Geautomatiseerd magazijn met transportbanden

Geautomatiseerd magazijn versus traditioneel magazijn

04 feb 2021

De laatste jaren zijn we getuige van een grote verandering in onze sector: het traditionele magazijn dat we zo goed kennen, verandert geleidelijk aan in een geautomatiseerd magazijn. De automatisering van een logistiek magazijn is een fase die velen nog moeilijk vinden te overschrijden, terwijl de concurrentie al besloten heeft de stap te zetten, om verschillende redenen: economische, kortere afstanden in het magazijn, betere veiligheid en arbeidsomstandigheden voor magazijnmedewerkers. Nu u weet dat dit het juiste moment is om uw magazijn opnieuw in te delen en in te richten, vindt u hieronder de verschillende mogelijkheden op het gebied van logistieke automatisering:

1. Klassiek magazijn

Traditionele of klassieke magazijnen zijn, zoals de naam al aangeeft, de magazijnen die we al jaren bouwen: hun werking is niet gebaseerd op automatisering, maar op de handelingen die door de werknemers van het bedrijf worden uitgevoerd.

Om een onderscheid te kunnen maken, moet u er rekening mee houden dat het in deze bedrijven de magazijnmedewerkers zijn die naar de goederen toe gaan, of het nu gaat om de plaats waar de orderpicking plaatsvindt en de bestellingen klaargezet worden, of om het vervoeren van de bestellingen naar de consolidatie- en verzendzone.

In het traditionele magazijn wordt voornamelijk gebruik gemaakt van een handmatig afhandelingssysteem, hoewel het niet ongebruikelijk is om min of meer geautomatiseerde oplossingen voor de afhandeling te vinden, zoals heftrucks of transportbanden die de arbeidsomstandigheden van de werknemers enigzins verbeteren. De conventionele magazijnstellingen, de trolleys en de pompwagens zijn elementen die onlosmakelijk verbonden zijn met het traditionele magazijn.

Voorbeeld van een traditioneel magazijn: Corep
Voorbeeld van een traditioneel magazijn: Corep

2. Semi-automatisch magazijn

Deze categorie magazijnen zijn technologisch gezien geavanceerder dan de traditionele, hoewel medewerkers een zeer belangrijke rol blijven spelen. Hier wordt gebruik gemaakt van een aantal geautomatiseerde opslagoplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn en waarbij gebruik gemaakt wordt van een warehouse management systeem (WMS).

Deze mate van automatisering, helpt de winstgevendheid en productiviteit van een of meer onderdelen van het magazijn te verbeteren en kost uiteraard minder dan wanneer u uw hele magazijn opnieuw inricht. Veel bedrijven kiezen bijvoorbeeld voor deze oplossing wanneer ze constateren dat er veel vergissingen worden gemaakt tijdens de orderpicking en ze de kosten tijdens deze belangrijke fase van de ordervoorbereiding wensen te verminderen.

Voorbeeld van een semi-automatisch magazijn: Arvato France
Voorbeeld van een semi-automatisch magazijn: Arvato France

3. Automatisch magazijn

Dit type magazijn is hypermodern! Deze laatsten bestaan uit volledig geautomatiseerde opslagoplossingen met onder andere: verrijdbare stellingen, transportbanden, trilaterale magazijnkranen en magazijnbakken. Wanneer we de goederenstromen in deze magazijnen bekijken, dan zien we dat de goederen zich naar de magazijnmedewerkers verplaatsen en dit dankzij de ontwikkeling en het gebruik van robotisering.

Direct verbonden aan het warehouse management systeem (WMS) en uitgerust met telescopische vorken om pallets te dragen, verplaatsen de magazijnkranen zich met hoge snelheid door de gangpaden en brengen de pallets naar het begin van het gangpad en plaatsen ze op een transportsysteem zoals een transportband. Alles is volledig uitgedacht om de kosten te verlagen, de doorlooptijden te verkorten, de veiligheid in het magazijn te verbeteren en de klanttevredenheid te garanderen.

Voorbeeld van een automatisch magazijn: Clairefontaine
Voorbeeld van een automatisch magazijn: Clairefontaine

Er bestaan verschillende niveaus van automatisering, meer of minder ingewikkeld, die aan de besturingssystemen en de behoeften van elk magazijn aangepast kunnen worden. We kunnen dus niet zeggen dat ieder bedrijf zijn gehele logistiek moet automatiseren. Daarom passen we ons bij Mecalux aan uw bedrijf aan om de opslagoplossing te ontwikkelen die het beste bij u past.

  • Traditioneel of klassiek magazijn
  • WMS + Klassiek magazijn.
  • WMS + Klassiek magazijn + Autonoom automatisch systeem.
  • WMS + Automatisch magazijn.
  • WMS + Automatisch magazijn + Klassiek magazijn.
  • WMS + Automatisch magazijn + Orderpickingzone.
  • WMS + Automatisch magazijn + Bepaling volgorde + Orderpickingzone.
  • Geavanceerde automatische systemen.
Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: