De SSCC-code is een internationale norm die elke laadeenheid identificeert die het magazijn binnenkomt of verlaat

SSCC-label: uniek identificatienummer voor pallets op een logistiek etiket

05 jan 2023

SSCC, oftewel de "Serial Shipping Container Code", is een logistieke code in de suppy chain waarmee elke laadeenheid die het magazijn binnenkomt of weer verlaat, wordt geïdentificeerd.

Dit identificatiesysteem is essentieel voor de totale logistieke traceerbaarheid, omdat hiermee alle afzonderlijke gegevens van een zending bekend zijn, evenals de exacte inhoud van de logistieke laadeenheid, of het nu gaat om een pallet, een doos of een ander type verpakking.

In dit artikel wordt het SSCC-label besproken; de informatie die het bevat, hoe het tot stand komt en het belang ervan voor de logistiek.

Wat is een SSCC-label?

De SSCC-code, ook wel Serial Shipping Container Code genoemd, is een in de logistiek gebruikt identificatiesysteem dat elke laadeenheid registreert aan de hand van een unieke verzendcode. Het SSCC-label is een internationale norm, ontwikkeld en gecontroleerd door GS1, een wereldwijde organisatie die verantwoordelijk is voor de meest erkende standaarden in de toeleveringsketen.

Met deze code wordt een sequentiële waarde van 18 cijfers toegekend aan elke laadeenheid. Deze identificatiecode, die zich op het etiket van de logistieke laadeenheid bevindt, maakt een volledige tracering van de goederen in de hele supply chain mogelijk, van de orderverwerking tot het vervoer en de levering aan de eindgebruiker.

Om het uitlezen van deze internationale norm te automatiseren, kan de SSCC worden vertaald in een streepjescode, - meestal GS1-128 -, of worden omgezet in een RFID-tag, waardoor de registratie van het product in alle schakels van de supply chain die het doorloopt, eenvoudiger wordt.

Deze internationale standaard maakt ook deel uit van de nieuwe logistieke communicatiestrategieën tussen bedrijven. De SSCC-code is bijvoorbeeld opgenomen in de gegevens die door Warehouse Management Software of ERP systemen van bedrijven, worden uitgewisseld via de Advanced Shipping Note (ASN). Dit elektronische document fungeert als “een bericht van verzending” tussen de leverancier en de klant, waarin naast de verzendcode ook andere informatie wordt vermeld, zoals de datum en de leveringsvoorwaarden of de kenmerken van de logistieke laadeenheid.

De SSCC-code vereenvoudigt de traceerbaarheid van logistieke laadeenheden door de gehele toeleveringsketen
SSCC labeling bevordert de traceerbaarheid van logistieke laadeenheden in de gehele toeleveringsketen

Het belang van het SSCC-label in de logistiek

Het belangrijkste voordeel van SSCC labeling is de mogelijkheid om elke logistieke laadeenheid te identificeren met een unieke reeks van cijfers. De toepassing ervan heeft ook nog andere voordelen:

  • Traceerbaarheid in de gehele supply chain. Hiermee wordt het traceren van allerhande goederen voor alle betrokkenen in de toeleveringsketen eenvoudiger: zoals bijvoorbeeld voor leveranciers van grondstoffen, fabrikanten en distributeurs.
  • Efficiëntie bij het ontvangen en verzenden van bestellingen. Doordat de informatie via barcodes of RFID-tags wordt aangeleverd, gebeurt het uitlezen en het invoeren van informatie in het Warehouse Management Systeem automatisch, wat resulteert in een optimaal orderbeheer.
  • Onbeperkt aantal codes. De combinatie van 18 cijfers maakt een bijna onbeperkt aantal variaties mogelijk. Het GS1 bedrijfsprefix bestaat uit 7 cijfers, waarmee een bedrijf 10 miljard verschillende SSCC-codes kan creëren.
  • Internationale standaard. Het dient als een internationale standaard, die de interpretatie van gecodeerde informatie in de gehele toeleveringsketen vereenvoudigt.
  • Integratie met andere normen. De sequentiële code wordt opgenomen in andere verzenddocumenten, zoals de Advanced Shipping Notice.

Dankzij deze voordelen is SSCC labeling onmisbaar geworden, en worden vergissingen bij het orderbeheer, het transport en de levering aan de klant tot een minimum beperkt. Elke onderneming kan een internationaal gestandaardiseerde SSCC-code creëren die internationaal kan worden uitgelezen.

Het verschil tussen SSCC labeling en andere standaarden

Vaak worden de verschillende codes en normen inzake logistiek en hun functionaliteiten door elkaar gehaald. In de toeleveringsketen zijn veel labels beschikbaar die het voor bedrijven gemakkelijker maken om informatie te verkrijgen en uit te wisselen.

Bijvoorbeeld de begrippen SSCC en GS1-128, twee normen van de GS1-organisatie die vaak door elkaar worden gehaald. GS1-128 is een internationale standaard voor streepjes- of barcodes, die veel gebruikt wordt in de logistiek en die een grote verscheidenheid aan informatie omvat, waaronder de SSCC-code.

De verzendcode van de laadeenheid kan ook worden verward met het GTIN (Global Trade Item Number). Er is echter een duidelijk verschil tussen de twee codes: terwijl het SSCC-label informatie verschaft over de inhoud en het transport, bevat het GTIN alleen commerciële gegevens over de goederen, zoals de totale waarde van de zending, de stukprijs en het nettogewicht.

Opbouw van een SSCC-label

De SSCC-code is als volgt opgebouwd:

  • Application Identifier: deze numerieke waarde (00) registreert de code als behorend bij het SSCC-label. De 00 informeert de reader dat dit een SSCC-norm is. Andere numerieke waarden bevatten verschillende gegevens zoals de houdbaarheidsdatum (17), de artikelcode (02) of het nettogewicht in kilo's (310X).
  • Extensieteken of Extention Digid: vrije gebruikswaarde (van 0 tot 9). Bepaalt door het bedrijf zelf. De belangrijkste functie is de verlenging van de code, die de unieke identificatie van elke eenheid verzekerd.
  • GS1 bedrijfsprefix: bestaat uit 7 tot 9 cijfers en vormt een vast onderdeel van de code. Dit nummer wordt toegekend door GS1, en identificeert het bedrijf dat de sequentiële of verzendcode creëert.
  • Serienummer: bestaat uit 6 tot 9 cijfers. Afhankelijk van de lengte van het vaste deel van het GS1-bedrijfsprefix, kan men met deze cijfers een unieke code toekennen aan elke logistieke laadeenheid.
  • Controle getal: een numerieke waarde van 0 tot 9 die wordt gegenereerd door een algoritme op basis van alle voorafgaande cijfers, waardoor GS1 kan garanderen dat de structuur van de SSCC-code uniek en dus conform is.
Het SSCC-label is een 18-cijferige code die de bedrijfsprefix van GS1 en een specifiek serienummer van het bedrijf bevat
Het SSCC-label is een 18-cijferige code die het bedrijfsprefix van GS1 en een specifiek serienummer van het bedrijf bevat.

Hoe wordt deze code gegenereerd? Voorbeeld van het creëren van een SSCC-label

Het creëren van een SSCC-label kan handmatig of automatisch gebeuren, met behulp van Warehouse Management Software (WMS). Om het zonder hulp van een digitale applicatie te kunnen creëren, moeten de volgende stappen worden gevolgd:

Stap 1. Application Identifier. De SSCC-code moet altijd beginnen met de cijfers 00, zodat de barcodelezer of de RFID-reader de code kan identificeren als een sequentiële verzendcode.

Stap 2. Extensieteken of Extension Digid. De waarde ervan varieert van 0 tot 9, en wordt bepaald door het bedrijf dat het SSCC-label genereert. Met als doel de cijfercombinatie uit te breiden en uniek te maken voor elke laadeenheid.

Stap 3. GS1 bedrijfsprefix. Een door GS1 toegekend cijfer dat een onderneming identificeert. De lengte kan variëren tussen 7 en 9 cijfers.

Stap 4. Serienummer. Een door het bedrijf vastgestelde combinatie van cijfers voor een unieke identificatie van alle laadeenheden die in het magazijn worden ontvangen. Met het GS1 bedrijfsprefix bevat het in totaal 17 cijfers.

Stap 5. Controle getal. Numerieke waarde van 0 tot en met 9. Het wordt gegenereerd door de GS1 berekeningsmethode om te garanderen dat de sequentiële verzendcode uniek is.

Het wordt echter steeds moeilijker voor bedrijven om handmatig codes te genereren voor elke laadeenheid. Easy WMS van Mecalux genereert en kent automatisch een uniek SSCC label toe aan elke logistieke laadeenheid, zodat de logistiek manager de laadeenheid kan identificeren gedurende elke fase die deze in het magazijn doorloopt.

Easy WMS van Mecalux genereert automatisch SSCC-codes en kent deze toe aan iedere logistieke laadeenheid
Een Warehouse Management Systeem zoals Easy WMS van Mecalux genereert automatisch een SSCC-code en wijst deze toe aan een logistieke laadeenheid

SSCC-code, traceerbaarheid en controle van de verzending van goederen

De SSCC-code, in combinatie met andere internationale normen voor de uitwisseling van logistieke informatie, is een onmisbaar instrument om bepaalde handelingen te versnellen, zoals de goederenontvangst, het klaarzetten van bestellingen of de levering van producten onder de met iedere klant overeengekomen voorwaarden. Het gebruik van deze unieke codes op de logistieke etiketten garandeert de traceerbaarheid van producten in de gehele toeleveringsketen.

In een context waarbij het volume van de in een magazijn verwerkte bestellingen toeneemt, wordt het handmatig genereren van SSCC-codes voor iedere logistieke laadeenheid onmogelijk. Daarom is het raadzaam software zoals Easy WMS te gebruiken, die elk pakket automatisch van een unieke code voorziet. Daardoor worden vergissingen als gevolg van handmatige verwerking vermeden. Wilt u uw voorraadbeheer verbeteren en zorgen voor snelle en efficiënte afleveringen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.. Eén van onze experts zal u adviseren met betrekking tot de beste oplossing voor uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: