Digital twins vertegenwoordigen processen, machines, workflows of hele magazijnen

De revolutie van het Industrial Internet of Things (IIoT)

27 okt 2021

Het IoT (Internet of Things) is nu al een realiteit voor de meest baanbrekende bedrijven. Het Industrial Internet of Things (IIoT) bestaat uit een netwerk van fysieke onderdelen die sensoren en software gebruiken om verbinding te maken met het netwerk en gegevens te delen. Hierdoor worden deze apparaten "intelligent".

Deze technologie zal de komende jaren alomtegenwoordig worden: een studie van het adviesbureau Grand View Research schat de investering in IIoT tegen 2025 op 949 miljard dollar.

In dit artikel leggen we uit wat wordt bedoeld met het Industrial Internet of Things, welke voordelen IIoT kan hebben voor een bedrijf en vooral welke trends de meeste invloed zullen hebben op logistiek 4.0.

Wat is Industrial IoT of IIoT?

Het Industrial Internet of Things wordt de volgende grote revolutie in het bedrijfsleven. Met deze technologie kunnen verschillende apparaten met elkaar worden verbonden zodat ze gegevens kunnen uitwisselen. Het gaat om een reeks apparaten die via het internet en andere analyseplatforms werken om de gegevens verzameld in de gehele toeleveringsketen te verwerken.

In tegenstelling tot het generieke IoT, dat meer gericht is op voordelen voor de consument, maakt IIoT het gemakkelijker om machines en apparaten in logistieke en industriële processen met elkaar te verbinden om zo de efficiëntie en prestaties van hun processen te verbeteren.

Naar schatting zal het IIoT een wereldwijde omzet van meer dan 14 triljoen dollar behalen tegen 2030, volgens een studie van het consultingbedrijf Accenture. Samen met de ontwikkeling van Industry 4.0 kunnen bedrijven zo:

 • Inefficiënties sneller opsporen en fouten zoveel mogelijk beperken.
 • Maximale efficiëntie behalen in de industriële processen van het bedrijf.
 • Besparen op logistieke kosten: tijd en geld.

Toepassingen van het IIoT

Het Industrial Internet Consortium (IIC), een organisatie van meer dan 200 bedrijven die het gebruik van het IIoT wil bevorderen, beschrijft de 15 meest verspreide toepassingen van de technologie:

 • Slimme opslagtoepassingen.
 • Voorspellend onderhoud van machines op afstand.
 • Controle over de vracht, goederen en het transport.
 • Geconnecteerde logistiek.
 • Intelligente meting van alle logistiek processen.
 • Toepassingen in "slimme steden" (smart cities)
 • Slimme landbouw en veehouderij.
 • Industriële beveiligingssystemen
 • Optimalisering van het energieverbruik.
 • Industriële verwarming, ventilatie en koeling.
 • Opvolging van productieapparatuur.
 • Volgen van activa en slimme logistiek.
 • Opvolging van de hoeveelheid ozon, gas en temperatuur in industriële omgevingen.
 • Gezondheid en veiligheid van de operatoren.
 • Opvolging van de resultaten van de assets in het magazijn.

Kortom, volgens de ICC zal het IIoT opslagfaciliteiten efficiënter en veiliger maken door processen te monitoren, vooral als die complexer zijn of een risico kunnen vormen voor zowel de goederen als de operator.

Verschillen tussen IIoT en Industrie 4.0

Het IIoT en industrie 4.0 worden vaak met elkaar verward. Hoewel beide concepten hand in hand gaan omdat ze bedrijven helpen beter te concurreren, staan zij voor verschillende ideeën:

Industrie 4.0 IIoT
Digitalisering Big data en analyse
Automatisering Onderling verbonden apparaten
Nieuwe materialen Voorspellend onderhoud
Technieken voor procesverbetering Industriële veiligheid

In feite is IIoT-technologie een van de vele oplossingen voor de uitdagingen van Industrie 4.0. Het gaat om de uitwisseling van gegevens en informatie tussen alle apparaten in het magazijn. Industrie 4.0 daarentegen bepaalt het nieuwe paradigma en de nieuwe uitdagingen voor bedrijven: procesverbeteringen, automatisering en digitalisering om concurrentieel te blijven in een complexe omgeving.

Voordelen van Industrial IoT

De intrede van het IoT in de industrie zal de sector tal van voordelen bieden om het doel van elk logistiek proces te bereiken: maximale winstgevendheid door de operationele kosten te verlagen. De vele voordelen voor de industrie omvatten:

 • Verhoogde efficiëntie en prestaties van het magazijn: door mensen en machines met elkaar te laten communiceren, zullen alle logistiek processen optimaal verlopen.
 • Voorspellend onderhoud van machines: machines zullen worden uitgerust met sensoren die operatoren waarschuwen voor mogelijke defecten voordat deze zich voordoen. Dankzij deze functie wordt de productiviteit van alle activiteiten vergroot.
 • Nieuwe zakelijke kansen: door alle data die door het bedrijf wordt gegenereerd op te volgen, kan men inspelen op nieuwe markttrends en voorspellen welk bedrijfssegment interessanter kan zijn voor het bedrijf.
 • Verbeterde energie-efficiëntie: de integratie van het IoT zal de energie-efficiëntie een nieuwe impuls geven, aangezien het magazijn wordt uitgerust met sensoren die het energieverbruik zullen helpen optimaliseren.
 • Industriële veiligheid: connectiviteit wordt de beste bondgenoot voor veiligheid in het magazijn. Processen die verband houden met IIoT moeten worden uitgerust met sensoren en opvolging om eventuele ongevallen in het magazijn te voorkomen.
Volgens een studie van Gartner zal 85% van de bedrijven robotica in hun magazijnen gebruiken tegen 2022
Volgens een studie van Gartner zal 85% van de bedrijven robotica in hun magazijnen gebruiken tegen 2022

Toekomst en heden van het Industrial IoT

Het IIoT zal een revolutie teweegbrengen in alle aspecten van de toeleveringsketen: van transport tot opslag en complexere operaties zoals kwaliteitscontrole.

Zo worden in de meest innovatieve magazijnen nu al technologieën gebruikt waarbij machines aan elkaar worden gekoppeld en informatie uitwisselen. Zo is het gebruik van digital twins een realiteit voor bedrijven die zijn uitgerust met magazijnen 4.0. Hierbij worden het magazijn en de werkstromen volledig nagebouwd in digitale vorm, zodat veranderingen en verbeteringen digitaal kunnen worden gesimuleerd, zonder de fysieke magazijnstructuur te wijzigen.

Maar er is meer: magazijn automatisering (het adviesbureau Gartner schat dat 85% van de bedrijven tegen 2022 gebruik zal maken van robotica in hun magazijnen); de invoering van slimme tags (uitgerust met NFC-technologie) om de efficiëntie van de picking te verhogen, of betere voorspellingen in de WMS, naast andere vorderingen.

Kortom, het Industrial Internet of Things zal een breed scala aan mogelijkheden ontsluiten om activiteiten te verbeteren, met name activiteiten die nu nog bijzonder complex zijn en waar veel middelen aan worden besteed, zoals orderpicking of het beheren van de last mile.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: