Verschillende opslagniveaus dragen bij tot de optimalisatie van de indeling van het magazijn

De indeling van een magazijn optimaliseren

19 mei 2021

Als logistiek manager vormt magazijnoptimalisatie één van de belangrijkste hoofddoelen. Hoe een magazijn rendabel maken? Hoe de opslagcapaciteit optimaal benutten? Volg de adviezen van onze experts op en benut elke beschikbare vierkante meter:

1. Maak gebruik van de plafondhoogte

Wanneer de beschikbare opslagruimte in het distributiecentra niet meer toereikend is, dan kunt u overwegen de verticale opslagcapaciteit te vergroten in plaats van het complex horizontaal uit te breiden: minder duur en even doeltreffend als een renovering of nieuwbouw. U kunt de volgende technieken toepassen om de indeling van een magazijn te optimaliseren:

- Kies hogere rekken

Kies bij ruimtegebrek voor industriële rekken met meerdere verdiepingen om de goederen op te slaan. Alvorens ze te installeren, is het echter belangrijk dat u rekening houdt met:

- Kies voor een hoogbouwmagazijn bij de installatie van een nieuw distributiecentrum

De zelfdragende structuur van een hoogbouwmagazijn is de ideale oplossing om de indeling van een magazijn te optimaliseren. Elke kubieke meter is gewijd aan opslag: de rekken vormen de metalen structuur van het gebouw.

U kunt deze oplossing in overweging nemen bij de bouw van een nieuw distributiecentrum. De meeste hoogbouwmagazijnen zijn geheel geautomatiseerd, waardoor de ladingen eenvoudig tot 40 meter hoog kunnen worden opgeheven.

- Installeer entresol- en tussenvloeren en loopbruggen

Wanneer orderpicking een belangrijk onderdeel vormt van de bedrijfsactiviteiten, of wanneer directe toegang tot de goederen noodzakelijk is, dan zijn entresol- of tussenvloeren en loopbruggen ideale opslagoplossingen. Bovendien profiteert u, dankzij de constructie van deze entresol- of tussenvloeren, van de hoogte van het distributiecentrum. Deze opslagoplossing wordt het meest gebruikt in magazijnen waar men werkt via het «man to goods» oftewel «man naar goederen»-principe, en waar een grote verscheidenheid aan producten wordt opgeslagen waarnaar een wisselende vraag is.

Twee van onze klantsuccessen waarbij deze opslagoplossingen zijn geïnstalleerd

  • Het magazijn voor reserveonderdelen van de Franse onderneming PAVI-Groupauto.
  • Het centrum van de Spaanse logistieke dienstverlener Eralogistics is gewijd aan de distributie van producten die on-line besteld zijn.
Zicht op de drie opslagverdiepingen in het magazijn van PAVI-Groupauto
Zicht op de drie opslagverdiepingen in het magazijn van PAVI-Groupauto

2. Versmal de breedte van de gangpaden of gebruik compacte opslagoplossingen.

Als de gangpaden versmalt worden, dan moeten de hefwerktuigen aangepast worden zodat de magazijnmedewerkers zich veilig kunnen verplaatsen. Om de kans op incidenten te verkleinen kunnen bepaalde processen of afhandelingsapparatuur, zoals magazijnkranen geautomatiseerd worden:

3. Optimaliseer uw voorraden

Soms is een slechte organisatie van de opslag van de voorraden de oorzaak van een gebrekkige magazijnindeling: hoe kunt u het voorraadbeheer optimaliseren? De adviezen van onze experts:

  • Evalueer de locatie-administratie en codering: worden de correcte criteria gebruikt voor de locatietoewijzing van de goederen? Het is belangrijk dat u dit analyseert en deze indien nodig aanpast. Dankzij de opkomst van warehouse management systemen en de digitalisering van informatie, kan men tegenwoordig «chaotische opslag» implementeren en de informatie betreffende het magazijn verbeteren.
  • Identificeer en verwijder verouderde voorraden: vergeet niet dat artikelen die te lang in uw magazijn blijven liggen, de opslagkosten doen stijgen. Het is van essentieel belang adequate maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat verouderde of achterhaalde voorraden geen blijvend probleem worden, die de opslagcapaciteit van het magazijn beperken.

Veel bedrijven hebben voor deze oplossingen gekozen om hun magazijn te optimaliseren zonder de faciliteiten uit te breiden. Neem voor een professionele analyse van de situatie in uw distributiecentrum en voor aanbevelingen op maat, contact op met onze experts.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: