De cash conversion cycle geeft het aantal dagen aan dat een bedrijf nodig heeft om voorraden om te zetten in kasstromen

Cash conversion cycle: van voorraad naar kasgeld

09 mrt 2023

De cash conversion cycle (CCC) is een indicator om de efficiëntie van de bedrijfscyclus van een onderneming te bepalen. Meer bepaald meet de CCC de tijd die verstrijkt tussen het tijdstip waarop een product of grondstof wordt aangekocht en het tijdstip waarop het geld wordt ontvangen voor de verkoop van dit product of het product waarin de grondstof is gebruikt. Door deze logistieke KPI nauwgezet te volgen, wordt de strategische planning van het bedrijf vergemakkelijkt en wordt het makkelijker om de voorraad onder controle te houden.

In dit artikel leggen wij uit wat de cash conversion cycle precies is, hoe we deze kunnen berekenen en welke logistieke voordelen dit oplevert.

Wat is de cash conversion cycle?

De cash conversion cycle is een logistieke en economische maatstaf die de periode meet tussen het verwerven van de grondstoffen voor de productie en het innen van de betaling voor de verkoop van het eindproduct. Met andere woorden, de tijd die een bedrijf nodig heeft om stock om te zetten in liquiditeit.

Deze parameter geeft dus aan hoe efficiënt de bedrijfscyclus van een onderneming is (van de aankoop van de goederen tot de verkoop van voorraden) door aan te geven hoeveel dagen die nodig heeft om de aanvankelijke investering in goederen terug te verdienen. De cash conversion cycle geeft inzicht in de efficiëntie van de strategische planning en het magazijnbeheer van het bedrijf. In die zin, hoe lager de CCC, hoe efficiënter de cashcyclus van de onderneming. Een te hoog cijfer daarentegen kan betekenen dat het voorraadbeheer fout zit.

Om deze indicator correct te kunnen analyseren, moet we rekening houden met de geschiedenis van de onderneming en het gemiddelde in de sector. Als onze CCC veel hoger ligt dan wat gebruikelijk is in de sector kunnen we op lange termijn liquiditeitsproblemen krijgen en niet meer concurrerend zijn.

De cash conversion cycle meet de tijd tussen de aankoop van de goederen en de ontvangst van het geld uit de verkoop ervan
De cash conversion cycle meet de tijd tussen de aankoop van de goederen en de ontvangst van het geld uit de verkoop ervan

De formule voor de cash conversion cycle: 4 stappen

De formule voor de berekening van de cash conversion cycle is opgebouwd op basis van de volgende variabelen: hoe lang duurt het voor de onderneming haar voorraden verkoopt, hoe lang duurt het om de opbrengst van haar verkopen te ontvangen en tenslotte hoe lang duurt het om de schulden te betalen.

Cash Conversion Cycle (CCC) = DSI + DSO - DPO

De berekening omvat de volgende stappen:

  • Stap 1: Bepaal de Day Sales of Inventory (DSI). De day sales of inventory bepalen hoe lang goederen opgeslagen worden vóór verzending. Of, met andere woorden, het aantal dagen dat verstrijkt tussen de ontvangst (of de voltooiing van de vervaardiging van het product) en de verkoop en verzending ervan.
  • Stap 2: Bepaal de Days Sales Outstanding (DSO). Deze indicator drukt het aantal dagen uit dat verstrijkt tussen een verkoop en ontvangst van de betaling. Het essentieel is om na te gaan hoe snel een onderneming de betalingen van de klanten int.
  • Stap 3: De Days Payable Outstanding (DPO) bepalen. Deze variabele geeft het aantal dagen aan tussen de aankoop van grondstoffen of het inhuren van een dienst en de bijbehorende betaling. Het is dus een graadmeter voor hoe snel een onderneming haar leveranciers betaalt.
  • Stap 4: Bereken de CCC aan de hand van de bovenstaande waarden.

Voorbeeld van berekening van de cash conversion cycle

Neem bijvoorbeeld een bedrijf met een DSI van 50 dagen, een DSO van 30 dagen en een betalingstermijn (DPO) van 35 dagen. Om de CCC te berekenen, moeten we de eerste twee variabelen (50 dagen + 30 dagen) optellen en de DPO (35) van het verkregen resultaat aftrekken.

Cash Conversion Cycle (CCC) = 50 dagen + 30 dagen - 35 dagen = 45 dagen

De cash conversion cycle van deze hypothetische onderneming is 45 dagen. Met andere woorden, er verstrijken 45 dagen tussen de initiële investering tot aan de ontvangst van het geld uit de verkoop van het product. Zoals gezegd streven ondernemingen vaak naar een korte CCC, omdat zij dan over de nodige liquiditeit beschikken om hun onderneming draaiende te houden.

De cash conversion cycle kan worden aangevuld met digitale oplossingen zoals Easy WMS
De cash conversion cycle kan worden aangevuld met digitale oplossingen zoals Easy WMS

Hoe beïnvloedt de CCC de magazijnlogistiek?

De cash conversion cycle verschaft de logistiek manager met nauwkeurige informatie over de levensvatbaarheid van de bedrijfscyclus. Problemen bij de logistieke planning kunnen zo gemakkelijker worden opgespoord.

Hoe langer het duurt om de voorraad in geld om te zetten, hoe hoger de opslag- en voorraadbeheerkosten zullen zijn. Deze indicator is dan ook zeer nuttig, onder meer voor FMCG-bedrijven met grote productcatalogi en complexe betalingsstromen. Door de grote verscheidenheid aan SKU's is en een grote omloopsnelheid en is het van cruciaal belang de voorraad goed te beheren en de tijd tussen betalingen en inningen te beheren.

Vanuit logistiek oogpunt is één manier om de CCC te verbeteren de tijd die goederen in het magazijn doorbrengen zoveel mogelijk te beperken. Dit wordt ver doorgedreven bij cross-docking. Een methode voor orderpicking waarbij goederen direct na ontvangst worden verzonden, zonder opslag. Een andere mogelijkheid die erg gebruikelijk is bij e-commercebedrijven, is dropshipping, waarbij de leverancier de bestelling rechtstreeks naar de klant stuurt, zodat de verkoper het product nooit in bezit heeft. Hoe dan ook is het zeer waarschijnlijk dat de goederen een bepaalde tijd in het magazijn zullen verblijven. Dan kan de CCC verminderd worden via de DSI. Hierbij is het essentieel om te werken met een magazijnsoftware (WMS) zoals Easy WMS van Mecalux, waarmee deze parameter kan worden gemeten en gevolgd. Aangezien het de taken van de operatoren rechtstreeks aanstuurt, bespaart een WMS bovendien tijd en optimaliseert het alle handelingen (ontvangst, picking, verzending, enz.), met als gevolg een betere indicator. Bovendien worden fouten bij verzendingen verminderd, waardoor er minder retourzendingen en terugbetalingen zijn die schadelijk zijn voor de inningsperiode en CCC.

Een efficiënt magazijn voor een gezonde cashcyclus

De cash conversion cycle is een doeltreffend instrument om inefficiënties in het voorraadbeheer op te sporen. Een lange CCC kan te wijten zijn aan slecht magazijnbeheer, wat kan leiden tot verlies van bederfelijke goederen of klachten van klanten over onjuiste zendingen. Als het magazijn daarentegen efficiënt werkt, zal de DSI laag liggen en zal het ook gemakkelijker zijn om de betalingstermijn in te korten (bijvoorbeeld door de retourlogistiek tot een minimum te beperken). Een goede inrichting van het magazijn en gegevensanalyse zijn hierbij essentieel. Het zal dus nodig zijn om robuuste een logistieke software te installeren.

Als u efficiënte hulpmiddelen wil toevoegen aan uw logistiek om de prestaties van uw magazijn te maximaliseren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Mecalux beschikt over een breed scala aan oplossingen die een maximale efficiëntie en productiviteit garanderen voor alle soorten bedrijven.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: