Geautomatiseerde opslag verhoogt de bedrijfsefficiëntie

Automatische opslag: soorten en kenmerken

20 jul 2022

Geautomatiseerde opslag biedt bedrijven een gerobotiseerde logistiek dankzij de installatie van behandelingsapparatuur zoals magazijnkranen, transportbanden of monorails.

In de huidige omgeving vergt logistiek 4.0 meer snelheid bij alle logistieke operaties en een vermindering van de foutenlast om de kosten te drukken. Automatische magazijnen zijn dan de meest doeltreffende oplossing om concurrerend te blijven.

In dit artikel analyseren we de verschillende soorten automatiseringssystemen voor zowel dozen als pallets, bekijken we hun voordelen en leggen we uit hoe u het systeem kiest dat het beste bij uw behoeften past.

Automatische opslag met directe toegang of door groepering?

Automatische opslag wordt, in tegenstelling tot handmatige opslag, gekenmerkt door het gebruik van robotisering bij de uitvoering van de verschillende logistieke operaties: opslag, verzending, vervoer, enz.

Er zijn verschillende types geautomatiseerde magazijnen (voor dozen en pallets) en elk type kan worden ingedeeld in twee categorieën, afhankelijk van de vraag of de stellingen gebruik maken van directe toegang (enkeldiep) of groepering (dubbeldiep of meer).

Automatische opslag met directe toegang biedt volledige toegang tot de goederen, waardoor opslag en orderpicking sneller verlopen. Automatische opslag met groepering biedt de mogelijkheid om een groter aantal producten op te slaan door de opslagruimte in het magazijn te optimaliseren.

Geautomatiseerde opslag met Pallet Shuttle
Geautomatiseerde opslag met Pallet Shuttle

Hoe kiezen tussen een systeem met directe toegang of groepering? Er zijn een aantal factoren waarmee we rekening moeten houden, zoals: het aantal SKU's, het aantal eenheden per SKU, de beschikbare ruimte, de vereiste omloopsnelheid en bewegingsflows, enz.

Automatische opslag: soorten systemen

Afhankelijk van de opslageenheid en het type stellingen kunnen wij de volgende soorten automatische opslag onderscheiden.

Voor pallets:

  • Automatische opslag van pallets met magazijnkranen. Het meest voorkomende type magazijn is waarschijnlijk een automatisch magazijn voor pallets. Dit type is geschikt voor conventionele enkelvoudige en dubbeldiepe stellingen en met doorrolstellingen. Hierbij wordt in elk gangpad een magazijnkraan geïnstalleerd, die verantwoordelijk is voor het in- en uitrijden van de pallets. De markt biedt verschillende soorten magazijnkranen, met een grote verscheidenheid aan afmetingen en functies.
  • Opslag met automatische Pallet Shuttle. Een volledige geautomatiseerd Pallet Shuttle systeem beschikt over van een autonome shuttle die in de opslagkanalen wordt geplaatst en elk van de pallets in de diepste uitsparing van de stellingen plaatst met het oog op groepering. Dit systeem biedt een grotere opslagcapaciteit en biedt tegelijkertijd meer wendbaarheid. Er zijn twee manieren om de Pallet Shuttle naar de stelling te brengen: met magazijnkranen of door middel van shuttles. De keuze hangt af van het aantal inkomende en uitgaande bewegingen, het aantal SKU's en het aantal pallets per SKU of partij.

Het automatische magazijn van Císter gebruikt het Pallet Shuttle-systeem in de uitvoering met shuttles.

Voor dozen:

  • Automatische opslag van dozen met miniload. Het meest voorkomende type automatisch magazijn voor dozen bestaat uit stellingen die speciaal zijn ontworpen om dozen in op te slaan en voor elke opslaggang wordt een miniloadkraan geplaatst om de producten automatisch op hun plaats te brengen en te halen. Het voorste deel van het magazijn bevat pickingstations die de goederen vooraan het magazijn ontvangen en zo dus "good-to-man" mogelijk maken.
  • Automatische opslag van dozen met het Shuttle-systeem. Bij deze oplossing wordt een shuttlesysteem gebruikt in plaats van de miniload-magazijnkraan. Net zoals in de miniload-opstelling wordt het Shuttle-systeem ook aangevuld met een of meer pickingstations waar operatoren de dozen ontvangen en beheren.

Het is belangrijk op te merken dat al deze systemen perfect naast elkaar kunnen bestaan in hetzelfde magazijn. Bovendien kunnen geautomatiseerde opslagsystemen een grote verscheidenheid aan robotelementen integreren, zoals transportbanden, liften, shuttles, monorails, enz.

Automatische opslag voor dozen met miniload
Automatische opslag voor dozen met miniload

Voordelen van automatische opslag

Een automatisch magazijn biedt logistieke voordelen:

  • Hoge productiviteit. Behandelingsapparatuur kan 24 uur op 24 werken, zodat een continue en ononderbroken goederenstroom in en uit het magazijn mogelijk is.
  • Veiligheid van de operatoren en de goederen. Automatische opslag bespaart operatoren tijdrovend en weinig ergonomisch werk. Tegelijkertijd zorgt de gerobotiseerde behandeling van de goederen ervoor dat deze in perfecte staat blijven, zonder stoten of ongelukken.
  • Voorraadbeheer. De Warehouse Management Software (WMS) die verantwoordelijk is voor het in real time identificeren en controleren van de voorraad om een permanente voorraad te hebben, is geïntegreerd in elk automatisch magazijn. Zo is het voorraadbeheer sluitend, alsook de traceerbaarheid van de producten.
  • Kostenbesparing. Dankzij robotisering kunnen operatoren zich richten op taken met een hogere toegevoegde waarde. Tegelijkertijd dalen ook de onderhoudskosten, omdat de behandelingsapparatuur minder slijtage vertoont.
  • Kosteneffectief gebruik van de beschikbare ruimte. De opslagruimte wordt veel productiever als automatische opslag wordt gebruikt. Vergeleken met traditionele systemen kan een hogere opslagcapaciteit en verwerkingscapaciteit worden bereikt met een minimum aan ruimte.

Geautomatiseerde opslagsystemen zijn dus de beste oplossing om producten snel, veilig en foutloos neer te zetten, te picken en te verzenden.

Automatische opslag om concurrerend te zijn

Automatisering is onmisbaar in een concurrerende toeleveringsketen. Hoe kies ik nu het automatische opslagsysteem dat het beste bij mijn logistiek past?

Magazijnkranen en doorrolstellingen voor geautomatiseerde opslag bij Maverick Laboratories
Magazijnkranen en doorrolstellingen voor geautomatiseerde opslag bij Maverick Laboratories

Elk geautomatiseerd opslagsysteem biedt een meerdere mogelijkheden en functies, afhankelijk van de laadeenheid, het aantal SKU's, het volume van de in- en uitvoer, enz. Gelet op de vele variabelen kunt u zich het beste tot een specialist wenden voor advies. Een deskundige zal de kenmerken van uw bedrijf zorgvuldig analyseren om de beste automatiseringsoplossing te vinden.

Mecalux heeft meer dan 50 jaar ervaring in het vervaardigen van opslagsystemen en het automatiseren van bedrijven in alle sectoren. Neem contact met ons op, zodat wij u kunnen helpen het automatische opslagsysteem te vinden dat het beste bij uw logistiek past.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: