De magazijnrobot versnelt taken als de inslag van goederen en de orderpicking

Magazijnrobots: het automatiseren van de logistiek

17 jan 2023

Magazijnrobots zijn een middel om de productiviteit van logistieke faciliteiten te optimaliseren. In een tijd waarin snelheid en efficiëntie essentieel zijn voor elk magazijn, zijn bedrijven op zoek naar oplossingen die de logistieke activiteiten kunnen bevorderen.

In dit artikel worden de meest voorkomende magazijnrobots besproken, waaronder Automatisch Geleide Voertuigen (AGV's), mobiele robots, robotarmen en automatische opslagsystemen, alsmede de toepassingsmogelijkheden en voordelen ervan.

Wat is een magazijnrobot?

Magazijnrobots zijn apparaten die worden gebruikt om de goederenstromen te automatiseren en zo de productiviteit te verhogen. Deze technologie functioneert geheel autonoom of ondersteunt operators bij het uitvoeren van bepaalde handelingen, zoals het verplaatsen van goederen van het ene naar het andere punt, het klaarzetten van bestellingen of het inslaan van producten in de magazijnstellingen.

Dankzij magazijnrobots kunnen bedrijven klanten ononderbroken van dienst zijn, aangezien robots en automatische apparatuur voor goederenafhandeling de werkzaamheden in het magazijn uitvoeren met minimale tussenkomst van de magazijnmedewerkers.

De afgelopen jaren hebben magazijnrobots een enorme vlucht genomen in de toeleveringsketen en zijn ze in veel magazijnen geïmplementeerd. De reden hiervoor ligt voor de hand: bedrijven gebruiken de technologie om meer flexibel te zijn en de logistieke resultaten te verbeteren. Volgens een studie van het adviesbureau Research and Markets werd het wereldwijde marktvolume voor magazijnrobots in 2020 geschat op 1,85 miljard dollar, en zal het tegen 2026 naar verwachting 2,35 miljard dollar bedragen.

4 voordelen van magazijnrobots

Aangezien de markt zich blijft ontwikkelen, zijn bedrijven op zoek naar automatische oplossingen om bestellingen tijdig te kunnen leveren. Magazijnrobots vormen een efficiënt alternatief om de toeleveringsketen te optimaliseren. De voornaamste voordelen zijn:

  1. Werkzaamheden worden nauwkeuriger afgehandeld. Het handmatig beheren van artikelen brengt een groot risico op vergissingen met zich mee, zoals bijvoorbeeld een artikel op de verkeerde opslaglocatie inslaan, of een product vergeten bij het klaarzetten van een bestelling. Aangezien magazijnrobots volledig autonoom zijn en aangestuurd worden door de beheersoftware, zijn ze zeer nauwkeurig en worden er geen vergissingen gemaakt.
  2. Verhoogde productiviteit en meer efficiëntie. Door het gebruik van magazijnrobots verloopt het werk sneller en efficiënter. De magazijnmedewerker kan bijvoorbeeld bij het pickstation blijven in afwachting van de goederen die door de magazijnkranen en transportbanen worden aangeleverd. Hierdoor hoeft de operator zich niet door het magazijn te verplaatsen om de betreffende artikelen te verzamelen.
  3. Grotere veiligheid. Goederenafhandeling brengt een groot risico op ongevallen met zich mee, vooral wanneer de laadeenheden zwaar zijn of de afhandeling ervan ongemakkelijke werkhoudingen en repetitieve bewegingen vergt. Magazijnrobots kunnen verschillende taken nauwkeurig uitvoeren, zonder het risico op ongelukken.
  4. Ondersteunen de werkzaamheden van de magazijnmedewerkers. Magazijnrobots vereenvoudigen de routineklussen van magazijnmedewerkers en stellen ze in staat efficiënter te werken. Deze machines kunnen bijvoorbeeld moeiteloos een grote hoeveelheid aan laadeenheden verplaatsen, zodat de magazijnmedewerker zich kan concentreren op andere taken die een hogere toegevoegde waarde hebben.

Het automatiseren van processen met magazijnrobots is één van de meest doeltreffende strategieën om een driedubbele doelstelling te bereiken: het verlagen van de bedrijfskosten, het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening en het verhogen van de algemene efficiëntie van de opslaginstallatie.

Soorten magazijnrobots

Moderne robots zijn voortdurend in ontwikkeling en worden steeds meer verbeterd teneinde nieuwe functionaliteiten te kunnen bieden. Hieronder volgen enkele magazijnrobots die vaak in worden ingezet:

Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s)

Automatisch Geleide Voertuigen zijn de laatste decennia gemeengoed geworden. Deze zijn vergelijkbaar met vorkheftrucks, maar zonder bestuurder, en verplaatsen zich door het magazijn volgens een vooraf geprogrammeerde route. Deze dienen om zelfstandig goederen te verplaatsen tussen twee locaties in het magazijn, zodat de magazijnmedewerkers dit repetitieve werk niet hoeven uit te voeren.

Dankzij AGV's worden verschillende zones in het magazijn met elkaar verbonden of worden de opslaglocaties gelinkt aan de productielijnen. Dit is het geval bij de farmaceutische en biotechnologische multinational Novartis, waarvan het hoogbouwmagazijn in Polen, dat gebouwd is door Mecalux, door middel van AGV's rechtstreeks verbonden is met het productiecentrum. "Het gebruik van deze apparatuur voor goederenafhandeling stelt ons in staat om over volledig vrije zones en vrije gangpaden te beschikken", zegt Tomasz Marchewa, de supply chain manager.

Photo d'un AGV reliant automatiquement l’entrepôt de Novartis au Portugal aux lignes de production
Foto van een Automatisch Geleid Voertuig (AGV) dat het magazijn van Novartis in Portugal met de productielijnen verbindt

Autonome mobiele robots

Autonome Mobiele Robots (AMR's), ondersteund door technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machinaal leren, zijn apparaten die zelfstandig werkzaamheden kunnen verrichten en zich onbemand in het magazijn kunnen verplaatsen. Hiertoe zijn deze apparaten uitgerust met sensoren, besturingssoftware en digitale magazijnkaarten waarmee de omgeving kan worden geïnterpreteerd.

Deze hebben dezelfde functie als AGV's: goederen verplaatsen tussen twee locaties. Het verschil tussen beide zit hem in het toegepaste besturingssysteem. Autonome Geleide Voertuigen (AGV's) volgen een vooraf vastgesteld route met behulp van lasertechniek of inductiegeleiding, terwijl Autonome Mobiele Robots (AMR's) automatisch de te volgen route bijstellen aan de hand van informatie die ze in real time uit de omgeving ontvangen.

Het Spaanse bedrijf Normagrup, dat gespecialiseerd is in noodverlichting, heeft een automatische Miniload van Mecalux die verbonden is met de productielijnen door middel van vier Autonome Mobiele Robots. Elke keer dat een kit wordt geassembleerd, haalt een magazijnkraan het op en brengt het naar de productielijn, waar het meteen nodig is.

Normagrup utilise des robots d’entrepôt pour relier la zone de stockage avec les lignes de production
Normagrup gebruikt magazijnrobots om de opslaglocaties met de productielijnen te verbinden

Automatische opslagsystemen

Dankzij automatische magazijnen kunnen bedrijven gebruik maken van robots om de logistiek te optimaliseren. Automatische apparatuur voor goederenafhandeling zoals magazijnkranen, Miniloads of automatische Pallet Shuttle-systemen slaan goederen zelfstandig in bij de verschillende opslaglocaties.

Automatische transportinstallaties, zoals rollenbanen, brengen goederen naar de plek waar ze nodig zijn. Het gebruik van deze installaties heeft een groot voordeel: de magazijnmedewerkers kunnen zich concentreren op andere, meer lonende werkzaamheden.

De automatische apparatuur voor goederenafhandeling functioneert 24 uur per dag en 7 dagen per week, waardoor een voortdurende goederenstroom mogelijk is. Intersurgical, een fabrikant van medische beademingsapparatuur, beschikt over een volledig automatisch magazijn van Mecalux in Litouwen, teneinde het intensieve productietempo als gevolg van de COVID-19 pandemie aan te kunnen. Dankzij de automatisering is het bedrijf in staat geweest de klanten zonder vertragingen te leveren en heeft het de medische hulpmiddelen naar honderden ziekenhuizen en gezondheidscentra kunnen verzenden.

Intersurgical dispose d’un entrepôt entièrement robotisé en Lituanie lui permettant de faire face à l’augmentation de la demande due à la pandémie de coronavirus
Intersurgical heeft een volledig automatisch magazijn in Litouwen om aan de toegenomen vraag als gevolg van deze pandemie te kunnen voldoen

Robotarmen

Robotarmen winnen ook terrein in magazijnen, aangezien deze het orderpicken vereenvoudigen en magazijnmedewerkers helpen bij het afhandelen van zware laadeenheden. Deze robots lijken op een menselijke arm doordat ze onderdelen hebben waarmee ze draai- en translatiebewegingen kunnen uitvoeren.

Robotarmen kunnen autonoom werken, - pick and place-robots zijn bijvoorbeeld uitgerust met een kunstmatig beeldsysteem -, of ze kunnen de magazijnmedewerkers ondersteunen zoals het geval is bij Venis, een fabrikant van keramische tegels die eigendom is van Grupo Porcelanosa. Venis heeft een automatisch magazijn van Mecalux met een grote zone voor orderpicking. Het bedrijf hanteert zeer zware artikelen en daarom zijn de pickstations uitgerust met robotarmen die zware laadeenheden tillen waarbij de operator slechts weinig inspanning hoeft te leveren.

Porcelanosa dispose d’une zone de picking équipée de bras robotisés pour faciliter la préparation des commandes
Porcelanosa heeft een pickingzone uitgerust met robotarmen om het klaarzetten van bestellingen te vergemakkelijken.

Ondersteuning van magazijnrobots met Warehouse Management Software

De magazijnrobots worden voor elke handeling aangestuurd door beheersoftware. In magazijnen met geavanceerde technologieën, waar afhandelingsapparatuur en robots werkzaamheden verrichten, zoals het verplaatsen van goederen of de orderpicking, is het noodzakelijk om beheersoftware te implementeren.

Easy WMS van Mecalux is een Warehouse Management Systeem dat in staat is om de activiteiten in een magazijn te beheren en de robots aan te sturen zodat ze efficiënt worden uitgevoerd. De software volgt ook de verplaatsingen van goederen zodat de locatie ervan in real time bekend is, en voorkomt tot 99% van de gemaakte vergissingen.

Robotisering ten behoeve van logistieke vooruitgang

Magazijnrobots zijn een intelligente oplossing als antwoord op de uitdagingen in de toeleveringsketen. De integratie van technologie in logistieke faciliteiten is een investering die de resultaten verbetert en de bedrijfsgroei stimuleert.

In deze context doen steeds meer bedrijven een beroep op de automatisering om de inslag van goederen en de orderpicking te versnellen. Mecalux heeft een jarenlange ervaring met de installatie van dit soort systemen in alle sectoren. Als u meer informatie wilt over het optimaliseren van uw magazijnprestaties met behulp van magazijnrobots, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: