NFT supply chain technologie kan worden toegepast ter verbetering van de toeleveringsketen van een onderneming

NFT Supply Chain: wat zal de toekomst brengen?

23 mei 2023

Een NFT is een blockchain-gerelateerde technologie die een groot potentieel heeft in de logistiek, daar het in theorie de traceerbaarheid veel nauwkeuriger zal kunnen controleren. NFT's zijn digitale documenten die objecten en de rechthebbenden op unieke wijze identificeren, waarbij ze ook enkele aanvullende gegevens bevatten. Deze informatie kan niet worden gewijzigd, hetgeen het gevoel van vertrouwen tussen de verschillende partijen in de toeleveringsketen vergroot.

Dankzij deze technologie is de volledige historiek van de verschillende stadia die producten hebben doorlopen beschikbaar, wat fundamenteel is voor bedrijven in sectoren zoals de voedselindustrie.

Maar wat zijn NFT's nu eigenlijk? Hoe kunnen ze worden ingezet ter verbetering van de toeleveringsketen of supply chain? In dit artikel zullen we dat allemaal bespreken.

Wat is een NFT?

NFT staat voor Non-Fungible Token. Het betreft een digitaal document dat een soort "contract" vormt, en dat wordt geregistreerd met behulp van blockchaintechnologie. Het NFT profiteert aldus van de voordelen van de blockchain, aangezien het publiekelijk inzichtelijk is, aangebrachte veranderingen worden opgeslagen en het niet door derden kan worden aangepast. Volgens het NFT Yearly Report, uitgevoerd door NonFungible.com in samenwerking met L'Atelier BNP Paribas, verdrievoudigde de wereldwijde markt voor NFT in 2020 en bereikte deze toen al een totale waarde van meer dan 250 miljoen dollar.

Wat het NFT echt bijzonder maakt, is dat het een niet vervangbaar en niet-verwisselbaar token is. Dit betekent dat het niet kan worden verhandeld of ingewisseld, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bitcoin of gewone valuta. Geen twee NFT's zijn identiek, in tegenstelling tot een traditionele munt, die tegen een andere kan worden ingewisseld zonder dat de waarde ervan wordt aangetast. In tegenstelling tot cryptocurrency's zijn NFT's niet gecreëerd om te worden aangewend als betaalmiddel, maar om te certificeren dat een persoon de rechtmatige eigenaar is van het bijbehorende object. Bij de eerste toepassingen van het NFT betrof het voornamelijk digitale objecten. De transactie staat geregistreerd in de blockchain, - die in het geval van NFT's een door het bedrijf Ethereum ontwikkeld netwerk is -, die ervoor zorgt dat deze contracten onaantastbaar en openbaar zijn, zodat iedereen kan zien wie wat bezit.

Aangezien het netwerk niet gecentraliseerd is, kan iedereen toegang krijgen tot de gegevens met betrekking tot een NFT, maar alleen de eigenaar van het NFT kan het vernietigen of het eigendom overdragen aan een andere persoon. Een NFT kan willekeurig welk object op unieke wijze identificeren, zoals een foto, een kunstwerk of zelfs een enkele tweet. Zo heeft Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, de eerste tweet in de geschiedenis die geregistreerd werd in een NFT verkocht voor 2,9 miljoen dollar.

NFT technologie biedt een volledige traceerbaarheid van producten
De NFT-technologie biedt een volledige traceerbaarheid van producten

Voorbeelden van het gebruik van NFT's in de toeleveringsketen of supply chain

NFT is een experimentele technologie en de praktische toepassing ervan in de industrie wordt momenteel nog bestudeerd. Er zijn evenwel al enkele NFT supply chain oplossingen in opkomst. Deze technologie levert een belangrijke bijdrage aan de toeleveringsketen wat betreft de traceerbaarheid en het volgen van bepaalde producten.

Dankzij een NFT is het mogelijk inzage te krijgen in de metadata van bepaalde producten Het bevat informatie zoals de identiteit van de huidige rechthebbende of eigenaar van het NFT-token, de locatie ervan en bepaalde kenmerken zoals gewicht, omvang of bijbehorende certificaten. Naarmate het product de toeleveringsketen doorloopt, wordt deze informatie bijgewerkt in het NFT, dat is opgeslagen in de blockchain. Wanneer goederen op hun bestemming aankomen, wordt een gedetailleerde en betrouwbare historiek van het volledige traject van het product geregistreerd, vanaf het punt van vertrek tot de levering ervan.

De voordelen van NFT supply chain, kunnen als volgt worden samengevat:

  • Veiligheid. De overdracht van informatie tussen de verschillende partijen in de supply chain is streng beveiligd. De gegevens in een NFT worden door middel van een "smart contract" opgeslagen in de blockchain, waardoor het onmogelijk is om de ingevoerde informatie, zonder bevoegdheid, te vernietigen, te wissen of te kopiëren. Alles wordt geregistreerd in iedere node van het netwerk.
  • Traceerbaarheid. Bij het werken met voedingsmiddelen, farmaceutische en/of chemische producten, of andere bederfelijke producten, is het belangrijk te weten welke productie- en logistieke processen de producten hebben doorlopen, waar ze doorgekomen zijn en hoelang dat heeft geduurd. Dankzij de NFT-technologie is de transparantie optimaal, zodat iedereen het product in real time kan traceren.
  • Verantwoordelijkheid. Wie is verantwoordelijk voor de goederen die zich in de verschillende stadia van de toeleveringsketen bevinden? Dankzij de NFT kan men weten wie in elke fase van het traject verantwoordelijk is voor een object. Om een NFT over te kunnen dragen moeten beide partijen een overeenkomst inzake de aansprakelijkheid aangaan. Met andere woorden, een NFT kan niet worden verzonden indien de wederpartij niet instemt met de ontvangst ervan, net zoals de goederen niet worden geleverd indien de verantwoordelijke partij de bijbehorende NFT nog niet heeft ontvangen.

In het algemeen bestaan de belangrijkste voordelen van de NFT supply chain technologie uit de veiligheid, de flexibiliteit en de transparantie bij de registratie en overdracht van alle informatie over een bepaald product.

Meer veiligheid en een betere traceerbaarheid

Vandaag de dag is de NFT supply chain technologie een jonge techniek die een groot groeipotentieel heeft. Net als bij de bitcoin, één van de meest gebruikte cryptocurrency's, is het NFT met veel tamtam het tijdperk van de digitale transformatie ingegaan. Het is echter nog even afwachten of NFT-tokens echt geïntegreerd kunnen worden in de logistieke wereld.

Als u verder wilt gaan in de digitale transformatie van uw faciliteiten en processen, dan staat er bij Mecalux een team van professionals tot uw beschikking dat gespecialiseerd is in de implementatie van nieuwe technologieën. Op deze wijze kan uw bedrijf voldoen aan de normen van Industrie 4.0. A arzel niet om contact op te nemen met onze experts voor oplossingen op maat.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: