Draagarmstellingen worden veel gebruikt voor industriële buitenopslag

Buitenopslag: tips en oplossingen

06 aug 2021

De infrastructuur van de verschillende soorten magazijnen varieert. De verschillen tussen automatische en conventionele magazijnen zijn al eerder besproken. Tot nu toe zijn echter alleen overdekte magazijnen besproken; deze logistieke distributiecentra zijn ontworpen met het doel om goederen te bewaren en te beschermen tegen externe weersomstandigheden. Er zijn evenwel ook bedrijven die gebruik maken van buitenopslag om goederen op te slaan.

Hoewel buitenopslag voordeliger kan zijn, is het belangrijk rekening te houden met de onderhoudskosten, die na verloop van tijd toenemen, daar de stellingen aan alle weersinvloeden zijn blootgesteld.

Buitenopslag mogelijkheden: zonder of met overkapping

Magazijnen in de open lucht worden aangelegd voor duurzame goederen, d.w.z. goederen die bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden. De lage kosten van buitenopslag leiden ertoe dat bedrijven steeds vaker van deze methode gebruik maken. Twee soorten magazijnen voor buitenopslag kunnen er worden onderscheiden:

- Buitenopslag van een magazijn zonder overkapping

Het betreft een ruimte die geheel onoverdekt is. De omtrek wordt begrensd door een betonnen afzetting of een omheining. Meestal worden ze gebruikt voor zware en volumineuze goederen die niet gestolen kunnen worden en niet door het weer kunnen worden aangetast.

Buitenopslag wordt meestal gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld buizen, ijzerwerk, rollen, metaalplaten, cementbuizen en balken, of bulkgoederen op pallets.

- Buitenopslag van een magazijn met overkapping

Dit magazijn heeft een dak en muren, én is aan minstens één kant open. In dit geval kunnen de goederen buiten worden opgeslagen, maar moeten ze wel tegen de regen worden beschermd. Deze installaties worden veel gebruikt voor de opslag van voertuigen en bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld dakpannen, bakstenen en houten planken.

3 tips om uw buitenopslag goed voor te bereiden

Enkele tips van onze deskundigen:

1. Kies roestbestendige stellingen

De roestvorming is uiteraard groter bij opslag in de open lucht dan bij industriële opslag in overdekte ruimten, maar hangt ook af van de locatie van de buitenopslag en van de klimatologische omstandigheden waaraan deze wordt blootgesteld.

Er bestaan methoden die de stellingen beschermen tegen voortijdige roestvorming en die beschadiging van de coating van de structuur voorkomen, waardoor de installatie onveilig kan worden.

In het artikel over roestwerende middelen voor industriële rekken worden afwerkingen besproken die geschikt zijn voor verschillende omgevingsfactoren. Galvanisatie wordt sterk aangeraden voor buitenopslag, die voortdurend onderhevig is aan natte en droge periodes.

Het is belangrijk om een goede coating te kiezen voor de stellingen wanneer deze buiten worden geplaatst
Het is belangrijk om een goede coating te kiezen voor de stellingen wanneer deze buiten worden geplaatst

2. Kies voor een doeltreffende signalisatie van de buitenopslag

Een dergelijke industriële buitenopslag bevindt zich meestal naast een overdekt magazijn en heeft vaak te maken met een intensief goederentransport, hetzij omdat deze naast de laadperrons ligt, hetzij omdat er veel handelingen met de opgeslagen producten moeten worden verricht.

Het is belangrijk om de buitenopslag goed te organiseren, zodat omvangrijke goederen zonder risico kunnen worden verplaatst en afgehandeld. Het verkeer moet worden gereglementeerd en duidelijk worden aangegeven, ook al zijn de gangpaden niet goed afgebakend. De waarschuwingsborden en markeringen moeten bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden en reflecterend zijn.

3. Houdt rekening met de buitenopslag bij de aankoop van apparatuur voor goederenafhandeling

De goederenafhandeling in open magazijnen wordt gedaan met vorkheftrucks. Afhankelijk van het aantal afhandelingen in de buitenopslag, is het raadzaam vorkheftrucks te gebruiken die voldoende krachtig zijn en voldoende grip hebben om deze materialen, die meestal volumineus zijn, te kunnen hanteren.

Alleen elektrische of op gas werkende heftrucks zijn toegestaan in gesloten ruimten, aangezien diesel- of benzinemotoren gassen uitstoten die schadelijk zijn voor de medewerkers. Elektrische magazijnwagens die in de buitenopslag worden gebruikt, moeten binnen opgeladen worden. De accu’s mogen niet in vochtige of regenachtige ruimten worden opgeladen.

Wanneer de apparatuur voor goederenafhandeling alleen buiten wordt gebruikt, dan is materiaal dat op benzine werkt het meest geschikt voor ongelijkmatige en hobbelige terreinen, met name terrein- en tegenwicht heftrucks.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u op zoek bent naar stellingen voor buitenopslag. Een expert van Mecalux zal met plezier uw situatie analyseren en u helpen bij het vinden van dé industriële magazijnstellingen die het meest aansluiten bij uw bedrijfsbehoeften.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: