Een volledig automatisch magazijn is een logistieke faciliteit waar menselijke tussenkomst tot een minimum beperkt is

Beschrijving van een volledig automatisch magazijn

29 jun 2023

Volledig automatische magazijnen zijn logistieke faciliteiten die zijn uitgerust met automatische apparatuur voor goederenafhandeling en transportsystemen om de operationele prestaties te optimaliseren, inclusief het laden en lossen van de vrachtwagens. In fully automated warehouses zijn geen traditionele vorkheftrucks meer nodig en is de aanwezigheid van magazijnmedewerkers tot een minimum beperkt.

In een tijd waarin bedrijven streven naar een betere concurrentiepositie wordt magazijnautomatisering een steeds belangrijkere trend in de hedendaagse logistieke sector, met als doel de efficiëntie en productiviteit te verhogen: alleen automatische processen garanderen optimale resultaten, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Wat is een volledig automatisch magazijn?

Een volledig automatisch magazijn is een installatie die is uitgerust met geautomatiseerde logistieke oplossingen die alle werkzaamheden kunnen uitvoeren van de goederenontvangst tot het klaarzetten van bestellingen en de verzending ervan.

Deze distributiecentra worden gekenmerkt door een zeer beperkte rol van de magazijnmedewerker in de logistieke processen. Er bestaan zelfs dark warehouses die hun naam te danken hebben aan het feit dat ze geen verlichting nodig hebben omdat er geen magazijnmedewerkers werkzaam zijn.

Fully automated warehouses kunnen worden ontworpen voor de afhandeling van verschillende soorten producten. Daarom komen dit soort installaties steeds vaker voor in uiteenlopende sectoren zoals bijvoorbeeld de e-commerce, de auto-industrie en de voedingsmiddelenindustrie.

De recente gezondheidssituatie heeft geleid tot het automatiseren van processen: in een situatie waarin de mobiliteit beperkt wordt en er personeelswisselingen plaatsvinden, maken automatische oplossingen het mogelijk om aan alle veiligheidsmaatregelen te voldoen en tegelijkertijd het productieniveau op peil te houden. In een interview met Mecalux licht de directeur van het MIT Center for Transportation and Logistics, Yossi Sheffi, toe: “COVID-19 heeft de implementatie van nieuwe technologieën in de toeleveringsketen versneld en één van de gebieden die de grootste ontwikkeling heeft doorgemaakt is de robotisering in magazijnen.”

Een onderzoek uitgevoerd door het consultancybedrijf McKinsey voorziet een sterke toename van de automatisering in de toekomst: “Veel logistieke activiteiten zullen tegen 2030 geautomatiseerd zijn omdat kunstmatige intelligentie veel repetitieve logistieke activiteiten zal overnemen. We hopen volledig automatische magazijnen te krijgen met autonome voertuigen die zich door de gangpaden verplaatsen. Dankzij smart glasses zullen magazijnmanagers het verloop van alle werkzaamheden kunnen waarnemen en de taken van operators en robots kunnen aansturen. Warehouse Management Software zal de voorraden in real time beheren en garanderen dat ze in overeenstemming zijn met het orderpicksysteem. En 3D-printers zullen reserveonderdelen op maat produceren.”

 

Automatiseer alle magazijnactiviteiten

Industriële automatisering omvat het automatiseren van één of meer magazijnactiviteiten zoals bijvoorbeeld de goederenontvangst, de orderpicking of het voorraadbeheer.

Het belangrijkste doel van het installeren van geautomatiseerde systemen is het optimaliseren van de goederenstromen, het verhogen van de productiviteit en het voorkomen van vergissingen die het concurrentievermogen van het bedrijf kunnen aantasten. In een volledig automatisch magazijn vereisen alle logistieke activiteiten zeer weinig menselijke tussenkomst. Laten we eens kijken hoe dit functioneert bij de onderstaande activiteiten:

Automatische goederenontvangst

Goederenontvangst is een cruciaal proces voor een optimaal voorraadbeheer. Bij deze activiteit kunnen de perrons worden uitgerust met automatische laad- en lossystemen voor vrachtwagens. Mecalux heeft exact deze oplossing geïmplementeerd in het automatische magazijn van Hayat Kimya in Turkije.

Voor een soepele goederenstroom van het losperron naar de verschillende opslag- en/of werkzones kunnen automatische transportsystemen zoals rollenbanen of transportbanen voor dozen worden geïnstalleerd. In fully automated warehouses worden al deze handelingen aangestuurd door beheersoftware die de geautomatiseerde apparatuur aanstuurt waardoor de efficiëntie van de faciliteit gegarandeerd is.

Automatisch intern transportsysteem

In volledig automatische magazijnen wordt de handmatige apparatuur voor goederenafhandeling zoals vorkheftrucks, vervangen door automatische transportsystemen die de opslag-, ordervoorbereidings- en verzendzones doorlopend bevoorraden.

Voorbeelden hiervan zijn rollenbanen of transportbanen voor dozen die de verplaatsing van goederen naar verschillende zones in het magazijn bespoedigen. Dit is het geval bij Zbyszko Company, een Pools bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van dranken. In het nieuwe magazijn heeft Mecalux een systeem op basis van rollenbanen geïnstalleerd, dat de opslag- en productiezones met elkaar verbindt.

In magazijnen waar de opslag van producten minder compact is kan de handmatige apparatuur voor goederenafhandeling worden vervangen door automatisch geleide voertuigen (AGV's). Installaties die verschillende punten via een gesloten circuit met elkaar moeten verbinden kunnen kiezen voor een elektrisch monorailsysteem, een transportsysteem dat bestaat uit pendels waarmee goederen, in de lucht of over de vloer, tussen twee werkstations kunnen worden verplaatst.

Een volledig automatisch magazijn maakt gebruik van geautomatiseerde transport- en opslagsystemen
Volledig automatische magazijnen gebruiken geautomatiseerde transport- en opslagsystemen

Goederenopslag met behulp van magazijnkranen

Het in- en uitslaan van laadeenheden is één van de meest voorkomende handelingen in een automatisch magazijn. Waarom? Geautomatiseerde oplossingen zoals magazijnkranen of de Miniload staan garant voor productiviteit en efficiëntie onder leiding van de Warehouse Management Software (WMS).

Fully automated warehouses, waarin goederen via transportbanen worden verplaatst, vereisen de aanwezigheid van een controlepunt binnenkomende goederen, dat de goede staat van de pallet en de producten bevestigt op het moment dat ze het magazijn inkomen.

Een voorbeeld van het automatisch in- en uitslaan van laadeenheden is BASF dat over een hoogbouwmagazijn in Brazilië beschikt: een faciliteit van 1400 m² met twee gangpaden die worden bediend door magazijnkranen met twee masten voor de afhandeling van pallets. Easy WMS van Mecalux fungeert als de pilot voor de installatie en garandeert een efficiënte opslag van de goederen.

Automatische orderpicking en verzending

Het klaarzetten van bestellingen is één van de meest complexe werkzaamheden om te automatiseren omdat de processen zelden continu en repetitief zijn. Maar er bestaan oplossingen zoals robotarmen, in combinatie met transportbanen, die de pickingprestaties in het magazijn optimaliseren. Zoals in het magazijn van Havi Logistics in Portugal waar robotarmen zijn geïmplementeerd om meerdere magazijnbakken tegelijk te kunnen afhandelen.

Het is ook mogelijk om het klaarzetten en verzenden van bestellingen te automatiseren met behulp van geautomatiseerde oplossingen zoals sorteerders die producten verdelen over verschillende werkstations of transporteurs. Er zijn ook oplossingen op de markt voor het automatiseren van processen die een toegevoegde waarde hebben bij het klaarzetten of verzenden van bestellingen zoals verpakkingsrobots, palletiseerrobots of automatische etiketteerders.

Software voor automatisch magazijnbeheer

In een volledig automatisch magazijn worden de apparatuur voor goederenafhandeling en de transportsystemen aangestuurd door een applicatie. De Warehouse Management Software (WMS) die bepaalt waar elk product naartoe moet en welke bewerkingen het moet ondergaan, staat in wisselwerking met het Warehouse Control System (WCS), dat de machines aanstuurt. Mecalux heeft beide applicaties ontwikkeld, Easy WMS (de beheersoftware) en Galileo (het WCS).

Dankzij deze technologie worden alle goederenstromen in een volledig automatisch magazijn geoptimaliseerd en worden vergissingen in complexe processen zoals de goederenontvangst of het klaarzetten van bestellingen met meerdere artikelnummers, voorkomen.

De snelheid van de opslag is een belangrijk kenmerk van het nieuwe automatische magazijn met Miniload, voor de toeleverancier van de auto-industrie, Continental in Mexico. Easy WMS bestuurt de Miniload en transportbanen, waarbij rekening wordt gehouden met criteria zoals de omloopsnelheid van de producten en de uiteindelijke bestemming.

Een volledig automatisch magazijn vergt Warehouse Management Software voor het aansturen van de installatie
Een volledig automatisch magazijn vereist Warehouse Management Software voor het aansturen van de installatie

Het tijdperk van het volledig automatische magazijn

Magazijnautomatisering verhoogt de prestaties en betrouwbaarheid van de logistiek in bedrijven. De automatisering van processen zorgt voor meer veiligheid en precisie, maar bovenal voor een volledig beheer van de magazijnvoorraden.

Wenst u uw magazijn volledig te automatiseren om een optimale efficiëntie te bereiken op het vlak van de logistiek, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Eén van onze experts helpt u graag bij het vinden van de beste oplossing voor uw onderneming.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: