Stellingen zijn het meest efficiënte opslagsysteem voor het beheer van goederen

Opslagsystemen: welke systeem heb ik nodig voor mijn magazijn?

23 nov 2022

Er zijn verschillende manieren om producten op te slaan. Je kunt pallets rechtstreeks op de vloer plaatsen of ze in een opslagsysteem onderbrengen. Dit laatste is het meest gebruikelijk en efficiënt, aangezien het plaatsen van de goederen in stellingen de ruimte in het magazijn optimaliseert en tegelijkertijd de productiviteit van de werkzaamheden maximaliseert.

In een magazijn waar meerdere producten tegelijk worden beheerd, is het beter om elk product in het juiste systeem op te slaan. Dat brengt ons bij een belangrijke vraag: welk opslagsysteem? De keuze hangt af van meerdere variabelen zoals de kenmerken van de goederen, de afmetingen en hun omloopsnelheid.

In dit artikel bekijken we de meest voorkomende opslagsystemen voor goederen op pallets en wat hun voordelen en toepassingen zijn. Als goederen in dozen of containers worden opgeslagen, moeten we kiezen voor metalen rekken of automatische kleingoedmagazijnen, die we aan het eind van dit artikel zullen bespreken.

Wat is een opslagsysteem?

Laten we eerst kijken naar de definitie van een opslagsysteem: het is een geheel van fysieke structuren ontworpen om goederen zo goed mogelijk op te slaan, waarbij de ruimte optimaal wordt benut, de toegang wordt vergemakkelijkt en de producten volgens bepaalde criteria worden georganiseerd.

Hiervoor worden normaal gezien magazijnstellingen gebruikt: rekken die op de vloer van het magazijn worden bevestigd en waar de goederen worden neergezet. Er zijn twee categorieën stellingen: stellingen met rechtstreekse toegang of stellingen voor de groepering van goederen. De eerste soort biedt, zoals de naam al aangeeft, volledige toegang tot de goederen, wat de opslag en de voorbereiding van bestellingen vergemakkelijkt. De tweede soort maakt echter maximaal gebruik van de ruimte om een groter aantal producten te kunnen opslaan.

De keuze tussen een systeem met rechtstreekse toegang en een systeem voor groepering hangt af van factoren zoals het aantal SKU's, het aantal eenheden van elke referentie en de verbruikscriteria. Afhankelijk van de behoeften van het bedrijf zal de balans waarschijnlijk meer naar de ene of de andere kant doorslaan.

Hieronder zullen wij de bijzonderheden en opslagoplossingen bekijken voor deze twee types.

Rechtstreekse toegang tot de stellingen

Oplossingen met rechtstreekse toegang worden gekenmerkt door het feit dat de goederen rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit de gang. Op die manier kan men sneller producten uithalen, ten koste van de opslagcapaciteit. Deze categorie omvat:

Conventionele palletstellingen (met enkele diepte of dubbel diep)

Conventionele palletstellingen zijn gebruikelijk in magazijnen met veel SKU's en weinig pallets per SKU, alsook in magazijnen met een grote omloopsnelheid. Dit type wordt aanbevolen voor kleine tot middelgrote magazijnen en magazijnen waar grote producten worden opgeslagen.

Een van de bijzonderheden van deze stellingen is dat ze aangepast kunnen worden aan elk type lading, gewicht en volume. Om die reden gebruiken logistieke operatoren ze vaak om een grote variatie aan producten en pallets van verschillende afmetingen en kenmerken te stockeren. Bovendien kan er direct op het eerste palletniveau worden gepickt.

Case studies:

 • De stellingen van Côté Table in Frankrijk bieden een opslagcapaciteit voor 19.600 pallets.
 • Het magazijn van Unilever in Brazilië met enkele en dubbeldiepe stellingen.
Palletstellingen onderscheiden zich door hun veelzijdigheid, lage kosten en eenvoudige uitvoering
Palletstellingen onderscheiden zich door hun flexibiliteit, lage kosten en eenvoudige uitvoering

Stellingen op verrijdbare onderstellen

Dit zijn stellingen op verrijdbare onderstellen die zich autonoom zijwaarts bewegen op rails. Ze zijn uitgerust met motoren en regelapparatuur voor een soepele en veilige werking.

Mobiele stellingen minimaliseren het aantal gangen om zo een groter aantal pallets in een bepaalde en beperkte ruimte onder te brengen, zonder de directe toegang tot de producten te verliezen.

Hoewel ze geschikt zijn voor magazijnen die bij elke temperatuur werken, zijn ze bijzonder geschikt voor vriesruimtes of koelcellen, en daarom worden ze vaak gebouwd voor levensmiddelenbedrijven.

Case studies:

 • Het vleesverwerkend bedrijf Trazcarnes heeft de vriesruimte in Portugal uitgerust met Movirack-stellingen.
 • Saccheria F.lli Franceschetti heeft gekozen voor de Movirack-stellingen van Mecalux voor de opslag van meer dan 1.500 pallets in haar productiecentrum in Italië.
De Movirack-stellingen op verrijdbare onderstellen van Mecalux voldoen aan de veiligheids- en beschermingseisen van de Europese Unie
De Movirack-stellingen op verrijdbare onderstellen van Mecalux voldoen aan de veiligheids- en beschermingseisen van de Europese Unie.

Draagarmstellingen

Draagarmstellingen zijn ontworpen voor de opslag van lange laadeenheden, zoals metalen profielen, buizen, lijstwerk, houten planken, metalen of kunststof platen, enz.

Ze bestaan uit pijlers waaraan uitkragende armen zijn bevestigd waar de last wordt op geplaatst. Een van de bijzonderheden is dat de armen gemakkelijk verstelbaar zijn, zodat je de positie kan aanpassen, op basis van de afmetingen van de goederen.

Ze onderscheiden zich omdat de goederen rechtstreeks toegankelijk zijn en ze een veelzijdige opslag bieden voor alle soorten ladingen, ongeacht de afmetingen. Ze zijn dan ook te vinden in de magazijnen van bedrijven die lange producten beheren (automobielsector en reserveonderdelen, decoratie en huisinrichting of machines en onderdelen, bijvoorbeeld).

Case study:

 • Renfe, de belangrijkste spoorwegmaatschappij in Spanje, beschikt over draagarmstellingen van Mecalux in hun magazijn om grote onderdelen te beheren.
Efficiënte opslag voor producten van grote lengte in draagarmstellingen
Efficiënte opslag voor producten van grote lengte in draagarmstellingen

Stellingen voor groepering

In tegenstelling tot rekken met directe toegang beschikken stellingen voor groepering over een groter stockageoppervlak en dus een grotere opslagcapaciteit. Laten we eens kijken welke opslagsystemen in deze groep vallen:

Inrij-/doorrijstellingen

Inrijstellingen zijn ontworpen voor homogene producten met een groot aantal pallets per SKU. Ze bestaan uit stellingen die binnenin gangen vormen en zijn aan weerszijden voorzien van steunrails waarop de ladingen worden geplaatst. Vorkheftrucks rijden door de gangen en plaatsen de lading waar ze moet worden opgeslagen.

Deze systemen bestaan vaak naast andere opslagsystemen (bijvoorbeeld conventionele stellingen). Ze worden vaak samen gebruikt in de magazijnen van fabrikanten of logistieke operatoren van grondstoffen of consumptiegoederen, alsook in koelhuizen.

Case studies:

 • Voor Alifrut, een Chileense producent van diepgevroren fruit en groenten, heeft Mecalux vier blokken inrijstellingen gebouwd in de vriesruimte.
 • Eierproducent en -distributeur Eggs Product heeft drie van zijn broederijen uitgerust met inrijstellingen.
De stellingen maken maximaal gebruik van de beschikbare ruimte, zowel qua oppervlakte als qua hoogte
De stellingen maken maximaal gebruik van de beschikbare ruimte, zowel qua oppervlakte als qua hoogte

Pushback stellingen

Binnen de groeperingsystemen zorgen pushback stellingen (naast de doorrolstellingen) voor meer wendbaarheid bij het beheer van de goederen en een betere toegankelijkheid van de producten.

De opslagkanalen zijn gemonteerd met een klein niveauverschil, zodat de pallets erin kunnen worden geschoven. Het voorste deel ligt lager en zo rijden de achterste pallets vanzelf naar voor wanneer een pallet wordt verwijderd.

Ze zijn een zeer goede optie voor producten met weinig pallets per SKU en worden gebruikt voor producten met de grootste vraag.

Case studies:

 • Desert Depot, een bedrijf in landbouwchemicaliën, heeft zijn magazijn in Arizona (VS) uitgerust met pushback stellingen met een capaciteit voor 16.000 pallets.
 • Kurkenfabrikant Belbo Sugheri heeft pushback palletstellingen van Mecalux geïnstalleerd in hun magazijn in Calamandrana (Italië).
Bij pushback stellingen worden producten volgens het LIFO-principe beheerd (last in, first out)
Bij pushback stellingen worden producten volgens het LIFO-principe beheerd (last in, first out)

Stellingen met een Pallet Shuttle-systeem

Deze oplossing maakt gebruik van een pallet shuttle voor het laden en lossen van pallets, wat de productiviteit van de opslagsystemen verhoogt door de goederen te groeperen.

Het Pallet Shuttle-systeem is ideaal voor de gegroepeerde opslag van homogene producten, in koelcellen, in tijdelijke opslagbuffers of voor kant-en-klare bestellingen.

Case studies:

 • Mecalux heeft het magazijn van de industriële dienstverlener WISAG in Duitsland uitgerust met twee blokken palletstellingen in combinatie met het Pallet Shuttle-systeem. Het magazijn heeft een capaciteit van 16.000 pallets.
 • Het farmaceutische bedrijf Medifarma heeft een hoogbouwmagazijn gebouwd in Lima (Peru) bestaande uit stellingen met het Pallet Shuttle-systeem om de groei te ondersteunen.
De Pallet Shuttle is ideaal voor artikelen die een in grote aantallen aangevoerd en opgehaald moeten worden
De Pallet Shuttle is ideaal voor artikelen die een in grote aantallen aangevoerd en opgehaald moeten worden

Doorrolstellingen

Deze stellingen bestaan uit rollen die licht hellend zijn opgesteld waardoor de pallets automatisch door de zwaartekracht en met een gecontroleerde snelheid verrollen.

In tegenstelling tot pushback stellingen, worden de pallets in deze rekken via de hoogste kant van de kanalen ingevoerd en rollen ze door naar het andere uiteinde, waar ze klaar zijn om te worden uitgehaald. Het voordeel van deze oplossing is dat het laad- en losproces losgekoppeld worden en dat tegelijkertijd het laadbeheer wordt vergemakkelijkt door het FIFO-principe (first in, first out) toe te passen.

Doorrolstellingen zijn geschikt voor magazijnen voor bederfelijke waren en kunnen tussen twee werkzones worden geplaatst, om de verzending te versnellen of als wacht- of bufferruimte (bijvoorbeeld voor voorbereide bestellingen).

Case studies:

 • Het bedrijf voor dierenvoeding en -accessoires Pet Supermarket beheert al zijn producten in Florida (Verenigde Staten) dankzij doorrolstellingen met een capaciteit voor 2.048 pallets.
 • In Spanje heeft het snack- en chipsbedrijf Tostados y Fritos, SA (Tosfrit) een magazijn met doorrolstellingen dat een opslagcapaciteit biedt voor 1.350 pallets.
Doorrolstellingen vergemakkelijken het beheer van goederen volgens het FIFO-principe
Doorrolstellingen vergemakkelijken het beheer van goederen volgens het FIFO-principe.

Geautomatiseerde opslagsystemen

Door het magazijn te automatiseren wordt de productiviteit verhoogd, het systeem flexibel en veiliger en de kosten beperkt.

Conventionele stellingen, doorrolstellingen en het Pallet Shuttle-systeem kunnen worden geautomatiseerd door gebruik te maken van magazijnkranen die de pallets op hun plaats brengen en ophalen. Het Pallet Shuttle-systeem kan ook shuttles op elk niveau plaatsen om een grotere stroom van goederen te verwerken.

Magazijnkranen vereisen een smaller gangpad dan traditionele vorkheftrucks, zodat meer ruimte kan worden toegewezen aan de opslag van goederen. Ze zorgen ook voor de continue in- en uitstroom van goederen. Automatisering is daarom een zeer geschikte oplossing om producten met een hoge omloopsnelheid te verwerken.

Wat als mijn magazijn met dozen werkt of een magazijn met kleine producten is?

Bedrijven die met kleine artikelen en dozen werken maken vaak gebruik van metalen stellingen voor lichte producten  en metalen stellingen voor zware producten. Het belangrijkste voordeel van deze stellingen is hun flexibiliteit en veelzijdigheid. De locaties kunnen zo gemakkelijk worden aangepast aan de afmetingen van de goederen.

Voor een veel soepeler en efficiënter beheer van dit soort producten is de beste optie echter een automatisch dozenmagazijn. Dit zijn stellingen die speciaal zijn ontworpen om dozen te verwerken en die uitgerust zijn met een miniload-magazijnkraan die de producten automatisch ophaalt en afzet.

In hetzelfde magazijn vinden we palletstellingen en een automatische magazijn voor dozen (blauwe dozen)
In hetzelfde magazijn vinden we palletstellingen en een automatisch magazijn voor dozen (blauwe dozen)

Criteria bij het kiezen van een opslagsysteem

Het ideale opslagsysteem is een systeem dat voldoet aan de behoeften en beperkingen van elk magazijn op de meest kosteneffectieve manier. Bij het kiezen van een systemen zijn er veel factoren die in aanmerking moeten worden genomen, zoals de verwachte opslagcapaciteit, het aantal SKU's en pallets per SKU, de beschikbare ruimte, de transportapparatuur en het budget.

Mecalux is een toonaangevend bedrijf in de productie van opslagsystemen. Bedrijven uit allerlei sectoren beheren hun producten in onze stellingen. Neem contact met ons op zodat we u kunnen helpen het beste magazijn voor uw logistieke activiteiten te ontwerpen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: