Om de productiviteit in het magazijn te verbeteren, moet elke procedure worden geanalyseerd, vooral die in verband met het klaarzetten van de bestellingen

Stap voor stap de productiviteit in een magazijn optimaliseren

27 mei 2021

Er is een bekende uitspraak: «De beste manier om tijd te besparen is hem niet te verspillen.» De optimalisatie van de productiviteit in een magazijn is gebaseerd op dit principe, dat in onze sector des te meer geldt omdat om winst te maken, het noodzakelijk is de tijd op de juiste manier te gebruiken. Ontdek stap voor stap welke maatregelen u moet nemen om de installatie efficiënter te maken.

1. Een gedetailleerde analyse van de taken die in het distributiecentrum uitgevoerd worden

Om de magazijnproductiviteit te optimaliseren, moet u eerst de huidige situatie analyseren: welke taken voeren de magazijnmedewerkers uit? Hoeveel tijd besteden ze eraan?

Volg het advies van onze experts op om deze analyse uit te voeren:

- Breng de verschillende activiteiten en werkzaamheden in kaart

 • Administratieve taken: opstellen van verslagen, opmaken van vrachtbrieven en leveringsbonnen, taken verdelen indien dit niet automatisch gebeurt, uitvoeren van kwaliteitscontroles en notulen opstellen van interne vergaderingen.
 • Transport van goederen tussen de verschillende zones in het magazijn. Dit betreft zowel horizontale als verticale bewegingen wanneer de ladingen hoog worden in- en uitgeslagen.
 • Verplaatsen van apparatuur voor goederenafhandeling zonder lasten.
 • Laden en lossen van vrachtwagens.

Aangezien het orderpickproces een van de kostbaarste activiteiten is in een magazijn, is het uiterst belangrijk dat u elke stap in detail analyseert.

- Bereken voor elke taak de benodigde tijd

Zodra al de activiteiten en werkzaamheden in kaart zijn gebracht, moeten ze geclassificeerd en gekwantificeerd worden: stel het aantal taken vast en de tijd die eraan besteed wordt. En tot slot de totaal benodigde tijd. Dit levert een tabel op met de verschillende stappen die nodig zijn om elke taak te voltooien.

Voorbeeld: het laden van een vrachtwagen omvat vijf verschillende handelingen. De administratie, het verplaatsen van de heftruck zonder lading, het uitslaan van de pallet, het verplaatsen van de heftruck mét lading, en het laden van de pallet in de vrachtwagen.

- Analyseer de resultaten om effectief actie te ondernemen

Deze analyse helpt om:

2. Beoordeel de productiviteit van de apparatuur voor goederenafhandeling

De organisatie van de goederenstromen hangt nauw samen met de apparatuur voor goederenafhandeling; het is dus van essentieel belang dat er rekening gehouden wordt met de rol die deze apparatuur speelt bij de optimalisering van de productiviteit in het magazijn, en dat:

 • De huidige prestaties van alle apparatuur voor goederenafhandeling geregistreerd worden: snelheid, hefhoogte, levensduur van de accu, oplaadfrequentie, benodigde gangpadbreedte, enzovoort.
 • Het effect ervan op de goederenstromen gemeten wordt: als de activiteiten toenemen, wordt het verplaatsen van ladingen in het distributiecentrum immers ingewikkelder en minder efficiënt.

Dankzij al deze informatie kunt u bepalen welke processen in uw magazijn geautomatiseerd moeten worden en welke opslagoplossingen moeten worden gebruikt. Als bijvoorbeeld de handelingen van de apparatuur voor goederenafhandeling de processen vertragen, dan kan het de moeite waard zijn om te automatiseren, zoals de Spaanse logistieke dienstverlener Disalfarm heeft gedaan.

Magazijnkranen verminderen het aantal verplaatsingen, transporteren ladingen sneller, en hebben een directe impact op de optimalisatie van de productiviteit in het magazijn
Magazijnkranen verminderen het aantal verplaatsingen, transporteren ladingen sneller, en hebben een directe impact op de optimalisatie van de productiviteit in het magazijn

3. Analyseer de voorraden

Optimalisatie van de magazijnproductiviteit houdt een verbetering in van het voorraadbeheer. Pas de volgende adviezen van onze experts toe, om dit te bereiken:

 • Analyseer de omloopsnelheid van de voorraden, identificeer de piekperiodes, controleer of de magazijnmedewerkers de ABC-indeling op de juiste manier toepassen, en bekijk of de opslagoplossingen geschikt zijn.
 • Herzie de logistieke parameters met betrekking tot de locatietoewijzing van de goederen, met name wanneer het gaat om variabele elementen, zoals bij chaotische opslag.
 • Onderzoek zorgvuldig de procedures op eventuele fouten in de traceerbaarheid van de goederen, en stel daarbij de goede vragen. Bijvoorbeeld: hoe worden de goederen opgeslagen die op kwaliteit gecontroleerd zijn?
 • Lokaliseer verouderde producten en stel een actieplan op om ze te verwijderen.

4. Raadpleeg het projectteam

De efficiëntie van de magazijnmedewerkers neemt een belangrijke plaats in bij de optimalisatie van de productiviteit in een magazijn. Daarom moet u:

 • De mogelijke behoeften aan bijscholing en training identificeren: het verwerven van nieuwe vaardigheden kan resulteren in een hogere productiviteit bij de werknemers.
 • De werkplekken vanuit een ergonomisch en veiligheidsoogpunt onderzoeken.
 • Een speciale sessie organiseren om de problemen op te sporen waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden.

Het zal duidelijk zijn dat de optimalisering van de magazijnproductiviteit neerkomt op kostenbeheersing en een verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening. Het is belangrijk dat u een grondige audit uitvoert van de activiteiten in uw magazijn om maatregelen te treffen die de algemene bedrijfsprestaties zullen optimaliseren. Indien u deskundig advies nodig heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, onze deskundigen geven u graag zo snel mogelijk antwoord.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: