Een gerobotiseerd magazijn in het tijdperk van logistiek 4.0
Een gerobotiseerd magazijn is uitgerust met automatische systemen en specifieke software die het beheer en de afhandeling van de goederen waarborgen. Sinds meerdere jaren worden er apparaten en robots gebruikt in de logistiek. Digitalisering en de opkomst van Industrie 4.0 (en Logistiek 4.0) zorgen voor een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van robotisering en automatisering.
Het is onze bedoeling om de sleutelelementen van gerobotiseerde magazijnen te analyseren en om de belangrijkste systemen die in deze sector worden gebruikt en die hun doeltreffendheid en resultaten hebben bewezen, te bespreken.
Wat is het verschil tussen een robot en een cobot?
Er bestaan twee belangrijke concepten naast elkaar op het gebied van industriële robotisering:
- Industriële robots
Dit zijn apparaten die geprogrammeerd zijn om industriële processen nauwkeurig uit te voeren. Deze robots functioneren automatisch, en kunnen worden gebruikt om zware en repetitieve taken die handmatig worden uitgevoerd over te nemen. Bovendien zijn ze uitgerust met sensoren die alle gegevens uit de omgeving in real time detecteren en verzamelen.
Aangezien de toepassingsgebieden van industriële robots zeer verschillend zijn, zijn veel modellen ontworpen met een vorm die is aangepast aan het beoogde gebruik. Dit wordt verderop in dit artikel besproken. In magazijnen kunnen deze apparaten bijvoorbeeld magazijnkranen of automatische transportbanden zijn.
- Cobots: ook bekend als «collaborative robot» of «meewerkende robot»
Cobots zijn compacter van structuur, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn dan conventionele industriële robots. Zij hebben tot doel de magazijnmedewerkers te helpen bij de uitvoering van diverse taken op hun werkplek. Vandaar de naam. De veelzijdigheid van deze cobots is een groot voordeel: ze kunnen worden geprogrammeerd om autonoom te werken of ze kunnen door een medewerker aangestuurd worden. In de opslagsector vinden we bijvoorbeeld verpakkingsmachines of mechanische armen die de afhandeling van ladingen vergemakkelijken.
Welke handelingen moet u robotiseren in een magazijn?
Niemand weet of de magazijnen van de toekomst medewerkers nodig zullen hebben of niet. Anderzijds weten wij dat de huidige ultramoderne distributiecentra nog steeds afhankelijk zijn van magazijnmedewerkers om te kunnen functioneren. Ondanks de vooruitgang op het gebied van logistieke automatisering moeten bedrijven een beroep doen op medewerkers om de meest complexe en minder uniforme taken uit te voeren.
Niet alles kan geautomatiseerd worden. Bij de ontwikkeling van een gerobotiseerd magazijn zijn het de specifieke kenmerken van de installatie die de grenzen van de automatisering bepalen. Bij Mecalux kiezen we altijd voor oplossingen die onze klanten in staat stellen hun doelstellingen op het gebied van efficiëntie en productiviteit te behalen.
Volg het advies van onze experts op om uw project te analyseren:
- De laadeenheid moet gestandaardiseerd zijn, of u nu werkt met pallets, magazijnbakken of dozen.
- Analyseer alle processen in het distributiecentrum: automatisering is nog rendabeler wanneer het repetitieve handelingen vervangt.
- Uw verwachtingen moeten realistisch zijn: het is gebruikelijk om slechts één specifiek onderdeel, gebied of bewerking van het magazijn te automatiseren.
Welke taken worden getroffen door de robotisering? Merk op dat de meest productieve gerobotiseerde magazijnen voldoen aan de drie volgende criteria:
- Repetitieve handelingen
- Veel verrichtingen
- Het afhandelen van grote laadeenheden
Robotisering kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden toegepast in een magazijn dat aan een productiecentrum is gekoppeld. Dankzij de automatisering kan de onderneming immers de productiestromen reguleren en coördineren in overeenstemming met de opslagstromen.
De belangrijkste systemen die in een gerobotiseerd magazijn worden gebruikt
We bespreken de belangrijkste systemen die in een gerobotiseerd magazijn gebruikt worden, afhankelijk van de processen die ze uitvoeren:
1. De in- en uitslag van goederen
1. Magazijnkranen
Het betreft een automatische opslagoplossing die in staat is om pallets of magazijnbakken in en uit de magazijnstellingen te slaan. Een magazijnkraan bestaat uit een robuuste mast die zich langs de magazijnstellingen beweegt en die is uitgerust met vorken waarmee de pallets of magazijnbakken in of uit worden geslagen. Deze vervangt de heftruck.
- De Pallet Shuttle
De Pallet Shuttle is een gemotoriseerd wagentje dat zich over de rails binnen in de opslagkanalen van stellingen voortbeweegt, om pallets in of uit te slaan. De semi-automatische Pallet Shuttle vraagt om de tussenkomst van een magazijnmedewerker die de shuttle programmeert en aanstuurt vanaf zijn heftruck met behulp van een tablet.
2. Het verplaatsen van goederen van de ene naar de andere zone in een distributiecentrum
- De transportband
Het betreft een statische oplossing voor het transport van laadeenheden in het magazijn en kan rollen- of kettingbanen en transportbanden betreffen. Het is niet meer nodig om laadeenheden met behulp van apparatuur voor goederenafhandeling te verplaatsen. Hoewel de toepassingsgebieden van een transportbandensysteem zeer breed zijn, worden ze meestal geïnstalleerd in gerobotiseerde magazijnen om de werkzaamheden van de magazijnkranen te ondersteunen.
- Het elektrisch monorailsysteem
Het elektrisch monorailsysteem functioneert als een conventionele industriële transportband, behalve dat het geleidingssysteem niet in de vloer verankerd is. Het belangrijkste voordeel van het elektrisch monorailsysteem is dat hiermee lichte ladingen met grote snelheid verplaatst kunnen worden, waardoor het voornamelijk gebruikt wordt om goederen over middellange afstanden te verplaatsen. Voorbeeld: het magazijn van het Poolse bedrijf Sokpol, ontworpen door Mecalux.
- AGV robots (Automatisch Geleide Voertuigen)
Automatisch Geleide Voertuigen (AGV) of Laser Geleide Voertuigen (LGV), zijn in staat om een vooraf geplande route te volgen zonder menselijke tussenkomst. Door het laadplatform en de vorken zijn AGV-robots vergelijkbaar met vorkheftrucks. Met behulp van de sensoren volgen zij radiofrequentiegolven die worden uitgezonden door een zender die zich in een kabel in de vloer bevindt.
3. Hulpsystemen bij het orderpicken
- Antropomorfe robots voor automatische orderpicking
In sommige magazijnen met een stabiele en voorspelbare activiteit is het mogelijk gemechaniseerde armen te installeren die automatisch de hele orderpickfase uitvoeren. Het betreft industriële robots die het inslaan en palletiseren van goederen vergemakkelijken.
- Hulprobots die het orderverzamelen efficiënter maken
Op dit gebied zijn er verschillende cobots die de magazijnmedewerker helpen bij het uitvoeren van zijn werk:
- Mechanische armen voor het afhandelen van zware ladingen: zij stellen de magazijnmedewerkers in staat zware goederen naar de consolidatiezone te verplaatsen. Voorbeeld: het gerobotiseerde magazijn van Cepsa in Spanje.
- Verschillende modellen verpakkingsmachines, al naar gelang het gebruikte type verpakking. Zo zijn er systemen die de hoeveelheid materiaal die nodig is om elke verpakking op te vullen en te coaten, voorbereiden en berekenen. Wat het werk van de magazijnmedewerker vergemakkelijkt.
- Gemotoriseerde exoskeletten: deze robotpakken, die tot de categorie PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) behoren, kunnen aan de werknemer worden aangepast en verbeteren zijn fysieke mogelijkheden tijdens het klaarzetten van de bestellingen. Ze helpen onder meer vermoeidheid te beperken.
De essentiële elementen voor de werking van een gerobotiseerd magazijn
Een gerobotiseerd magazijn werkt niet op zichzelf, er zijn vaak de volgende elementen bij betrokken:
- Krachtige software: ondanks het imposante uiterlijk van sommige industriële robots, zouden zij niet kunnen functioneren zonder softwareprogramma’s. Met logistieke softwareprogramma's is het mogelijk de bewegingen te programmeren, te coördineren en uit te voeren. Magazijnmanagers kunnen hierdoor betere beslissingen nemen en het geheel van de magazijnprocessen optimaliseren.
- Preventief onderhoudsprogramma: dit moet worden opgesteld om onvoorziene gebeurtenissen te voorkomen die de activiteit van het distributiecentrum zouden kunnen belemmeren. En dit naast het actieplan in geval van storingen, waarin de contactgegevens van de technische dienst van de leverancier zijn aangeven.
- Voortdurend bijscholen van magazijnmedewerkers: het is van essentieel belang dat er trainingen zijn die werknemers helpen nieuwe vaardigheden te leren in het digitaliseren van taken, het gebruik van software en geautomatiseerde opslagoplossingen. De gebruikersinterfaces van deze instrumenten moeten intelligent zijn om het leerproces te versnellen.
Hoewel gerobotiseerde magazijnen de toekomst van onze industrie zijn, zijn ze nu al realiteit. Automatisering en robotisering in de logistiek behoren tot de meest kosteneffectieve technieken om de efficiëntie te verhogen en de kwaliteit van de processen in een distributiecentrum te bevorderen. Neem contact met ons op als u wilt profiteren van al deze voordelen en advies wilt van onze robotica-experts.