Geautomatiseerd magazijn met transportbanden

Logistieke automatisering: wanneer kunt u een return on investment (ROI) verwachten?

08 februari 2021

Beetje bij beetje veranderen traditionele magazijnen in geautomatiseerde warehouses: logistieke deskundigen richten zich op de automatisering van de logistiek. In de meeste gevallen, wordt deze beslissing genomen met als doel de kosten van de logistiek te verminderen (loonkosten, elektriciteitskosten, opslagkosten, enzovoort) en optimaal gebruik te maken van de opslagcapaciteit van het magazijn.

Enkele cijfers met betrekking tot magazijnautomatisering

Een van de redenen waarom veel specialisten in de sector de beslissing nemen om hun magazijn te automatiseren, zijn de indrukwekkende resultaten en voordelen die ze verwachten te behalen:

 • Geautomatiseerde opslagoplossingen hebben een levensduur tussen de 20 en 25 jaar. Om zo’n lange levensduur te bereiken moet u uiteraard uw installaties en machines onderhouden en de nodige reparaties uitvoeren.
 • Gemiddeld wordt een rendement op de investering (ROI) bereikt na 5 jaar of minder.
 • Een magazijnkraan die beheerd wordt vanuit 3 werkplekken en door 3 werknemers kan het werk doen van 9 heftrucks en 9 magazijnmedewerkers.
 • De onderhoudskosten van een traditioneel magazijn zijn vaak hoger dan die van een geautomatiseerde opslagoplossing.
 • De huurkosten van klassieke apparatuur voor goederenafhandeling zijn op de lange termijn vaak hoger dan die van apparatuur voor automatische opslagoplossingen, omdat de afgehandelde volumes lager zijn.
 • In geautomatiseerde opslagoplossingen kunnen ongeveer 40% meer pallets opgeslagen worden dan in een klassiek magazijn (waar conventionele magazijnstellingen en traditionele apparatuur voor goederenafhandeling worden gebruikt).
 • Door de jaren heen heeft de sector geconstateerd dat magazijnen met koel- en vriesruimtes hun energiekosten drastisch konden verlagen, wat een niet te verwaarlozen voordeel vormt.

Logistieke automatisering van dichtbij bekeken

Voordat u begint met het automatiseren van uw magazijn, moet u eerst begrijpen hoe het werkt en wat het inhoudt.

Een automatische opslagoplossing bestaat uit 6 basiselementen:

 • Magazijnstellingen: hier worden de goederen opgeslagen.
 • Een Pallet Shuttle die zich zelfstandig verplaatst.
 • Een rails of arm, zodat de shuttle op en neer of heen en weer kan bewegen.
 • Een grijparm om de artikelen te manipuleren.
 • Transportbanden om de « goederen naar man-methode » te garanderen.
 • Een warehouse management systeem (WMS) waarmee alle handelingen beheerd worden.

Magazijnen kunnen uitgerust zijn met een transportbandensysteem zonder magazijnkranen: zoals bijvoorbeeld het magazijn van PAVI-Groupauto.

Transportbanden in een magazijn
Transportbanden in een magazijn

Mecalux biedt een grote verscheidenheid van geautomatiseerde opslagoplossingen aan, waarvan de afmetingen gemakkelijk aan de behoeften van de klant kunnen worden aangepast: magazijnkranen voor bakken, transportbanden voor pallets, transportbanden voor magazijnbakken of dozen, enzovoort

Op basis van uw behoeften en de grootte van uw magazijn, ontwerpen wij een geheel aangepaste opslagoplossing.

Het aantal benodigde gangpaden en de indeling ervan is afhankelijk van het aantal en soort producten dat wordt opgeslagen. Om de beste opslagoplossing te ontwerpen, is het noodzakelijk dat we de omzetsnelheid van uw voorraad kennen en het aantal verschillende artikelnummers dat aanwezig is in uw magazijn.

Om aan de toenemende activiteit tegemoet te komen, kunnen er tegenwoordig meerdere Pallet Shuttles in hetzelfde opslagsysteem gebruikt worden. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat er grotere hoeveelheden goederen afgehandeld kunnen worden en dat een reserve Pallet Shuttle ter beschikking staat mocht er één defect raken en gerepareerd moet worden.

Voordat u begint met het doorvoeren van aanpassingen, adviseren wij u om contact op te nemen met één van onze deskundigen om samen uw situatie te evalueren, uw behoeften aan logistieke automatisering te inventariseren, een inschatting te maken van de kosten en uw ROI te berekenen. Neem telefonisch contact met ons op, of vul het contactformulier in. Onze deskundigen zullen graag snel uw vragen beantwoorden.