Dankzij gekoelde opslag kunnen goederen op een gecontroleerde temperatuur worden bewaard, zodat ze goed bewaard blijven

Gekoelde opslag: uitdagingen en oplossingen

03 okt 2023

Gekoelde opslag is essentieel voor elk bedrijf dat gekoelde waren afhandelt, zoals vaak het geval is in de voedingsmiddelen-, farmaceutische of chemische industrie.

Deze bedrijven moeten ervoor zorgen dat het afhandelen, conserveren, opslaan en distribueren van producten bij een specifieke temperatuur gebeurt. Een breuk in de koudeketen kan leiden tot problemen zoals de voortijdige kwaliteitsvermindering van goederen, het verlies van hun smaakeigenschappen en de verspreiding van bacteriën en micro-organismen die schadelijk zijn voor de mens.

Wat is gekoelde opslag?

Bij gekoelde opslag worden producten bij een lage temperatuur opgeslagen. Voedingsmiddelen zoals zuivel, vlees en groenten, maar ook geneesmiddelen en bepaalde cosmetische artikelen, moeten worden opgeslagen in vriescellen of koelruimtes om de eigenschappen ervan te behouden.

Uit een studie van adviesbureau GrandView Research blijkt dat de wereldwijde markt voor industriële koeling in 2028 naar verwachting 628 miljard dollar zal bedragen, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 14,8%.

Gekoelde opslag vereist logistieke voorzieningen die zijn aangepast aan de hoge eisen van de sector. De koelcellen, gebouwd van sandwichpanelen, zijn uitgerust met koelapparatuur voor een goede temperatuurregeling, zoals compressoren, condensatoren, expansieventielen en verdampers. Bovendien moeten de magazijnstellingen in koelruimtes een bepaalde structuur hebben die ontworpen is om lage temperaturen te weerstaan. Meestal worden ze gemaakt van roestvrij staal.

Roestvrijstalen magazijnstellingen voor gekoelde opslag
Roestvrijstalen stellingen voor de opslag in koelcellen

Vereisten voor gekoelde opslag

Eén van de beperkingen van gekoelde opslag betreft de nadelige effecten die lage temperaturen kunnen hebben op de menselijke gezondheid en op de opslag- en afhandelingsapparatuur. Daarom moeten de magazijnmedewerkers beschermende kleding dragen tegen de kou, zoals jassen, thermische broeken of handschoenen. Ook de apparatuur die in een koel- of vriesruimte wordt geïnstalleerd, moet aan deze omstandigheden worden aangepast. Zo moeten bijvoorbeeld apparaten met een touchscreen zo worden ontworpen dat ze met handschoenen kunnen worden bediend.

Omdat gekoelde producten gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, worden koelruimtes vaak uitgerust met sensoren om de temperatuur in de installatie te controleren. Luchtontvochtigers daarentegen verminderen de ijsvorming aanzienlijk.

In magazijnen moet altijd een optimale temperatuur worden gehandhaafd. Dit vormt nog een bijkomend probleem, gezien het grote aantal producten dat deze installaties binnenkomt en verlaat. Een SAS (Security Airlock System) is dé oplossing om koudeverlies te voorkomen wanneer er veel inkomende en uitgaande goederen zijn. Het bestaat uit twee snelloopdeuren, één die naar de opslagruimte en één die naar buiten leidt. Deze snelloopdeuren worden nooit tegelijkertijd geopend. Dit voorkomt plotselinge temperatuurschommelingen, koudeverlies en condensatie.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het goed schoonmaken van koelruimtes de verspreiding van micro-organismen voorkomt die opgeslagen producten kunnen aantasten. Net als in cleanrooms worden in dit type voorziening twee processen uitgevoerd: het verwijderen van zichtbaar vuil en sanering, waarbij micro-organismen die schadelijk zijn voor de producten worden vernietigd door middel van chemische middelen.

Een SAS beschermt goederen tegen plotselinge temperatuurveranderingen
De SAS beschermt producten tegen onverwachte temperatuurschommelingen

De aanleg van een koelcel

Gekoelde opslag is een uiterst veeleisende activiteit, omdat het bewaren van producten onder optimale omstandigheden een perfecte organisatie van de processen in de toeleveringsketen vergt. Er bestaan allerlei oplossingen voor het bouwen van een koelruimte, van robotica tot beheersoftware, zodat bedrijven een nauwgezet beheer van de koudeketen kunnen hanteren en de volgende doelstellingen kunnen bereiken:

Verbeter het energieverbruik

Bedrijven die producten bij een constante temperatuur moeten opslaan, zijn op zoek naar oplossingen die ervoor zorgen dat de koudeketen in stand wordt gehouden zonder dat het energieverbruik uit de hand loopt. Daarom wordt er gekozen voor compacte opslagsystemen voor meer duurzame koelcellen. Het opslaan van een groot volume aan artikelen in een beperkte ruimte verlaagt het energieverbruik per pallet dat nodig is om koude te genereren.

Movirack verrijdbare stellingen worden veel gebruikt in koelcellen, omdat ze het energieverbruik aanzienlijk verlagen dankzij de optimale verdeling van koude tussen de pallets. De Spaanse vleesverwerker Olot Meats Group heeft bijvoorbeeld twee vriescellen uitgerust met Movirack-stellingen om meer energie te besparen.

De technologie draagt ook bij aan de duurzaamheid in ruimtes met een constante temperatuur. Automatische apparatuur voor goederenafhandeling, zoals magazijnkranen of transportbanen, gebruiken geen gas of andere vervuilende fossiele brandstoffen, zodat de CO2-uitstoot in de atmosfeer tot een minimum beperkt wordt. De magazijnkranen van Mecalux zijn bijvoorbeeld uitgerust met een hoogrendement IE3 elektromotor en regenerators die de energie die geproduceerd wordt tijdens de neerwaartse en de trage manoeuvres terugvoeren naar het elektriciteitsnet.

De traceerbaarheid van producten garanderen

Magazijnen met een gecontroleerde temperatuur bevatten vaak verse of bederfelijke producten. Daarom wordt aangeraden om een doorlopende inventaris bij te houden met behulp van Warehouse Management Software. Dit systeem volgt de producten vanaf het moment dat ze het magazijn binnenkomen tot het moment dat ze worden verzonden en is heel eenvoudig te bedienen: de software identificeert elk artikel en wijst vervolgens een opslaglocatie toe op basis van de kenmerken en het niveau van de klantvraag. Op deze manier weet het programma de exacte opslaglocatie van de goederen in real time.

Het levensmiddelenbedrijf La Piamontesa heeft zijn automatische magazijn in Argentinië uitgerust met Easy WMS van Mecalux om de precieze traceerbaarheid van de producten te kunnen waarborgen. Diego Ghersi, Engineering and Projects Manager, verklaart: “Easy WMS biedt een volledige traceerbaarheid. We beschikken nu over alle details van de artikelen die we ontvangen, zoals de opslaglocatie en de verschillende processen die ze hebben doorlopen. Deze controle is van fundamenteel belang voor ons bedrijf, aangezien we producten met een bepaalde houdbaarheidsdatum beheren.”

Het beperken van de blootstelling van magazijnmedewerkers aan kou

Bedrijven waarvan de medewerkers in een omgeving met lage temperaturen werken, beperken de tijd dat ze worden blootgesteld aan de kou in koelcellen, voornamelijk vanwege de schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Om dit te ondervangen is het automatiseren van koelcellen één van de meest voorkomende opties. Automatische apparatuur voor goederenafhandeling zoals rollenbanen of magazijnkranen kunnen goederen volledig zelfstandig opslaan en transporteren, zodat operators niet langdurig worden blootgesteld aan lage temperaturen.

De Spaanse vleesverwerker Incarlopsa heeft automatische opslagoplossingen van Mecalux geïnstalleerd in zes van zijn magazijnen. Dit heeft geleid tot een grotere efficiëntie, snelheid en productiviteit van de goederenstromen. “Ik wil graag benadrukken dat we door het automatiseren van onze toeleveringsketen de veiligheid en het beheer van de goederen hebben verbeterd. We hebben de veiligheid voor onze magazijnmedewerkers en installaties verbeterd. Dankzij de automatisering is het percentage menselijke vergissingen bij het voorraadbeheer volledig weggewerkt”, stelt Victorino Carabantes, General Manager of Engineering bij Incarlopsa.

De beschikbare opslagruimte optimaliseren

Bedrijven zijn op zoek naar oplossingen die de opslagcapaciteit van hun koel- en vriescellen optimaliseren, en tegelijkertijd het volume dat gekoeld moet worden tot een minimum beperken.

Eén van de meest gebruikte manieren om de beschikbare opslagruimte optimaal te benutten en de opslag bij lage temperaturen mogelijk te maken, zijn compacte opslag- of groeperingssystemen. Hiermee wordt het aantal gangpaden verminderd waardoor de ruimte beter wordt benut en de opslagcapaciteit toeneemt.

Onder de compacte of groeperingssystemen bieden automatische oplossingen de beste resultaten: snelheid, een optimale opslagcapaciteit, uitstekende prestaties en een efficiënt voorraadbeheer. Bem Brasil, een producent van diepgevroren voorgebakken aardappelen, heeft van deze voordelen geprofiteerd door de vriesruimte uit te rusten met het automatische Pallet Shuttle-systeem van Mecalux met magazijnkranen. “Het betreft een compacte, praktische, flexibele en snelle oplossing. Dankzij de robotgestuurde werking zijn de kosten voor energieverbruik gedaald, is de werkomgeving van onze medewerkers verbeterd en zijn de goederenafhandeling en de opslag efficiënter geworden”, verklaart João Emílio Rocheto, Directeur van Bem Brasil.

Bem Brasil, producent van voorgebakken aardappelen, heeft de beschikbare opslagruimte geoptimaliseerd dankzij het automatische Pallet Shuttle-systeem van Mecalux
Bem Brasil, producent van voorgebakken aardappelen, heeft de beschikbare opslagruimte geoptimaliseerd dankzij het automatische Pallet Shuttle-systeem van Mecalux

Gekoelde opslag: aandacht voor detail

De logistiek wordt met de dag veeleisender, en dat geldt nog meer voor de sector van diepgevroren en gekoelde producten. In ruimtes met een gecontroleerde temperatuur wordt elk onderdeel zorgvuldig in overweging genomen om onderbrekingen in de koudeketen te voorkomen.

Als het gaat om het vinden van opslag- en beheeroplossingen die een grotere energiebesparing garanderen, een bijdrage leveren aan het goederenbeheer en de opslag- en orderpicktaken ondersteunen, dan kunt u het beste een beroep doen op een expert. Mecalux heeft veel ervaring in het implementeren van magazijnen met een gecontroleerde temperatuur voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie en 3PL-bedrijven. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek hoe u de gekoelde opslag van uw producten kunt optimaliseren.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: