van de efficiëntie in magazijnen met grote goederenstromen.

Er zijn verschillende modellen magazijnkranen op de markt, voor zowel magazijnbakken als pallets, afhankelijk van de logistieke behoeften van elk bedrijf. Diepgaande kennis van de mogelijkheden van een automatische magazijnkraan kan u helpen om het beste uit uw toeleveringsketen te halen.

Definitie van een automatische magazijnkraan

Automatische magazijnkranen zijn apparatuur voor goederenafhandeling die automatisch in de lengte en omhoog bewegen in gangpaden. De functie van magazijnkranen is om goederen te transporteren en in en uit de magazijnstellingen te slaan met behulp van de telescopische vorken.

Geschikt voor conventionele magazijnstellingen met enkelvoudige of dubbele diepte, voor doorrolstellingen en zelfs voor het automatische Pallet Shuttle-systeem. Deze apparatuur vormt een essentieel onderdeel van alle automatische magazijnen waar pallets worden opgeslagen en is van groot nut in warehouses waar producten met een hoge omloopsnelheid worden afgehandeld en waar doorlopend goederen inkomen en weer uitgaan.

De in- en uitslag kan onafhankelijk, gedurende een enkelvoudige cyclus, of tegelijkertijd, gedurende een gecombineerde cyclus, worden uitgevoerd. De eenvoudige cyclus is de standaardbeweging waarmee een magazijnkraan alleen laadeenheden inslaat. De gecombineerde cyclus daarentegen houdt in dat de magazijnkraan in één beweging een laadeenheid inslaat in de magazijnstelling en een andere laadeenheid uitslaat. De gecombineerde cyclus vereist minder verplaatsingen waardoor de goederenstromen vlotter verlopen.

Automatische magazijnkranen met twee masten leveren uitstekende prestaties
Automatische magazijnkranen met twee masten leveren uitstekende prestaties

De voordelen van automatische magazijnkranen

De belangrijkste voordelen van automatische magazijnkranen zijn te danken aan de robotisering. Aangezien deze machines ononderbroken functioneren, wordt de goederenstroom aanzienlijk verbeterd en het aantal vergissingen verminderd. Met andere woorden, ze garanderen een hoge mate van efficiëntie en productiviteit.

Een ander voordeel van automatische magazijnkranen is dat de beschikbare ruimte optimaal wordt benut, en wel tot op de millimeter: ze kunnen goederen tot 45 meter hoog verplaatsen, en kunnen zich voortbewegen in smalle gangpaden van slechts 1,5 meter breed, waardoor warehouses met een hoge opslagcapaciteit ontstaan.

Automatische magazijnkranen worden in het bijzonder aanbevolen voor vriescellen
Automatische magazijnkranen worden vooral aanbevolen in vriescellen

De automatische magazijnkraan komt tegemoet aan reële behoeften

De installatie van automatische magazijnkranen betekent een stap voorwaarts in het efficiënter maken van de toeleveringsketen of supply chain van een bedrijf. Daarom gebruiken bedrijven die producten met een hoge omloopsnelheid en een aanhoudende stroom van inkomende en uitgaande goederen beheren, deze oplossing. Hiermee kunnen de opslagactiviteiten namelijk sneller worden afgehandeld.

Het automatiseren van een bestaand magazijn

Dankzij automatische tridirectionele magazijnkranen is het eenvoudig om traditionele palletstellingen in warehouses te automatiseren zonder de structuur ervan aan te passen. Aangezien ze geen boven verbinding hebben, zijn ze eenvoudig te installeren in elk magazijn waar normaal vorkheftrucks worden gebruikt. Dit is een zeer rendabele oplossing voor het upgraden van een bestaand magazijn en voor nieuwe installaties.

Disalfarm, een logistiek bedrijf dat gespecialiseerd is in de distributie van farmaceutische producten, heeft ervoor gekozen om de vorkheftrucks die gebruikt werden in conventionele stellingen te vervangen door 15 tridirectionele magazijnkranen die geïnstalleerd zijn door Mecalux. Waarom? Om zich aan te passen aan de toegenomen activiteit. Volgens Jaume Segrià, Operations Director bij Disalfarm: “We hebben een optimale efficiëntie van de processen bereikt en de grootst mogelijke veiligheid voor de magazijnmedewerkers.”

Conventioneel magazijn van meer dan 40 meter hoog

Tridirectionele heftrucks zijn niet geschikt voor magazijnen die uitgebreid moeten worden om meer opslagcapaciteit te verkrijgen. Automatische magazijnkranen zijn de enige hulpmiddelen die geschikt zijn voor magazijnstellingen met een hoogte van meer dan 40 meter.

Hayat Kimya, één van de grootste producenten van Fast Moving Consumer Goods op de Euraziatische markt, heeft een nieuw logistiek distributiecentrum gebouwd dat de toename van de productie kan opvangen en de afhandelingstijd van inkomende en uitgaande goederen kan verkorten. De oplossing voor deze uitdaging was de bouw van één van de hoogste automatische magazijnen in Europa: 46 meter hoog.

Het orderpicken stimuleren

Het verkorten van de tijd die verstrijkt tussen de ontvangst van een bestelling en het klaarzetten ervan is één van de grootste uitdagingen waar de logistiek tegenwoordig voor staat, zeker met de snelle ontwikkeling van de e-commerce en de opkomst van de q-commerce. De Miniload is een automatisch opslagsysteem voor kleine producten dat bestellingen klaarzet volgens het criterium “goederen naar man”. De operator hoeft zich niet meer te verplaatsen, de magazijnkraan verplaatst de goederen automatisch naar het pickstation.

De fabrikant van gereedschappen SAM Outillage heeft zijn logistiek gemoderniseerd met een automatische Miniload waardoor bestellingen in slechts 24 uur klaargezet en afgeleverd kunnen worden. Automatisering beperkt het aantal fouten tot een minimum en vermindert de verplaatsingen door het magazijn. Candice Aubert, Logistiek Manager, voegt eraan toe: ”Door de installatie van het automatische magazijn van Mecalux is onze productiviteit met 25% toegenomen.”

Een magazijn voor de opslag van grote hoeveelheden automatiseren

Eén van de beste opslagoplossingen voor het verhelpen van ruimteproblemen en het optimaliseren van het vloeroppervlak is het installeren van een compact opslagsysteem. Magazijnkranen stimuleren de goederenstromen in dit soort stellingen, die door de compacte structuur enkel een aantal noodzakelijke gangpaden bevatten.

Finieco, één van de grootste Europese fabrikanten van papieren zakken, heeft een beroep gedaan op Mecalux voor het vinden van een opslagsysteem dat de beschikbare opslagruimte in het logistieke centrum in Portugal optimaliseert en tegelijkertijd hoge prestaties garandeert. Na verschillende opties te hebben overwogen, heeft het bedrijf gekozen voor het automatische Pallet Shuttle-systeem, aangevuld met een automatische magazijnkraan. Vandaag de dag maakt het magazijn volledig gebruik van de beschikbare ruimte en kan het, gekoppeld aan de productieruimte, de dagelijkse productie van 1,5 miljoen papieren zakken aan.

Continu doorwerken bij lage temperaturen

Het grootste nadeel van de opslag in koel- en vriescellen is dat de magazijnmedewerkers langdurig worden blootgesteld aan kou, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Om dit te voorkomen zijn automatische magazijnkranen, die kunnen functioneren bij temperaturen tot -30 °C, een uitstekende oplossing, omdat hiermee het in en uitslaan van laadeenheden wordt gerobotiseerd en de blootstelling van operators aan de kou aanzienlijk wordt beperkt. Bovendien garandeert de automatisering van koelruimtes een goede hygiëne in alle logistieke processen, wat cruciaal is in de voedingsmiddelen- en farmaceutische sector.

Congelados de Navarra, één van de grootste producenten en distributeurs van diepvriesgroenten in Europa, heeft de vier koelhuizen te Fustiñana in Spanje uitgerust met automatische magazijnkranen van Mecalux. Met deze apparatuur voor goederenafhandeling kan het bedrijf 160.000 pallets opslaan en wordt het in- en uitslaan van laadeenheden vereenvoudigd.

Producten automatisch laten rouleren

Een perfecte roulatie van de opgeslagen artikelen met behulp van een FIFO-managementsysteem (First In, First Out) is essentieel wanneer het gaat om voedingsmiddelen, chemicaliën of andere producten met een houdbaarheidsdatum. Een veelgebruikt systeem dat ervoor zorgt dat de eerste pallet die is ingeslagen ook als eerste wordt uitgeslagen, bestaat uit doorrolstellingen. Deze werkzaamheden worden meestal uitgevoerd met behulp van vorkheftrucks, maar kunnen worden geautomatiseerd door gebruik te maken van een magazijnkraan.

De fabrikant van cosmetica en hygiëneproducten EcoWipes heeft Mecalux benaderd om een oplossing te vinden voor het stroomlijnen van het beheer van zijn grondstoffen waar veel vraag naar is. Mecalux heeft een opslagoplossing voorgesteld bestaande uit doorrolstellingen aangevuld met een magazijnkraan. De magazijnkraan verplaatst zich continu door het gangpad dat 54 meter lang is en deponeert de pallets zo snel mogelijk op de juiste opslaglocatie.

Beheer van de verschillende laadeenheden

Eén van de grootste pluspunten van magazijnkranen is hun veelzijdigheid en hun vermogen om verschillende laadeenheden te kunnen afhandelen, waaronder pallets en magazijnbakken. Veel bedrijven worden geconfronteerd met de noodzaak om de opslag van deze twee laadeenheden te automatiseren.

Miguélez, een internationale fabrikant van elektrische laagspanningskabels, heeft twee automatische magazijnen geïnstalleerd, één voor magazijnbakken en één voor pallets, die zijn afgestemd op de verschillende uitvoeringen van de producten: spoelen, haspels of rollen. Eén van de belangrijkste voordelen van automatisering voor Miguélez is een hogere productiviteit en beschikbaarheid. Het bedrijf is nu in staat om 24 uur per dag met optimaal rendement te functioneren. In totaal worden er 35.000 ton kabels opgeslagen in twee automatische opslagsystemen.

Het warehouse van EcoWipes met doorrolstellingen en een automatische magazijnkraan
Magazijn van EcoWipes met doorrolstellingen en een automatische magazijnkraan

Installatie van een magazijnkraan

De installatie van automatische magazijnkranen hangt af van de logistieke vereisten van elk bedrijf, de goederenstromen, de activiteiten, de specifieke karakteristieken van het magazijn en de producten die worden afgehandeld. Er bestaat een model magazijnkraan voor elke opslaghoogte, voor elk type goederen, van verschillende grootte en met een gewicht tot 1500 kg per pallet, én voor het aantal benodigde cycli.

Mecalux biedt een breed assortiment magazijnkranen, met één of dubbele mast, en met verschillende in- en uitslagsystemen. Als leverancier bieden we model MT-1 aan dat geschikt is voor installaties van geringe hoogte, tot en met model MTB-7, dat gereserveerd is voor magazijnen met een constante goederenstroom en grote hoogtes tot 45 meter.

Automatische magazijnkranen: efficiëntie, veiligheid en optimale prestaties

Gebruik maken van technologische oplossingen zoals automatische magazijnkranen is de beste manier om een efficiënte toeleveringsketen te realiseren en de meest voorkomende logistieke problemen het hoofd te bieden. De afgelopen jaren zijn automatische magazijnkranen een essentieel onderdeel geworden van Logistiek 4.0.

Bedrijven in alle sectoren, van de levensmiddelen- tot de automobielindustrie, kunnen een hogere productiviteit realiseren door magazijnkranen in hun warehouses te installeren. Wenst u het beste uit uw logistiek te halen door gebruik te maken van een automatische magazijnkraan, dan raden wij u aan het advies in te winnen van een betrouwbare logistieke dienstverlener zoals Mecalux. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, een expert zal u de beste oplossing voorleggen, aangepast aan uw bedrijfsbehoeften.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: