Organisatie en controle helpen het magazijnbeheer te verbeteren

5 manieren om het magazijnbeheer te verbeteren

08 feb 2021

In de logistieke sector is een kwalitatief hoogstaand magazijnbeheer niet alleen noodzakelijk om goede arbeidsomstandigheden te bieden aan zijn medewerkers, maar ook om een positief imago van het bedrijf uit te dragen aan zijn klanten. 5 manieren om het beheer van zijn magazijn te verbeteren.

1) Lean Management in de praktijk

Zoals u heeft kunnen lezen in het artikel « Hoe uw logistieke keten te optimaliseren? » is Lean Management een techniek die gericht is op het verbeteren van de bedrijfsprestaties.

Dit systeem maakt het mogelijk om de bronnen van verspillingen te beperken (Japanse 3M-methode: Muda, Mura en Muri, d.w.z. « verspilling, onbalans en overbelasting ») in bedrijven zoals overbevoorrading, lange afstanden in het magazijn, overproductie, productiefouten, onnodig transport, enzovoort.

Ook al wordt deze managementtechniek die geïnspireerd is op het productiesysteem van Toyota-fabrieken, vaak bekritiseerd, het levert ontegenzeggelijk resultaten op wanneer het gecombineerd wordt met een goed personeelsbeleid.

2) Zorg ervoor dat de werkplekken en het magazijn goed georganiseerd zijn

We leren u waarschijnlijk niets nieuws, door u te vertellen dat door een goed georganiseerde en opgeruimde werkplek de magazijnmedewerker efficiënter werkt. Inderdaad, als een werkplek goed geoptimaliseerd is, dan zal de magazijnmedewerker geen tijd verspillen aan het zoeken naar het materiaal dat hij nodig heeft. Dit lijkt u misschien vanzelfsprekend, maar het wordt in onze sector niet altijd goed toegepast. Vergeet niet om regelmatig de optimalisatie van elke werkplek te controleren, en zorg ervoor dat niets aan uw aandacht ontsnapt.

Vergeet ook niet dat het belangrijk is om uw magazijn in zones in te delen, zodat iedereen zijn weg kan vinden en niet onnodig tijd verliest.

Voorbeeld van een magazijn dat in verschillende zones is ingedeeld: Corep.

3) Motiveer uw logistieke medewerkers

Goed magazijnbeheer impliceert ook het beheer van het logistieke personeel. Vergeet niet ons artikel over « het niveau van betrokkenheid in de logistiek » te lezen, waarin we enkele tips bespreken om uw logistieke magazijnmedewerkers te motiveren.

Om dit te bereiken, raden wij u aan de volgende 4 handvatten toe te passen:

  • Financieel: bonussen, doelstellingen.
  • Teambuilding: evenementen of dagen om de banden in het team te versterken.
  • Werkzaamheden diversifiëren: administratie, enzovoort.
  • Compassie op de werkvloer: zorg voor het welzijn van uw werknemers.
Een logistiek medewerker die een bestelling klaarzet in een magazijn
Een logistiek medewerker die een bestelling klaarzet in een magazijn

4) Besteed uw logistiek geheel of gedeeltelijk uit

Als u niet in staat bent om het rythme van de bestellingen bij te houden, niet over de benodigde opslagcapaciteit beschikt om aan de eisen van uw klanten te voldoen, of niet over genoeg interne medewerkers beschikt om uw logistiek geheel of gedeeltelijk te beheren, doe dan een beroep op wat wij een « logistieke dienstverlener » noemen.

De 5 verschillende typen logistieke dienstverleners, 1PL, 2PL, 3PL, 4PL en 5PL, bieden diensten aan die aan de behoeften van uw bedrijf aangepast kunnen worden: transport, opslag, logistieke ondersteuning, enzovoort.

5) Magazijnbeheer = warehouse management systeem

Hoe zouden we over magazijnbeheer en logistieke magazijnmedewerkers kunnen spreken, zonder het te hebben over het warehouse management systeem? Tegenwoordig bestaan er veel softwareprogramma’s waarmee u uw magazijn optimaal kunt beheren, en die geheel aangepast zijn aan de sector waarin u actief bent: detailhandel, pharmaceutische industrie, automobielindustrie, enzovoort.

Of het nu gaat om het analyseren van uw bedrijfsresultaten, het inschatten van uw personeelsbehoeften, het hebben van een real time inzicht in uw voorraden of het beheren van uw e-Commerce warehouse, veel oplossingen zijn ontworpen om u competitiever dan ooit in de markt te plaatsen.

Het is belangrijk om bijzonder nauwgezet en zorgvuldig te werk te gaan bij het opzetten van een warehouse management systeem. Hoewel er software programma's bestaan om het te verbeteren, zullen bovenstaande elementen u helpen om uw logistieke platform beter te organiseren. Als u deze oplossingen eenmaal heeft geïmplementeerd, dan kunt u de productiviteit van uw bedrijf meten.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: