Risicopreventie, een van de sleutels tot een volledig veilig handmatig orderpickingsproces

Handmatige orderpicking: verhogen van de veiligheid

24 jun 2021

Als logistiek manager vormt het garanderen van de veiligheid van uw magazijnmedewerkers en goederen één van uw prioriteiten. Daarom is het belangrijk dat u extra aandacht besteedt aan de handmatige orderpicking, die de inzet van uw medewerkers vereist. Dit proces begint met de ontvangst van de order en eindigt met het verpakken en verzenden van de bestelling.

Voor een veilige en ergonomische manier van handmatige orderpicking, zal men onder andere WMS-software en geautomatiseerde opslagoplossingen moeten gebruiken om arbeidsrisico's daadwerkelijk te voorkomen. Deze elementen zullen des te meer van pas komen, wanneer u actief bent in de e-commerce, die een zorgvuldig logistiek beheer vereist om het hoofd te kunnen bieden aan de grote hoeveelheid dagelijkse bestellingen.

De sleutels tot een veilige handmatige orderpicking

De handmatige processen in het magazijn vragen om logistieke medewerkers die goed zijn getraind om de hun toegewezen taken uit te voeren, met inachtneming van de veiligheidsnormen. Handmatige orderpicking is het proces dat de meeste druk legt op de magazijnmedewerkers. Het is dus belangrijk dat de grootste risico’s van een distributiecentrum bekend zijn, om de veiligheid van de medewerkers en de goederen te vergroten.

1. Een WMS

Het handmatige orderpickingsproces kan geoptimaliseerd worden door een warehouse management systeem te installeren. Dit systeem is in staat om elk type logistiek distributiecentrum efficiënt te beheren. Easy WMS biedt vele voordelen die de veiligheid en ergonomie van de werkplekken van de magazijnmedewerkers die de bestellingen handmatig klaarzetten, garanderen.

 • Het past zich aan veranderingen in het orderverzamelproces aan.
 • Het controleert voorraden in real time.
 • Het optimaliseert de tijd die de magazijnmedewerkers aan dit proces besteden en voorkomt bijna alle fouten.
 • Het beperkt onnodige verplaatsingen en onnodige handelingen met de goederen met 30%.
 • Het verdeelt de taken evenredig tussen de magazijnmedewerkers.

Het WMS vermindert aanzienlijk de handmatige werkzaamheden omtrent het klaarzetten van de bestellingen en optimaliseert de goederenafhandeling. Bovendien vermindert het repetitieve verplaatsingen en handelingen, en voorkomt daardoor CANS (complaints of arm, neck and/or shoulder) of chronische spier- en gewrichtsklachten, die de magazijnmedewerkers kunnen treffen.

2. Hulpmiddelen bij het orderpicken

Voice picking en pick-to-light systemen vergroten de veiligheid van de magazijnmedewerkers en de goederen tijdens het handmatig orderpicken, met name in magazijnen met een groot aantal dagelijkse bestellingen. Beide aangesloten op het WMS, hieronder volgen hun kenmerken:

 • Pick-to-light is een automatisch systeem dat de magazijnmedewerkers begeleidt naar de opslaglocatie van de artikelen die moeten worden verzameld voor een bepaalde bestelling. Numerieke magazijnlabels informeren de magazijnmedewerkers welke artikelen en hoeveel ervan moeten worden verzameld.
 • Voice picking draagt ook bij tot het verhogen van de veiligheid in een distributiecentrum. Het warehouse management systeem geeft gesproken instructies aan de magazijnmedewerker die ze ontvangt via zijn headset en die vervolgens de afhandeling van de taken bevestigt via zijn microfoon. Zo heeft hij zijn handen vrij en kan hij soepelere, ergonomischere bewegingen maken.

3. Andere systemen die de veiligheid van het handmatige orderpickproces verbeteren

 • Doorrolstellingen voor orderpicking: deze schuine oplossingen vergemakkelijken de toegang tot de dozen en zijn ideaal voor magazijnzones met een hoog orderpickpercentage.
 • Transportbanen: deze ergonomische apparaten voor compacte of groeperingsopslag beperken de verplaatsingen en verminderen de fysieke inspanningen van de magazijnmedewerkers aanzienlijk.
 • Mechanische systemen voor het optillen van lasten, zoals hydraulische armen en verstelbare heftafels: deze hulpmiddelen helpen de werknemers bij het hanteren van zware lasten en verbeteren de ergonomie van het proces. Zoals bijvoorbeeld het magazijn van Venis (Porcelanosa Grupo), ontworpen door Mecalux.
Zone voor handmatige orderpicking in het magazijn van Porcelanosa Grupo, waar de veiligheid van de magazijnmedewerkers en de ergonomie van het grootste belang zijn
Zone voor handmatige orderpicking in het magazijn van Porcelanosa Grupo, waar de veiligheid van de magazijnmedewerkers en de ergonomie van het grootste belang zijn

4. Preventie van arbeidsrisico's

Het is ook belangrijk om het personeel te trainen in risicopreventie in het magazijn om hun veiligheid en de veiligheid van de goederen tijdens het handmatige orderpicken te verbeteren. Zoals u weet, geldt op het gebied van logistiek beheer: hoe efficiënter de activiteiten gepland worden, hoe hoger de productiviteit.

Hieronder volgt een lijst van de meest voorkomende risico's waarmee magazijnmedewerkers tijdens handmatige orderpicking worden geconfronteerd:

 • CANS (complaints of arm, neck and/or shouler) of chronische spier- en gewrichtsklachten.
 • Trauma’s.
 • Beknelling tussen twee apparaten.
 • Vermoeidheid.
 • Overspannen raken.
 • Blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Het plannen, anticiperen en onderkennen van risico's is dus essentieel voor een veilige handmatige orderpicking. Zelfs als uw bedrijf pieken in de bedrijfsactiviteit kent, raden onze experts u aan om:

 • Te denken aan de optimale werkpositie: boven de knie en onder de schouder. Hiermee moet rekening worden gehouden wanneer u bepaalt waar de goederen in de magazijnstellingen moeten worden opgeslagen.
 • De artikelen zo op te slaan, dat slechte houdingen beperkt blijven.
 • Mechanische hulpmiddelen te gebruiken, bij het verplaatsen van zware lasten of bij het werken op hoogte.

Om excellentie te bereiken, moet één van uw doelstellingen de veiligheid van de magazijnmedewerkers en de opgeslagen goederen zijn.

Bij Mecalux ontwerpen wij magazijnstellingen en opslagsystemen die een veilige en ergonomische handmatige orderpicking mogelijk maken. Neem contact met ons op voor meer informatie; onze deskundigen helpen u graag verder en zullen al uw vragen beantwoorden.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: