De tugger train kan een ondoeltreffende oplossing zijn in magazijnen met grote goederenstromen

Tugger train: een springplank naar automatische transportsystemen?

27 apr 2023

Een tugger train is een transportsysteem dat wordt gebruikt om grote hoeveelheden goederen te verplaatsen tussen de verschillende zones in het magazijn.

In sommige logistieke faciliteiten of distributiecentra met omvangrijke inkomende en uitgaande goederenstromen, kan deze oplossing echter ontoereikend zijn. In dat geval is het raadzaam handmatige transportmiddelen te vervangen door automatische transportsystemen, zoals rollenbanen of een Elektrisch Monorailsysteem (EMS).

Wat is een tugger train?

Een tugger train is een intern transportmiddel dat bestaat uit een door een operator bestuurde elektrische trekker met een reeks daaraan gekoppelde aanhangwagens, die elk een laadvermogen tot 2000 kg hebben. Gewoonlijk wordt deze gebruikt om voorraden snel te verplaatsen over afstanden van meer dan 100 meter, waardoor de goederenstroom tussen twee werkstations die ver uit elkaar liggen wordt gestimuleerd.

Deze logistieke transportsystemen staan bekend om hun veelzijdigheid. De aanhangwagens bieden verschillende configuratiemogelijkheden die aan alle behoeften tegemoetkomen. Op die manier kunnen allerlei soorten ladingen binnen een magazijn verplaatst worden, van pallets tot kleine en grote magazijnbakken, onderdelen of autobanden.

Deze machines zijn ook verkrijgbaar als een Automatisch Geleid Voertuig (AGV) met inductiegeleiding, waarbij de trekker en de aanhangers gehandhaafd blijven, maar de besturing van de machine wordt geautomatiseerd door de plaatsing van een kabel in de magazijnvloer die een magnetisch veld uitzendt. De kabel geeft het traject aan dat de trekker moet volgen.

Voor- en nadelen van de tugger train of logistic train

Een tugger train maakt deel uit van het materiaal voor goederenafhandeling en is vergelijkbaar met een vorkheftruck, maar in tegenstelling tot deze laatst genoemde kan de logistieke trein meer pallets tegelijk verplaatsen, aangezien de trekker meerdere aanhangers tegelijk kan voorttrekken. Dit is een onmiskenbaar voordeel ten opzichte van andere afhandelingsapparatuur; doorgaans beperkt tot het kunnen verplaatsen van één logistieke laadeenheid per keer.

In vergelijking met meeloop pallettrucks of vorkheftrucks maakt deze oplossing het mogelijk om

  • Grote volumes aan goederen te transporteren. Een tugger train kan veel goederen verplaatsen tussen verschillende zones van het magazijn of tussen twee werkstations. De trein kan door een magazijnmedewerker worden bestuurd, of kan worden aangestuurd via een Automatisch Geleid Voertuig (AGV) met inductiegeleiding.
  • Flexibiliteit bij de afhandeling van ladingen: tugger trains bestaan uit een trekker en een combinatie van verschillende aanhangwagens, die kunnen variëren naargelang de behoeften van de klant. De configuratie van de aanhangwagens varieert van modules die geschikt zijn voor conventionele Europese pallets, tot modules met een portaal om goederen die verticaal zijn opgeslagen te transporteren.
  • Veiligheid en ergonomie: deze machines zijn uitgerust met startonderbrekers, dit zijn veiligheidsvoorzieningen die verhinderen dat de logistics train kan gaan rijden wanneer de aanhangers niet correct geplaatst zijn. Bovendien worden de hefmechanismen met de voet bediend voor een betere ergonomie en een intuïtievere bediening voor de bestuurder.

Deze oplossing is echter niet doeltreffend wanneer het volume van de goederen die het magazijn binnenkomen en verlaten toeneemt. Hoewel het laadvermogen van een tugger train aanzienlijk is, is het niettemin beperkt, en de doorstroming van goederen is altijd eenrichtingsverkeer, wat een nadeel vormt wanneer een hoge productiviteit vereist is.

In tegenstelling tot de tugger train kan de rollenbaan ononderbroken grote hoeveelheden goederen verplaatsen
In tegenstelling tot de tugger train kan een rollenbaan grote hoeveelheden goederen zonder enige onderbreking vervoeren.

Tugger trains versus automatische transportbanen

Het belangrijkste verschil tussen een tugger train en een industriële transportband is het volume aan producten dat tegelijkertijd wordt verplaatst. Terwijl de laadcapaciteit van een tugger train beperkt is tot de reeks aanhangwagens waaruit de logistieke trein bestaat, zijn systemen zoals rollenbanen of transportbanen voor dozen ontworpen om continu een groot volume aan goederen te verplaatsen

Transportbanen zorgen voor een veiligere werkomgeving: de veiligheidshekwerken vormen een afscheiding en beschermen zowel de operators als de machines, zodat de veiligheid van het systeem en de lading gewaarborgd blijft. In magazijnen waar tugger trains worden gebruikt, ongeacht of deze door een operator wordt bestuurd of via inductiegeleiding wordt aangestuurd, moet de te volgen route duidelijk worden aangegeven om het risico op botsingen en ongevallen te voorkomen, aangezien de logistieke treinen door dezelfde zone rijden als de magazijnmedewerkers.

Transportbanen en tugger trains hebben als gemeenschappelijk kenmerk de flexibiliteit, aangezien beiden beschikken over een breed scala aan accessoires waarmee complexe circuits kunnen worden geconfigureerd, en waarmee ze kunnen worden aangepast aan de indeling van het magazijn en aan de behoeften van de klant. Anderzijds moeten bedrijven voor inductiegeleide tugger trains soms hun magazijn herorganiseren om de routes binnen en buiten de installaties te kunnen afbakenen. Ten opzichte het plannen van routes, vormen rollenbanen een meer productieve en economische oplossing: deze kunnen grotere hoeveelheden goederen via dezelfde route vervoeren en vergen slechts weinig onderhoud.

Transportcircuits kunnen namelijk bestaan uit rollenbanen, kettingtransportbanden of gemengde modules, afhankelijk van de manoeuvres die nodig zijn om de pallets te verplaatsen. Bovendien bieden ze eenvoudige configuratiemogelijkheden, zoals plug and play, dat zeer gemakkelijk te installeren is omdat er geen programmering voor nodig is. Ook zijn er complexere elementen beschikbaar, zoals onder meer hydraulische tafels, palletliften of palletstoppers.

Bovendien, terwijl de tugger train alleen wordt gebruikt om goederen te vervoeren tussen twee werkstations op hetzelfde niveau, kunnen de transportbanen ladingen groeperen of ze verplaatsen naar verschillende niveaus in het magazijn.

Daarom zijn rollenbanen de ideale oplossing voor een magazijn dat zich dicht bij de productielijnen bevindt. Dit is het geval bij het nieuwe magazijn van Císter in Portugal, waar dit automatische transportsysteem een permanente doorstroming garandeert tussen de productielijnen en het magazijn waar het eindproduct wordt opgeslagen, zonder dat er een magazijnmedewerker hoeft te worden ingezet. De software die de transportbaan aanstuurt, zorgt ervoor dat de goederen van de productielijnen worden verwijderd en een opslaglocatie krijgen toegewezen in het automatische magazijn. Deze automatische goederenstroom voorkomt knelpunten ter hoogte van de uitgangen van de productielijnen.

Net als de tugger train, verplaatsen Autonomous Mobile Robots (AMR's) goederen tussen verschillende zones van het magazijn
Net als de tugger train, verplaatsen Autonomous Mobile Robots (AMR's) goederen tussen verschillende zones van het magazijn

Tugger trains versus AMR's

Als intern transportsysteem kan de tugger train ook worden vergeleken met mobiele robots of Autonomous Mobile Robots (AMR's). Deze machines verplaatsen zich zelfstandig door het magazijn, waarbij ze de goederen via een niet vooraf bepaalde route vervoeren. Een besturingssysteem, geïntegreerd in de Warehouse Management Software, stuurt de bewegingen van de robot aan.

In tegenstelling tot tugger trains zijn deze robots over het algemeen geprogrammeerd om lichte ladingen te vervoeren, hoewel er ook modellen zijn die ontworpen zijn om goederen op pallets te verplaatsen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in magazijnen voor de e-commerce of in sectoren zoals de farmaceutische industrie, waar voornamelijk kleine producten worden vervaardigd.

Hoewel AMR's voortdurend in ontwikkeling zijn, beschikken deze robots echter niet over geconsolideerde technieken zoals automatische transportsystemen. Dit betekent dat de implementatie ervan in een magazijn nog steeds een aanzienlijke investering betekent, hetzij voor de aanschaf van machines, hetzij voor de periodieke gebruikerslicenties.

De tugger train: een eenvoudige oplossing voor een ingewikkelde uitdaging

De tugger trains of logistic trains vormen een transportsysteem dat doeltreffend kan zijn voor het rationaliseren van het interne goederenvervoer, maar alleen in bepaalde omstandigheden. Ze vormen tenslotte een logische opvolger van de pompwagen, een toestel voor het handmatig hanteren van laadeenheden, dat traditioneel wordt gebruikt voor het laden en lossen van vrachtwagens.

Er zijn echter efficiëntere automatische transportsystemen op de markt die vooral een optimale productiviteit bij de bevoorrading van de werkstations of de productielijnen garanderen. Systemen zoals automatische transportbanen vormen een flexibele en aanpasbare oplossing om aan de eisen van een magazijn te voldoen, waarbij de goederenstromen in de gehele faciliteit volledig worden geoptimaliseerd.

Als u de productiviteit van uw installatie wenst te optimaliseren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts zullen de logistieke prestaties van uw magazijn analyseren en een oplossing voorstellen die aangepast is aan uw bedrijfsbehoeften.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: