Installation d’un progiciel de gestion d’entrepôt

7 tips voor een succesvolle WMS implementatie

15 feb 2021

Denkt u dat u de juiste provider voor uw warehouse management syteem (WMS) heeft gekozen? Zoals u weet, zal de installatie van een WMS u ten goede komen: alle activiteiten die in uw magazijn worden uitgevoerd, zullen sneller, gemakkelijker en nauwkeuriger worden uitgevoerd.

Om een warehouse management syteem (WMS) met succes te implementeren, of u nu gebruik maakt van een Enterprise Ressources Planning (ERP) of niet, u zult rekening moeten houden met bepaalde technische en organisatorische aspecten. Hieronder een lijst met de belangrijkste fasen voor een succesvolle installatie van logistieke software.

1. Installatieproces en functionele analyse

Nadat u uw warehouse management syteem (WMS) heeft geselecteerd, dan moet u, om deze met succes te kunnen toepassen, eerst de fasen van het implementatieproces en hun kenmerken definiëren.

Uw projectteam zal een functionele analyse moeten uitvoeren van alle interne magazijnprocessen die door de implementatie van het softwarepakket worden beïnvloed.

Wij raden u aan om voor elke magazijnzone workshops te organiseren om deze te analyseren. Op deze manier kunnen projectmanagers onderscheid maken tussen handmatige en geautomatiseerde handelingen en deze optimaliseren.

2. Communicatie over en configuratie van het warehouse management syteem (WMS)

Wanneer deze workshops zijn afgerond, heeft u een lijst met verbeterprocessen. Dankzij deze lijst kunt u doorgaan met de configuratie en ontwikkeling van de nieuwe functionaliteiten en de interface van het warehouse management systeem (WMS).

Om de implementatie van het systeem soepel te laten verlopen, moet u in contact blijven met uw leverancier en voortdurend blijven communiceren: organiseer hiertoe wekelijks een teleconferentie.

3. Het magazijn gereed maken

Om uw magazijn voor te bereiden op de implementatie van het nieuwe warehouse management systeem, moet u zich de juiste vragen stellen:

  • Is het noodzakelijk om computerapparatuur aan te schaffen? Is de software beschikbaar via de Cloud of moet deze op uw servers worden geïnstalleerd (on-Premise)?
  • Moet er nog een ander softwareprogramma aangeschaft worden, zoals een warehouse execution system (WES) of een warehouse control system (WCS), om het aan onze behoeften aan te passen?
  • Moet ik de printers van een nummer voorzien?
  • Zijn er Wi-Fi antennes nodig?

Stel uw vragen aan de serviceprovider en bereid u zo goed mogelijk voor.

Mecalux biedt een extra service en zal u bij elke stap in het implementatieproces adviseren en begeleiden, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De verschillende zones in het magazijn inrichten
De verschillende zones in het magazijn inrichten

4. Risico-evaluatie

Om het WMS met succes te installeren, moet u niet vergeten de risico's in te schatten en deze op te nemen in uw planning en budgetten. Zo bent u voorbereid op eventuele onvoorziene omstandigheden die zich tijdens de installatie kunnen voordoen.

Voorbeeld: de gelijktijdige installatie van meerdere softwareprogramma's, zoals een ERP en een WMS, brengt een aantal risico’s met zich mee, waarmee rekening moet worden gehouden.

5. Test

Een belangrijke en cruciale stap in het proces is het testen van alle elementen van de software door uw team en uw logistieke dienstverlener, om te bevestigen dat de systemen naar behoren werken.

Elk onderdeel moet één voor één worden goedgekeurd en gevalideerd: dankzij deze zorgvuldige procedure wordt de kans kleiner dat u later extra kosten heeft.

6. Trainen van de verschillende teams

Als u kiest voor een logistiek systeem zoals Easy WMS, is het belangrijk te weten dat wij, zodra de installatie is voltooid, al uw operationele medewerkers opleiden. Wij zullen de trainingen plannen op dagen dat uw magazijnmedewerkers beschikbaar zijn.

WMS-training voor logistieke magazijnmedewerkers
WMS-training voor logistieke magazijnmedewerkers

7. Definitieve voorbereiding en ingebruikname van het systeem

Om deze stap uit te voeren, moet u een fysieke inventaris uitvoeren: het is immers noodzakelijk ervoor te zorgen dat de in uw magazijnsoftware ingevoerde gegevens overeenstemmen met uw werkelijke voorraden.

Controleer nog een laatste keer of alle functionaliteiten van het systeem goed werken. Als alles goed is, volgens u en uw medewerkers, dan kan het systeem van start gaan.

De implementatie van een warehouse management syteem (WMS) is een proces dat, als het nauwgezet wordt uitgevoerd, minder ingewikkeld is dan het lijkt. De deskundigen van Mecalux staan tot uw beschikking om u te begeleiden gedurende alle fasen van de implementatie van Easy WMS. Al meer dan 50 jaar werken wij dankzij onze professionaliteit en deskundigheid samen met toonaangevende bedrijven over de hele wereld, en helpen wij hen om efficiënter te werken en het magazijnbeheer te verbeteren.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: