De combinatie van kunstmatige intelligentie en IoT zal de implementatie van digitale tweelingen in het magazijn vergemakkelijken

AIoT: de digitale transformatie van het magazijn

24 nov 2021

De digitalisering van logistieke processen wordt de belangrijkste oplossing voor de complexe uitdagingen waarmee magazijnen momenteel worden geconfronteerd. In deze industriële omgeving die steeds hogere productiviteit en lagere foutpercentages vraagt, is het Artificial Intelligence of Things (AIoT) geboren.

Deze technologie wordt gemeengoed in de toeleveringsketen. In een rapport van IDC Research van eind 2017 werd al geschat dat 40% van de digitale transformatie-initiatieven van bedrijven in 2020 zou worden aangedreven door kunstmatige intelligentie.

Voeg daarbij de huidige - en toekomstige - impact van het Internet of Things (IoT): tegen 2025 zullen er meer dan 64 miljard apparaten op het internet zijn aangesloten, een stijging van 540% ten opzichte van 2018, volgens een studie van Business Insider.

In dit artikel bekijken we wat Artificial Intelligence of Things (AIoT) inhoudt en hoe dit wordt toegepast in het magazijn: van het verhogen van de productiviteit tot de invoering van een systeem voor automatische orderpicking.

AIoT, geen informatie maar inzichten vergaren

Het Artificial Intelligence of Things (AIoT) brengt twee technologieën samen die de komende jaren de grootste impact zullen hebben: kunstmatige intelligentie en het Internet of Things.

AIoT maakt het mogelijk voor robots die gebruik maken van het Industrial Internet of Things (IIoT) hun prestaties te verbeteren door hun werkstromen te meten en te leren door hun acties te volgen, zonder dat menselijke tussenkomst nodig is.

Hierbij speelt cloud computing een cruciale rol: naast het uitwisselen van informatie tussen machines ("machine-to-machine" of M2M) verzamelen de verschillende intelligente apparaten met internettoegang alle gegevens die zij genereren en sturen deze naar de servers van het bedrijf.

IIoT verwijst naar de processen van opslag, registratie en analyse van data die door robotica in het magazijn wordt gemaakt. Als we dit combineren met technologie voor kunstmatige intelligentie kunnen deze apparaten hun eigen informatie interpreteren en vergelijken om zo zelf wendbaardere en productievere werkpatronen en -methoden te bepalen.

Voordelen van AIoT

Door kunstmatige intelligentie in het magazijn toe te passen:

  • Worden IoT-apparaten productiever en efficiënter.
  • Wordt de interactie tussen mens en machine verbeterd.
  • Worden data en opvolging van gegevens bij de werking belangrijker, vooral voor industriële toepassingen.

Dit alles zal leiden tot een betere dienstverlening aan de eindklant, die de bestelling foutloos, in de afgesproken toestand en binnen de overeengekomen termijn zal ontvangen. Kortom, het einddoel van de logistiek zal worden bereikt.

Deze technologie biedt veel voordelen aan bedrijven, zoals een hogere omzet. Volgens een studie van SAS, vermeld door Intel en Deloitte, had 34% van de ondervraagde bedrijven die AIoT gebruikt, dat gedaan om de omzet te verhogen.

Uiteindelijk zal het magazijn zo niet langer louter informatie van apparaten, maar echte inzichten opleveren. Het analyseren van deze inzichten zal inefficiënties voorkomen en de productiviteit van het magazijn verbeteren.

AIoT zal het uiteindelijk mogelijk maken om collaboratieve robots te gebruiken, die zijn gemaakt om met mensen samen te werken
AIoT zal het uiteindelijk mogelijk maken om collaboratieve robots te gebruiken, die zijn gemaakt om met mensen samen te werken

AIoT-toepassingen in het magazijn

Dankzij het AIoT zal het magazijn beschikken over apparaten die het werk van operatoren kunnen ondersteunen, de productiviteit van het magazijn verhogen en fouten in de werking van het magazijn verminderen.

Kunstmatige intelligentie zal de beveiliging van de verschillende apparaten in het intelligente magazijn vergroten en uitbreiden. Dit betekent dat het magazijn eindeloos veel data zal genereren die moeten worden gecontroleerd, geanalyseerd en geverifieerd.

Deze technologie zal de logistiek op vele manieren beïnvloeden. De volgende voorbeelden zijn het meest sprekend:

  • Collaboratieve robots: apparaten die zijn gemaakt om met mensen te interageren en zo werknemers ontlasten van de meest repetitieve, complexe of gevaarlijke taken.
  • Digital twins: een digitale replica van een magazijn en de goederen- en werkstromen. Het doel is nieuwe methodes te vinden zonder de werking van het magazijn te verstoren.
  • Drones: van het afleveren van pakketten tot het opvolgen van de magazijnactiviteiten in omgevingen met schadelijke milieuomstandigheden, drones bieden een breed scala aan mogelijkheden in de Logistiek 4.0.

Daarnaast kan AioT in de industriële sector ook trends aansturen op verschillende domeinen zoals smart cities, smart retailing of zelfrijdende auto's. Wat de toekomst van auto's betreft: volgens een rapport van adviesbureau Oliver Wyman en de Duitse federatie van de automobielindustrie (VDA) zal over minder dan tien jaar naar schatting 15% van het wereldwijde wagenpark intelligent zijn.

AIoT: automatisering in het magazijn 4.0

Uitdagingen zoals omni-channel of seizoensgebonden pieken en dalen in de vraag vereisen een flexibeler, productiever magazijn 4.0 waar de foutmarge aanzienlijk lager ligt.

Door kunstmatige intelligentie en algoritmen te integreren in apparaten die verbonden zijn met het internet kunnen processen zoals opslag en orderpicking volledig worden geautomatiseerd. Zo worden de middelen optimaal benut en de efficiëntie van het magazijn gemaximaliseerd.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: