Intelligente toeleveringsketen omvat big data om de prestaties van magazijnoperaties in real time te analyseren

Smart Supply Chain: de toeleveringsketen wordt intelligent

30 nov 2021

De smart supply chain of intelligente toeleveringsketen omvat de integratie van nieuwe technologieën in het magazijn als antwoord op de vraag naar flexibele en geïntegreerde logistiek, die zich aanpast aan seizoensgebonden producten en de behoeften van klanten.

De digitalisering en automatisering van logistieke processen is de enige manier voor bedrijven om concurrentieel te blijven in een competitieve en complexe omgeving, als gevolg van structurele veranderingen zoals de opkomst van nieuwe verkoopkanalen of goedkope retourzendingen.

Digitale transformatie staat zelfs in de top tien van de doelstellingen die organisaties zichzelf stellen: 91% van de middelgrote Europese bedrijven vindt de impact van nieuwe technologieën relevant of zeer relevant voor hun bedrijf, volgens een onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd door PwC.

Wat is Smart Supply Chain?

De vierde industriële revolutie, en met name de invoering van omnichannel en de norm van leveringen binnen de 24u dwingen bedrijven om de beste service aan de eindklant te garanderen zonder extra kosten.

Wat is de oplossing? De intelligente toeleveringsketen is gebaseerd op het gebruik van IIoT, geavanceerde robotica en big data om gegevens te verwerken, trends en kansen te identificeren om de efficiëntie van logistieke operaties die binnen en buiten het magazijn plaatsvinden, te verhogen.

In een geïntegreerde toeleveringsketen moeten alle betrokken deelnemers hun prestaties in de logistieke fasen van het product opvolgen. Niet alleen de klant stelt hoge kwaliteitseisen, maar ook de verschillende spelers die bij de logistieke keten betrokken zijn.

Daarom kiezen veel bedrijven voor de invoering van een Warehouse Management Systeem en geautomatiseerde oplossingen in hun opslag- en ordervoorbereidingsprocessen, om hun productiviteit te verhogen en te garanderen dat er geen fouten meer worden gemaakt.

Uit een studie van het Amerikaanse adviesbureau McKinsey blijkt dat multinationals die nieuwe technologieën in hun toeleveringsketen integreren tot 30% op hun logistieke kosten kunnen besparen. Het rapport neemt als steekproef Amerikaanse bedrijven met een jaaromzet van ongeveer 10 miljard dollar.

De conclusie is dat de invoering van slimme supply chain-technologieën vele voordelen inhoudt. Deze zijn:

 • Efficiëntie: het opvolgen van data en prestatie-indicatoren helpt fouten en inefficiënties in workflows en goederenstromen te voorspellen, evenals toekomstige knelpunten in de toeleveringsketen te bepalen.
 • Productiviteit: door nieuwe technologieën te gebruiken, kunnen bedrijven innoveren met opslagmethoden die de verwerkingscapaciteit van het magazijn maximaliseren.
 • Flexibiliteit: dankzij big data kunnen nieuwe logistieke trends worden bepaald en kan de werking van het magazijn worden aangepast volgens het meest efficiënte opslagsysteem, waardoor de logistieke kosten van het bedrijf worden geoptimaliseerd. Strategische beslissingen over de prestatie van het magazijn worden gebaseerd op gegevensanalyse, zoals het afwisselen van FIFO/LIFO-, picking- en plaatsingsmethoden of het invoeren van conventionele of geautomatiseerde magazijnoplossingen.

Digitale transformatie in de toeleveringsketen

De trend naar een slimme toeleveringsketen houdt uiteindelijk in dat elk bedrijf alle processen van productontwerp, fabricage, productie en opslag controleert om de traceerbaarheid van het product en de naleving van de vereiste kwaliteits- en hygiënenormen te waarborgen.

Maar welke technologieën zijn essentieel voor de ontwikkeling van een Smart Supply Chain?

 • Big data: real-time gegevensanalyse maakt het mogelijk logistieke processen voortdurend te verbeteren. Een WMS optimaliseert workflows en goederenstromen en verhoogt zo de uiteindelijke prestaties van logistieke centra.
 • IIoT: het Industrial Internet of Things brengt de verschillende apparaten in het magazijn samen, wat leidt tot een grotere productiviteit en aanzienlijke kostenbesparingen.
 • Cloudopslag: de hoeveelheid informatie die door alle deelnemers aan de toeleveringsketen wordt verzameld, vereist een grote opslagcapaciteit. Daarom ligt de toekomst van de logistiek in de cloud. Het Warehouse Management Systeem van Mecalux, Easy WMS, is ook beschikbaar als SaaS, waarbij de servers buiten de magazijnen van de klant worden geplaatst.
 • Kunstmatige intelligentie: dankzij AI worden de efficiëntie en productiviteit van de verschillende automatische opslagsystemen - robots - die in het magazijn werken, verhoogd. Zo kunnen ze intelligente beslissingen nemen zonder dat de tussenkomst van een operator nodig is.
 • Blockchain: het blockchainnetwerk maakt een flexibelere en veiligere uitwisseling van informatie tussen de actoren in de toeleveringsketen mogelijk. Alle opslagsystemen en robots die in het magazijn werken worden samengebracht op hetzelfde netwerk.

Dit zijn de belangrijkste technologieën die de digitale transformatie van het magazijn aansturen, maar daarnaast bestaan nog andere technologieën zoals 5G, digital twins of machineleren. Deze spelen een belangrijke rol om de toeleveringsketen optimaal en efficiënt te maken zodat we kunnen spreken van een magazijn 4.0.

Supply Chain Analytics: efficiëntie en productiviteit voor de toeleveringsketen

Dankzij nieuwe technologieën kunnen logistiek managers (en meer in het algemeen alle deelnemers aan de toeleveringsketen) beschikken over informatie over de processen die in het magazijn plaatsvinden.

Maar hoe kan je die informatie goed analyseren om de efficiëntie van het magazijn te verhogen? De digitalisering van het magazijn omvat de invoering van een Warehouse Management Systeem dat de prestaties van operatoren en processen in het logistiek centrum meet om kostenoverschrijdingen in het bedrijf te voorkomen.

De meest geavanceerde WMS'en beschikken al over extra modules om de KPI's van het magazijn te onderzoeken en zo logistieke beslissingen te nemen die de productiviteit verhogen en kostenoverschrijdingen beperken. Easy WMS bijvoorbeeld, het Warehouse Management Systeem van Mecalux, beschikt over geavanceerde functies om de gegevens te interpreteren die door de verschillende actoren in de toeleveringsketen worden geproduceerd: Supply Chain Analytics.

Deze software biedt de volgende voordelen:

 • Alle informatie van een bedrijf wordt visueel getoond.
 • Strategische maatregelen bepalen, op basis van echte statistieken.
 • Markttrends interpreteren en herkennen voordat ze zich voordoen.

Digitalisering: de weg naar voortdurende verbetering

De intelligente toeleveringsketen combineert de technologie die bedrijven gebruiken met de informatie die in elke logistieke fase wordt geproduceerd. Het uiteindelijke doel is dus om de efficiëntie te verhogen en ervoor te zorgen dat het product onder de vooraf overeengekomen voorwaarden aan de eindgebruiker wordt geleverd.

Deze digitale transformatie, die vooral gebaseerd is op de digitalisering en automatisering van het magazijn, vergemakkelijkt de voortdurende verbetering van bedrijven, op basis van gegevensanalyse en de integratie van robotica in hun magazijnen. Uiteindelijk gaat het erom beslissingen te nemen met zoveel mogelijk informatie, met als doel fouten en inefficiënties te elimineren.

Bij Mecalux zijn we experts in het uitvoeren van opslagoplossingen. Wilt u meer weten over hoe u de slimme toeleveringsketen kunt toepassen in uw bedrijf? Neem dan contact op met ons. Een van onze deskundige adviseurs zal uw situatie analyseren en verbeteringen aan uw magazijnen en processen voorstellen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: