Digitalisering zal een van de logistieke trends van 2021 zijn

Logistieke trends en kansen 2021

03 feb 2021

Wat zijn de trends in de logistiek in 2021? 2020 was een jaar vol spanningen in de logistieke sector als gevolg van het coronavirus. Enerzijds waren bedrijven, gespecialiseerd in noodzakelijke goederen (met name in de voedings-, gezondheids- en farmaceutische sector), verplicht te zorgen voor een ononderbroken bevoorrading van hun producten in een periode van toegenomen vraag en allerlei restricties. Aan de andere kant is de logistiek rondom de e-commerce geëxplodeerd, omdat het internet een veilig en efficiënt inkoopkanaal was tijdens de lockdown.

Hierdoor is de technologische transformatie van de logistiek verder versneld. Veel ondernemingen hebben zich inderdaad gewend tot de technologie en geautomatiseerde magazijnen met als doel de werkzaamheden te vereenvoudigen en te optimaliseren en een betere klantenservice te bieden.

De pandemie heeft weliswaar tot economische en sociale ontwrichting geleid, maar heeft bedrijven ook de gelegenheid geboden om hun logistiek te moderniseren. In dit artikel lichten we in detail de belangrijkste logistieke trends toe die volgens ons in 2021 een belangrijke rol zullen spelen.

5G en het internet der dingen oftewel Internet of Things (IoT)

5G stelt u niet alleen in staat om sneller te surfen op uw smartphone, maar ook om een magazijn te automatiseren en intelligenter te maken.

Het belangrijkste voordeel van 5G is de onderlinge verbinding tussen een groot aantal apparaten met snelheden tot 10 gigabits per seconde met een lage latentie. Daarom is het ideaal voor het verzamelen en verwerken van gegevens met betrekking tot het IIoT (Industrial Internet of Things) en zijn geavanceerde versie, het AIoT (Artificial Intelligence of Things)

Big data en het belang van gegevensanalyse

Veel logistieke systemen worden steeds vaker geautomatiseerd en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van sensoren. Met behulp van deze componenten kunnen bedrijven alles wat er in hun magazijn gebeurt, detecteren, analyseren, meten, verwerken en onderzoeken.

Logistiek leidt dus onvermijdelijk tot big data, d.w.z. het verzamelen, verwerken en analyseren van een enorme hoeveelheid gegevens. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten van de werkzaamheden te analyseren, verbeterpunten te identificeren en strategische maatregelen te nemen om de productiviteit te verhogen.

Om alle gegevens die in een magazijn worden gegenereerd te analyseren en zodoende de logistieke processen te optimaliseren, is specifieke software nodig. Mecalux biedt bijvoorbeeld Supply Chain Analytics aan, een applicatie die de grote hoeveelheid gegevens die een magazijn genereert, om kan zetten in bruikbare informatie zoals de hoeveelheid voorbereide bestellingen, het aantal ontvangsten per uur of het bezettingspercentage van elke opslaglocatie, samen met nog andere logistieke kritieke prestatie indicatoren (KPI's).

The Last Mile

Dit is de laatste fase in het leveringsproces, wat een prioriteit werd in 2020: het aantal online bestellingen nam toe en het stadsverkeer verminderde als gevolg van de mobiliteitsbeperkingen, waardoor het beheer van the last mile gemakkelijker verliep.

De geleidelijke terugkeer naar een normale situatie heeft echter aangetoond dat files, vooral in de steden, nog steeds een groot probleem vormen. Daarbij komen nog de moeilijkheden om fysiek contact met de klant te beperken om besmetting te voorkomen.

In 2021 zullen bedrijven moeten streven naar het versnellen en versoepelen van de laatste fase in het leveringsproces: the last mile. Micro-fulfillment centra komen steeds meer in trek; dit zijn kleine logistieke faciliteiten in stedelijke gebieden, die als doel hebben het product dichter bij de klant te brengen.

Snelle en efficiënte leveringen zullen in 2021 de logistieke trend vormen
Snelle en efficiënte leveringen zullen in 2021 de logistieke trend vormen

Kunstmatige intelligentie en « machinaal leren of machine learning (ML) »

Kunstmatige intelligentie en machinaal leren doen hun intrede in de logistiek. Dankzij deze twee technologieën zijn bedrijven in staat om het marktgedrag te voorspellen en op veranderingen te anticiperen.

In 2021 zullen deze twee technologieën zich blijven ontwikkelen en daarom zullen ondernemingen die ze integreren het verschil maken ten opzichte van hun concurrenten. Deze technologieën zijn namelijk bijzonder nuttig voor het voorspellen van consumententrends, het optimaliseren van bezorgroutes en trajecten, maar ook voor het verkrijgen van een betere procesbeheersing teneinde verbeteringen door te voeren.

Groene logistiek

Het ecologisch bewustzijn onder de mensen wordt steeds groter en daarom neemt de groene of duurzame logistiek toe.

Welke maatregelen kunnen bedrijven nemen om de lucht-, bodem- en waterverontreiniging als gevolg van hun logistieke activiteiten (met name wat betreft het transport) te verminderen? Bijvoorbeeld: het bevorderen van het gebruik van elektrische voertuigen, grondstoffen verkregen door middel van duurzame verwerking, biologisch afbreekbare verpakkingen, maar ook door het hergebruiken van materialen, het bevorderen van recycling en het besparen van energie.

Geautomatiseerde magazijnen kunnen deel uitmaken van een strategie die gericht is op groene logistiek. Het is een van de meest voorkomende oplossingen voor bedrijven die hun energieverbruik willen verminderen en de prestaties van hun toeleveringsketens willen verhogen.

De reden hiervoor is dat automatische apparatuur voor goederenafhandeling (magazijnkranen, rollenbanen, enzovoort) helpt het energieverbruik te optimaliseren, omdat dit is uitgerust met elektromotoren die zeer krachtig zijn in vergelijking met mechanische motoren.

Voor een succesvolle overgang naar een groene logistiek is het noodzakelijk om alle beschikbare middelen te gebruiken. Geautomatiseerde magazijnen maken beter gebruik van de beschikbare ruimte dan traditionele magazijnen en hebben een veel grotere opslagcapaciteit.

Een goed voorbeeld is La Piamontesa, een van de grootste levensmiddelenbedrijven in Argentinië. Mecalux heeft een automatisch hoogbouwmagazijn gerealiseerd dat is uitgerust met het Pallet Shuttle-systeem en magazijnkranen. Het doel was tweeledig: enerzijds het verkrijgen van een zo groot mogelijke opslagcapaciteit (tot 2415 pallets), en anderzijds het verminderen van het energieverbruik door een constante temperatuur tussen 2 en 4 °C in het magazijn te behouden.

Blockchain in de logistieke sector

Blockchain is een technologie die een snelle en veilige uitwisseling van informatie mogelijk maakt. In de logistiek wordt het gebruikt om de communicatie tussen de verschillende schakels in de toeleveringsketen te vergemakkelijken, waardoor fouten worden voorkomen.

Blockchain is een van de trends van de afgelopen jaren en zal dat ook in 2021 blijven, want bedrijven hebben onder meer als prioriteit: betrouwbaarheid en transparantie ten opzichte van hun klanten.

Automatische voertuigen

Automatische voertuigen, aangedreven door kunstmatige intelligentie, worden nu werkelijkheid. In magazijnen wordt bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van AGV's (Automatisch Geleide Voertuigen of Automated Guided Vehicles) die goederen afhandelen en verplaatsen, en van robots die de magazijnmedewerkers ondersteunen bij hun werkzaamheden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De toekomst zal worden gekenmerkt door een verbetering van deze voertuigen (meer autonomie, wendbaarheid, veiligheid, flexibiliteit, enz.) en door de komst van Unmanned Aerial Vehicles (UAV's) en drones. De drone kan één van de vervoerssystemen van de toekomst worden in magazijnen en is toepasbaar in de laatste fase van het leveringsproces (The Last Mile), want het kan bestellingen afleveren en de staat van magazijnstellingen controleren. Zelfs de jaarlijkse inventaris zal kunnen worden uitgevoerd door een drone.

Dronen zouden kunnen worden ingezet in magazijnen, om geheel autonoom de inventaris uit te voeren
Dronen zouden kunnen worden ingezet in magazijnen, om geheel autonoom de inventaris uit te voeren
.

2021: gezondheid en logistiek

Na het jaar 2020, dat gekenmerkt werd door veranderingen en moeilijkheden als gevolg van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus, is 2021 een jaar vol nieuwe uitdagingen en hoop. Als de goede gezondheid van mensen dit jaar de hoogste prioriteit heeft, dan is een vlotte, flexibele en aanpasbare logistiek ook een prioriteit.

De toekomst zal ongetwijfeld worden gekenmerkt door een technologie met automatische systemen, die een optimale productiviteit in de magazijnen garanderen. Daarom is het ideaal om het advies en de ondersteuning te krijgen van een partner die al vele jaren ervaring heeft in het ontwerpen en opstarten van automatische magazijnen, zoals Mecalux. Neem contact met ons op, om het potentieel van uw bedrijf te evalueren en te ontdekken hoe u uw toeleveringsketen kunt verbeteren en de nieuwe bedrijfsdoelstellingen voor 2021 kunt behalen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: