Een industriële robot is een machine die operators vervangt bij het uitvoeren van lastige en repetitieve taken

Cobots en robots: de robotisering van magazijnen

30 mrt 2023

Collaboratieve robots (cobots) en industriële robots zijn voorlopers in de logistieke automatisering. Dankzij deze machines worden alle werkzaamheden in het magazijn versneld, en worden met name fouten bij de handmatige afhandeling van producten voorkomen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen cobots en robots, en geven we enkele tips voor het maken van de juiste keuze.

Robotisering en Logistiek 4.0

Meer dan 40 jaar geleden werden robots geïntroduceerd in de logistieke sector, met name in bedrijfstakken met complexe productieprocessen, waarbij grote hoeveelheden goederen moesten worden verplaatst. Logistiek 4.0 heeft op zijn beurt geleid tot technologische innovaties zoals het Industrial Internet of Things (IIoT) en machine learning. Deze ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt grote, zware robots te vervangen door andere machines die processen kunnen optimaliseren.

Dankzij deze technologieën kiezen steeds meer bedrijven ervoor hun magazijnprocessen te automatiseren. Volgens een studie van ABI Research, zullen tegen 2025 wereldwijd in 50.000 magazijnen meer dan 4 miljoen robots geïnstalleerd zijn.

In de context van toegenomen concurrentie, zijn bedrijven gedwongen om handmatige werkzaamheden te vervangen door machines die de meest repetitieve of belastende taken voor mensen, automatisch kunnen afhandelen. De invoering van robots en cobots is een integraal onderdeel geworden van de logistieke processen, zoals de ontvangst en de opslag van goederen (met automatische systemen zoals het Pallet Shuttle-systeem of magazijnkranen), de goederenafhandeling (met transportbanen voor dozen) of de verzending van bestellingen, (met sorteersystemen waarmee producten kunnen worden gesorteerd op basis van de bezorgroute).

De installatie van robots en cobots in een magazijn maakt het mogelijk om:

  • Het risico van fouten als gevolg van het handmatig afhandelen van goederen te voorkomen.
  • De goederenstromen en de afhandelingen te versnellen.
  • De voorraden beter te beheren.
  • De opslagruimte te optimaliseren door de goederen te compacteren.
  • Een optimale veiligheid van de goederen, de magazijnmedewerkers en de installatie te garanderen.
Door de integratie van robots en cobots in de magazijnen worden de logistieke werkzaamheden ten volle geoptimaliseerd
Door de integratie van robots en cobots in de magazijnen worden de logistieke werkzaamheden ten volle geoptimaliseerd

Wat is een cobot?

Collaboratieve robots of cobots zijn machines die zijn ontworpen om productie- of magazijnmedewerkers te ondersteunen. Door hun vormgeving kunnen ze in alle veiligheid door operators worden gebruikt, waarbij zowel de veiligheid van de medewerker, als die van de goederen is gewaarborgd. Internationale normen zoals ISO 10218-1 (Robots en robot apparatuur - Veiligheidseisen - Deel 1: Industriële robots) of ISO/TS 15066, bevatten veiligheidsvoorschriften voor werknemers die met robots werken.

Hoewel cobots het meest gebruikt worden in sectoren met zware productieprocessen zoals de auto-industrie, wordt het ook steeds vaker als oplossing gebruikt in andere bedrijfstakken. Cobots worden ingezet bij alle logistieke of productiewerkzaamheden waarbij een operator zware handelingen moet verrichten.

Cobots zijn niet bedoeld om de operators te vervangen, maar worden geïnstalleerd in magazijnen en productiecentra om de werkzaamheden van de medewerkers te ondersteunen en hun resultaten te verbeteren. Cobots voeren bijvoorbeeld taken uit die lichamelijk zwaar zijn voor magazijnmedewerkers, zoals het inpakken van bestellingen of het pick and place van zware artikelen. Enkele interessante voorbeelden van cobots in de logistiek zijn de robotarmen bij picklocaties, die het klaarzetten van de bestellingen versnellen, of cobots die de operator helpen bij het palletiseren of verpakken van een product.

Rollenbanen zijn de ideale oplossing in omgevingen met constante goederenstromen
Rollenbanen zijn de ideale oplossing in omgevingen met constante goederenstromen

Wat is een industriële robot?

Een industriële robot is een programmeerbare machine voor goederenafhandeling, die in een magazijn of fabriek wordt geïnstalleerd om specifieke taken uit te voeren, zoals het in- en uitslaan van goederen of het verwerken van grote volumes. De belangrijkste functie ervan is het uitvoeren van handmatige handelingen met als doel: de productiviteit te verhogen, goederen te compacteren en fouten te voorkomen. Industriële robots onderscheiden zich doordat ze continu (24/7) kunnen werken zonder tussenkomst van een magazijnmedewerker.

Zoals bij de Miniload. Dit automatische opslagsysteem bevindt zich in het gangpad tussen twee magazijnstellingen, waardoor magazijnbakken en -kratten sneller in- en uitgeslagen kunnen worden, zonder menselijke tussenkomst. De magazijnkraan slaat de goederen uit en brengt ze naar de plek die is aangegeven door de Warehouse Management Software. Hiermee worden alle verplaatsingen van de robot worden gepland. Hetzelfde geldt voor het pickingproces: de magazijnkraan of Miniload haalt de door de beheersoftware aangegeven magazijnbak op en plaatst deze op de transportbaan, die de bak naar het pickstation vervoert.

Een ander voorbeeld zijn de rollen- en transportbanen. Deze rollen- en transportbanen lopen via vooraf bepaalde routes, waardoor de goederenstroom tussen verschillende magazijnzones of tussen aangrenzende werkstations wordt versneld.

Cobot of Robot: welke te kiezen?

Robotisering verhoogt de magazijnprestaties. Maar hoe weet men welke robot het meest geschikt is? De logistieke planning, de werkzaamheden en de magazijnindeling bepalen of handmatige processen moeten worden vervangen door cobots of automatische systemen zoals magazijnkranen of rollenbanen.

Het eerste grote onderscheid tussen deze twee soorten robots is hun mate van specialisatie: industriële robots worden meestal gebruikt voor één taak, nemen veel ruimte in beslag en volgen een vaste route. Cobots daarentegen vormen een flexibele oplossing, en kunnen naar verschillende delen in het magazijn worden verplaatst, afhankelijk van de logistieke behoeften. De industriële robot is ook ideaal voor het versnellen van taken die een hoog werktempo vereisen en waarbij handelingen worden herhaald, zoals het uitslaan en verplaatsen van producten.

De logistiek manager moet aan de hand van de werkelijke behoeften bepalen welk type machine moet worden geïnstalleerd. In een faciliteit waar grote hoeveelheden goederen snel moeten worden verplaatst, kunnen vorkheftrucks worden vervangen door een automatisch transportsysteem, zoals transportbanen of een Elektrisch Monorailsysteem (EMS), op voorwaarde dat de goederenstromen continu zijn. In tegenstelling tot cobots, maken robots geen gebruik van machinaal leren of machine learning, maar werken ze op basis van verfijnde algoritmen, om de door de magazijnbeheer software toegewezen routes te volgen.

Een veiligheidsbarrière voorkomt directe interactie tussen industriële robots en magazijnmedewerkers
Een veiligheidsbarrière voorkomt directe interactie tussen industriële robots en magazijnmedewerkers

Automatisering van de processen: efficiëntie en productiviteit in het magazijn

Tegenwoordig integreren bedrijven cobots of robots om de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Collaboratieve robots (cobots) en industriële robots zijn ontwikkeld om werkzaamheden te stroomlijnen en de productiviteit te optimaliseren.

Wilt u als bedrijf meer concurrerend zijn? Neem dan contact met ons op. Een expert helpt u graag bij het vinden van de beste oplossing voor uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: