Kannibaliseren retourlogistiek: verlaagt de productiekosten van een artikel

Kannibaliseren retourlogistiek: definitie en voordelen

18 apr 2023

Kannibaliseren retourlogistiek is één van de processen dat specifiek is voor het beheer van producten die terug zijn gestuurd. Het beoogt hergebruik van een deel van de componenten van een artikel.

Dit proces is vooral gebruikelijk in de auto- en elektrotechnische industrie, met name bij ondernemingen die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling en milieubehoud.

Hoe kan men het kannibaliseren van de retourlogistiek effectief beheren? Wat zijn de voordelen voor ondernemingen, wat betreft een efficiënt beheer van deze logistieke praktijk? In dit artikel lichten we dat toe.

Kannibaliseren retourlogistiek: wat houdt dat in?

In 1995 publiceerden de onderzoekers Martijn Thierry, Marc Salomon, Jo van Nunen en Luk van Wassenhove de studie Strategic issues in product recovery management, waarin zij voor het eerst de term "kannibalisatie" in de context van de retourlogistiek gebruikten, en omschreven als zijnde; het terugwinnen van een deel van de componenten van producten waarvan de levensduur is verstreken.

Kannibaliseren retourlogistiek: dit omvat de selectieve demontage van gebruikte producten en het controleren van potentieel herbruikbare onderdelen. Dit is een zorgvuldig proces waarbij de gerecupereerde onderdelen, afhankelijk van hun functie, aan bepaalde kwaliteitsnormen moeten voldoen. Deze onderdelen worden vaak hergebruikt bij andere processen waarbij producten worden hersteld; zoals reparaties of het opnieuw vervaardigen van voorwerpen.

Kannibaliseren, repareren, herstellen, opnieuw vervaardigen, recyclen: wat is het verschil?

Naast het kannibaliseren zijn er vier andere methoden om producten of onderdelen ervan een tweede leven te geven in de retourlogistiek: repareren, herstellen, opnieuw vervaardigen en recyclen. Maar wat houden ze in?

  • Reparatie: bestaat uit het repareren van een product dat niet meer werkt of dat niet meer aan de verwachtingen voldoet.
  • Herstel: bestaat uit het herstellen van het gebruikte product tot een bepaald kwaliteitsniveau, doorgaans lager dan dat van het oorspronkelijke artikel.
  • Opnieuw vervaardigen: is de kwaliteit van het gebruikte product herstellen, tot het niveau van het oorspronkelijke artikel.
  • Recyclage: is het terugwinnen van materialen uit het afgedankte product ten behoeve van hergebruik bij de vervaardiging van nieuwe artikelen.

Het verschil tussen deze vier processen en kannibalisatie is dat deze laatste niet tot doel heeft het product opnieuw in gebruik te nemen of het materiaal waarmee het is gemaakt terug te winnen, maar slechts een deel van de componenten ervan opnieuw te gebruiken. Bij reparatie, herstel en het opnieuw vervaardigen, wordt daarentegen een groot deel van het product hergebruikt, dit in tegenstelling tot kannibalisatie.

Kannibalisatie is altijd verweven met andere processen. Een artikel dat niet langer bruikbaar is, kan bijvoorbeeld worden gedemonteerd, zodat sommige componenten opnieuw kunnen worden gebruikt, en het materiaal van de onderdelen dat niet herbruikbaar is, kan worden gerecycleerd.

Kannibaliseren retourlogistiek: maakt het mogelijk om componenten van een product opnieuw te gebruiken
Kannibaliseren retourlogistiek: hierdoor kunnen componenten van een onbruikbaar gebleken product opnieuw worden gebruikt

Voordelen van kannibalisatie

De implementatie van een doeltreffende strategie met betrekking tot het kannibaliseren, biedt de volgende voordelen:

  • Geringe impact op het milieu: door onderdelen van een product te gebruiken dat aan het eind van zijn gebruiksduur is gekomen, wordt de exploitatie van nieuwe grondstoffen voor de productie vermeden. Ook het energieverbruik en de lucht- en waterverontreiniging worden beperkt.
  • Verlaging van de kosten: het hergebruik van een deel van de componenten, vermindert de kosten van het repareren of herstellen van andere producten.
  • Versterking van het imago van het merk: de samenleving in het algemeen en de klanten in het bijzonder maken zich steeds meer zorgen over het milieu.

Uiteindelijk is het belangrijkste voordeel van het kannibaliseren, dat de duurzame ontwikkeling van productieactiviteiten wordt bevorderd en dat de kosten door hergebruik van materialen tot een minimum worden beperkt.

Desondanks kan dit ook nadelen hebben, zoals het ontmoedigen van de verkoop van nieuwe producten. Hoe is dat mogelijk? Sommige gerestaureerde of opnieuw vervaardigde artikelen hebben namelijk een vergelijkbare kwaliteit als een nieuw product, maar zijn goedkoper. Dit zou kunnen leiden tot een aanzienlijke stijging van de afzet van dit soort artikelen, zodat wat aanvankelijk een secundaire activiteit was, kan uitgroeien tot de hoofdactiviteit. Op die manier bestaat het risico dat de omzet en dus de winst dalen.

Hoe moet het kannibaliseren in de retourlogistiek worden beheerd?

Voor een efficiënt beheer van kannibalisatie is het noodzakelijk magazijnbeheer software te implementeren die de retourlogistiek kan beheren, en tegelijkertijd andere werkzaamheden in het magazijn kan controleren. Easy WMS van Mecalux, biedt een functionaliteit die het ontvangen van retourzendingen vergemakkelijkt. Na een kwaliteitscontrole, wijst de software aan alle componenten een bestemming toe, waarbij rekening wordt gehouden met de staat en de eigenschappen van de gerecupereerde componenten. Ze worden of opgeslagen op specifieke opslaglocaties, of doorgestuurd naar de productielijnen.

Daarnaast is het belangrijk dat het gekozen opslagsysteem het orderpicken van kleinere onderdelen vergemakkelijkt. Dit is mogelijk met een Miniload, een volledig automatische oplossing die de opslagruimte optimaliseert, de in- en uitslag van artikelen versnelt en de implementatie van de goods-to-man methode ondersteunt.

Een succesvol voorbeeld van de implementatie van Mecalux oplossingen voor het beheer van retourlogistiek is het geval van Surplus Motos, een Frans bedrijf dat gebruik maakt van kannibalisatie om gebruikte onderdelen van motoren te recupereren en op de markt te brengen, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Dankzij de Miniload heeft het bedrijf het klaarzetten van 200 bestellingen per dag geoptimaliseerd. Hierdoor kan de onderneming tot 10.000 motoren per jaar recycleren.

De automatische Miniload is de ideale opslagoplossing voor het beheer van kleine onderdelen
De automatische Miniload-oplossing, is perfect voor het beheer van kleine onderdelen

Een duurzame toeleveringsketen

Kannibaliseren retourlogistiek: dit wordt voornamelijk gedaan om de productiekosten te verlagen en de impact van commerciële activiteiten op het milieu tot een minimum te beperken. Om te beschikken over een duurzame toeleveringsketen, is het van wezenlijk belang goede organisatorische praktijken toe te passen, en een verstandig en verantwoord gebruik van hulpbronnen te bevorderen.

Wilt u de retourlogistiek optimaliseren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Eén van onze experts zal u begeleiden bij het kiezen van de meest doeltreffende oplossing voor uw bedrijfsbehoeften, of het nu gaat om een flexibele en krachtige beheersoftware zoals Easy WMS, of om een automatisch opslagsysteem waarmee u het aantal cycli kunt verhogen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: