Organisatie magazijn: 5 vergissingen die vermeden moeten worden

09 mrt 2021

Zoals we zagen in het artikel « De rol van magazijn logistiek in de Supply Chain » kunt u uw concurrenten niet voorblijven zonder een efficiënt magazijnbeheer. Als dit uw doelstelling is, moet u weten dat de organisatie van een logistiek magazijn een element is dat voortdurend moet worden verbeterd. Het ontbreken van een welomschreven leidraad maakt het proces ingewikkelder te implementeren: uw voorraadbeheer is het element dat zal bepalen hoe u uw distributiecentrum moet organiseren. Anderzijds is het belangrijk op te merken dat er een aantal zaken zijn die bij elk type magazijn moeten worden vermeden:

(1) Te veel goederen opslaan is in strijd met een efficiënte organisatie van een logistiek magazijn.

In de logistiek kan men het beste zo min mogelijk goederen opslaan. Ondanks het advies van onze experts, blijven logistiek managers dit feit negeren uit angst voor voorraadtekorten.

Maar het is normaal dat u van tijd tot tijd de voorstellen van uw leverancier niet kunt weigeren. Als een dergelijke situatie zich voordoet, probeer dan te onderhandelen over de leveringsvoorwaarden van uw leverancier, zodat grote leveringen in kleinere hoeveelheden worden verstrekt, en op het moment dat u ze nodig hebt. Op deze manier verlaagt u uw opslagkosten.

2) Het belang van veiligheid niet inzien

Veiligheid is een onderwerp dat veel logistieke managers tegenwoordig bezighoudt. Het beste is om vooruit te plannen en alle mogelijke veiligheidsmaatregelen te treffen om onder meer verliezen en ongelukken te voorkomen.

Of u nu in een klein of groot magazijn werkt, uw logistieke magazijnmedewerkers moeten regelmatig worden bijgeschoold, en uw vloermarkeringen moeten voldoende logisch in elkaar zitten en duidelijk zijn. Dit is vooral belangrijk als u gevaarlijke stoffen opslaat, aangezien het uw verantwoordelijkheid is om uw veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

3) De verzendzone niet optimaliseren

Omdat het orderverzamelproces net zo belangrijk is als de verzending van goederen, moet de ruimte die ervoor wordt uitgetrokken, optimaal worden benut.

Zijn de benodigde voorzieningen voor een snelle verzending van goederen bij elkaar gebracht? Moeten uw magazijnwerknemers meerdere trajecten afleggen?

Onderzoek elke fase van het verzendingsproces om die aspecten te vinden waarmee u tijd, geld en de gezondheid van uw werknemers kunt besparen.

Verzendzone in een logistiek magazijn
Verzendzone in een logistiek magazijn

4) Nieuwe technologieën mijden

Warehouse management systemen zijn hulpmiddelen die u in staat stellen de logistiek en dus ook de organisatie van uw distributiecentrum te verbeteren.

Het warehouse management systeem « Easy WMS » van Mecalux biedt bijvoorbeeld een aanvullende softwareapplicatie « Easy Assistant » aan, die speciaal ontworpen is om u te helpen bij het oplossen van problemen bij de inrichting van uw magazijn.

5) Geen logboek bijhouden met de fouten in de voorraden

Zelfs de meest succesvolle logistieke bedrijven maken fouten. Door deze bij te houden, verkrijgt u belangrijke informatie waarmee u de logistieke processen in uw organisatie kunt identificeren die voor verbetering vatbaar zijn.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vergissingen die u moet vermijden, om uw magazijn beter te organiseren. Wij nodigen u uit hier aandacht aan te besteden, want ook al stelt u nu alles in het werk om de richtlijnen op te volgen, dat zal wellicht niet altijd het geval zijn. Wenst u meer informatie, raadpleeg dan het artikel « 4 tips om uw magazijn beter te organiseren ».

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: